1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Anculce

Anculce Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    91
    Мајки во овие неколку дена имаме два падови на главче, едниот странично а денес на теме мислам на назад удри на ламинат и двата пати поплака по малце си играше јаде пие се смее се нормално, само јас се јадам како да не сум добра мајка дали има нешто што треба да ме загрижува со овие падови иначе не падна од мн високо се лизна на ламинатот имаме годинка и 2ва месеци

2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.310
    Допаѓања:
    182.008
    Како природно да симнам тт кај дете кога телото и е нормално, значи не и е жешко како претходни качувања тт и главата и е ладна, а сепак качува тт? 38.2 е за сега. Има продуктивна кашлица и еве почна да качува тт. Со очите е на пола копје, и скроз даун со расположение како 40 да има.
    Разладување во смисла рассоблекување и туш не бива, телото и е нормално.. плус ја тресе и освен што бараше ќебе да се стопли не знам што друго да преземам, сем лесна храна, течности, витамини… Давајте ум, не ми работи мозоков…

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.164
    Допаѓања:
    107.172
    Прво ќе ја стуткаш да дигне максимум што ќе дигне, со топло ќебе, кога ќе престане да качува ќе дадеш лек односно ќе разладуваш. Така мене на Детска клиника ми кажаа. Синко имаше 38.9 а нозе раце и грб ладни, ми рекоа ќе качува уште затоа е така. Тогаш најчесто и им е ладно. Згреј ја со топло ќебе ќе качи дополнително и тогаш лади.

На dromka и Yowannty им се допаѓа ова.
  4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    Што е можно потопли напитоци, најдобро супа. Скоро бевме вака болни, мора да се загрее, може и сама да симне температура, ако не тогаш антипиретик.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.310
    Допаѓања:
    182.008
    Топло ниту јаде ниту пие. Значи тоа отпаѓа. :tmi: Сама крева до 38.5, сама симнува до 36.9.
    Не знам дали се работи за ларингит. Веќе неколку ноќи, иако преку ден беше супер, ноќе само што ќе заспиеше по 2 часа делуваше како да и се слеало на грло и ќе се раскашлаше како да и залетнало. По еднаш и толку, ќе продолжи да спие. Завчера ноќта се раскашла и траеше неколку саати додека одлепи секретот, ама вчера денот беше супер без никакви знаци дека има нешто на грлото. Е ноќеска цела ноќ кашлаше, кај неа е проблем она не сака да се искашла, па кашла ептен кога веќе не може да се воздржи. И еве денеска тт почна да крева.
    Џабе ми е овде да вртам по педијатри, нит ќе ми даат термин нит ништо.. а вируси има еден куп ако ја носам на итна гарант ќе дозакачиме уште нешто. Стварно не знам што се деси. Од четвртокот не беше во градинка пошто празник, кај фати, што фати… :headbang:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.369
    А во ваков случај, ако качи многу? Јас никогаш не сум оставила. Кога ќе осетам температура паника ме фаќа од се што се имам изнаслушано. Чекам до 38,5 и давам сируп

7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    Знам, и мојов нема шанси топло да касне ама кога му е лошо му кажувам сируп или супа, пали. Секое различно ама пробувај. Ларингит не е ако ја нема онаа ларингитна кашлица, некоја дразба е од носот или пак шлајм. Јас не би се секирала ако сама симнува, а инаку ако можеш некој бејби прополис да купиш многу помага за смирување на кашлица.

На JoyJoy и Yowannty им се допаѓа ова.
  8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    Најдобронамерен совет, нема од што да се плашиш. Знам, стресно е и јас паничам ама под 39 не давам. Ни на бебето не давам, од 2 месеци кога беше, па навака секој месец е болно, само 2 пати му имам дадено на 39,2. Не знам дали е поради тоа ама и двајцата сами спуштаат температура. Зависи и од вирусот нели, големиот последен пат кога беше страшно болен качуваше до 41,5 тогаш и на дежурен го носев. Сега со сипаниците сам си спушташе. Пробај, посебно ако ти е поголемо детето остави го малку само да се бори, температурата е пријател.

На JoyJoy, mal.ecka и tanjaaa им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.164
    Допаѓања:
    107.172
    Џабе ќе дадеш ако не го достигнал максимумот тт. Најчесто при вирус е ова. Ќе му дадеш уште толку ќе го одложиш опоравувањето. Кога качува се бори и така оздравување уствари.

