A Pancef? Me interesira od ovie dva, Pancef i Tricef. Zosto piese Pancef ne mu deluvase pa doktorotrece Tricef ke dademe. Jas znam deka tie dva se isti samo razlicno se davaat vo odnos na dozata, taka mi ima kazano Viktor. I sea ako se isti dzabe ke go pie i ovoj, a samo Kate e na smena denes, taka da ne mi e bas sigurno kaj nea...
Последно кога имаше воспаление на уво ми се јави сопруг и ме стави на спикер од кај Виктор и он рече не е јако воспаление ќе дадам Зинат, Трицеф е јак антибиотик. Мислам дека од панцефот е појак. Ако беше исто ќе даваа Панцеф, тој иде на рецепт, Трицеф не иде на рецепт. Кај нас многу убаво делува Трицефот, прочистен е, не прави реакција и брзо делува.
Стрептокока сте лечеле со Панцеф? Досега Оспен бил ефикасен кај моиве, ама никаде го нема, па изборот беше или Панцеф сируп или таблети Амоксицилин, ама пошто детево нема проблем со сирупи, матичната одбра тоа да даде.
На мојот за гнојна ангина стално Панцеф му дава матичната и поминува. Јас пиев сега Амоксицилин за замена на Оспен, т.е Оспамокс за ангина исто, ми помина и мене. Вторник ќе ги носам на брис пак, овој пат во носот се катастрофа двајцата, а од училиште алармираа дека премногу деца се со стрептокока. Оспенот го нема нигде веќе подолго.
Да, премногу деца се со стрептокока, и јас забележав, и кај матичниве рекоа, симптомите се тие, ни крвна слика ни брис не мора. Јас мислев обична настинка е, ама детево е ептен клапнато, иако нема температура. Ќе видиме со Панцефот, денес го почнавме, белки ќе помогне, сепак широк спектар има.
Исто и кај големиот. Таман помина температурата, тој не се жалеше на грло, ама црп излезе многу високо и кога му го виде матичната грлото партал, со почетни знаци на ангина. Исто требаше Оспен, ама зошто никаде го немаше, Панцеф препиша и помина терајте со него штом ви рекле.
Затнат е со густ леплив секрет, не може ни да го издува ко што треба (ни чистење, спрејови, ништо не помага), црвени очи, изразено црвено грло со сѐ ресичката и јака болка при голтање, болка и во стомак од време на време, жлезди на вратот отечени. И омалаксан, особено попладне и навечер. Е температура нема, што ме чуди, ама моево е поголемо, и одамна немал мака со стрептокока, уште од пред короната.
Ova koa bese pomala....lepev ke staam i labavo pelena i sise voda do mene i go butam da pie i ja zabavljam nesto. Glej probaj posle spienje,ston se razbudi lepi togas obicno mockaat
И мојот истите симптоми ги имаше, температура само еден ден до 37.5, ама многу омалаксан беше. Плус го болеше мешето, така почна. Малово е само со густ леплив секрет, претходно немаше симптоми и не ни даде матичната терапија, ама сега мислам дека ќе мора ако излезат позитивни пак.
Мајки хелп ја изгребавме главата поточно удри во фиока на ивица као гребнатинка тенка долга некои 4 см брзо се смири што ножам да му ставам имав бетадин малку намачкав (на одмор ми е матичната)
Ако не му тече крв и да е расцепено ќе му помине не е страшно. Можеш ладно само за оток да не ти појави ако се удрил силно.
Душа немам, во 9 ја проверив за тт немаше, сега пред легнување врие, со бесконтактниот 38,8 ми даде, а ми варира и по цел степен тој, со другиов стигна до 38 во секунда, не додржа 5 мин. Ефералган дадов за колку време да очекувам да делува? Соблеков и истуширав. Се плашам поише шок да не направив како ја разбудив од спиење. Се тресам цела од страв и паника. Вака жешка не била.
Зашто толку паники? Прв пат крева температура? За колку време делува тоа кој може да ти каже зависи од организам, ќе спушти од сирупот впрочем и тоа му е намената, ти прати на колку време ќе крене пак
Не е прв пат. Ама волку жешка не ми била. Обично ја фаќам на помала температура и ја следам кога се крева, ова ме извади од памет не знаев што попрво. Спушти, тек сега почнува пак да крева. Јас сум со коорна и очигледно префатила и затоа сум паника.
На таа температура не се дава ништо! Рассоблекуваш и даваш течности. Организамот мора сам да се избори. 39° + е веќе друго. Како така