На Cherry79, JoyJoy, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    18.565
    Денес ми се пожали на болка во колена.
    До душа,пропешачивме малку, 10ти ден од сипаници му е. Нешто поврзано е со тоа? Да се смири му дадов пола доза далерон за болката.

Друго што сакав да прашам,со оглед на тоа дека паѓа имумунитетот после сипаници...Дефендил или Бимунал,што ви се покажало поефикасно за имунитет?

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.164
    Допаѓања:
    107.172
    Не мора да значи дека паѓа имунитетот. Ние за 3 недели од сипаници фативме коксит, баланитис и од тогаш до сега до 6ипол години се немаше разболено, а тоа се полни 3г. Јас после сипаници само би појачала на витамини, природни, сега им е време, јагоди, портокали има уште убави, ќе почнат цреши, па зеленчук, ако јаде зелка, тиквички... не ти треба сега имунистимулатор, верувај.

На Starchild и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    18.565
    Матичната ни препорача да земеме нешто за имунитет.
    Кога имавме корона му давав дефендил, рече може пак тоа. Но гледам бимунал има на акција 1+1 па ако дава ист ефект да заштедам на трошок,месецов 6000 отидоа во аптека :sweat:

Инаку ќе продолжам со Б6 уште еден месец исто така секое утро јаде и мед со матичен млеч. Имам опција скоро 1м да го почувам дома ,да не оди во градинка,но што потоа...а доаѓа бебе во јули:x
    Со апетитот не сме на најзавидно ниво,но ќе гледам да воведам некаков ред додека е дома, веќе нервите ми се при крај:devil:

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.164
    Допаѓања:
    107.172
    Нас тогаш на детска клиника ни рекоа дека имунитет после сипаници не се гради со имуностимулатори, не е штетно, ама нема ефект. Ние продолживме со Матичен млеч на Ројал желе, бидејќи ги имавме и витЦ, завршивме и толку беше. Од тогаш дури во школо што се разболе. А чудно и тие 2 разболувања сега се сведуваат на уво боли, кашла и спуштено на плуќа без тт воопшто. А а јас од октомври до јануари секоја година давам Дефендил, Ц и Д, е од короната навака Ц и Д давам цело време.

На KuklickaSk и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  14. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Вакциниран е затоа и ме чуди и сакав да прашам дали имало уште некое дете ваква бактерија. Иначе е некој подвид на таа бактерија ама се води како лажна дифтерија, некаде читав дека е и дел од нормалната флора на телото али сепак се исплашив, како и да е реагираше на сите антибиотици па се надевам ја исчистивме

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Драга @MinnieM
    Ќе може ли да ми пишеш порака како поминавте, кој ве оперираше, првично како беа поставени индикации за сите крајници? Нас ни најавија дека е за вадење третиот крајник но се мислам дали сите три да ги вадиме. И син ми има 4 год. Сакаме кај др. Мицевски на ОРЛ да ги вадиме. Ти благодарам

16. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Изгледа си ме помешала со друга членка :)

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    27.798
    Матичните сите даваат дефендил за кој најчесто нема потреба. Ваљда заради договор за %. Дете кое нема сериозен проблем со имунитет не треба да пие никаков имуностимулатор.

@Sofi.ja пост вирус може да јави излив на колк и да не сака да оди. Син ми имаше пост ковид. Се дава бруфен на 8 саата и со мирување поминува за неколку дена.

На Starchild, Sofi.ja и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.164
    Допаѓања:
    107.172
    Нашиот матичен не ни препиша, не се слага со мојот став за имуностимулатори, ама детево бој стоп беше болно и морав нешто да направам.

На mal.ecka и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  19. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Majki koj antibiotik e pojak Pancef ili Tricef? Ima bakterija vo nos so tecenje so kaslica so temp. piese Pancef no od koga go zavrsi pak pocna istoto. Pak na bris izleze istata bakterija ovoj pat senzitivna na se, a pred toa bese rezistentna na skoro se, cudno. Sea doktorov vika Tricef ke dade, ama jas go znam i drug pat vaka piel za istava bakterija prvo Amoksiklav ne deluvalo, pa po edna nedela Pancef sve ova spored biogram dadeno no dzabe i na kraj baram najjako kako Sumamed sto ni pomagal iako go nema pisano voopsto vo antibiogramot. Veke mesec dena se macime so ova. Neli Pancef i Tricef se isti po sostav, bar taka znam.. inaku se raboti za hemofilis i samo taa ja faka do sega :(

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.164
    Допаѓања:
    107.172
    Не се исти. Трицеф е појак. Нас ни даваат Зинат за послаба инфекција и Трицеф за појака.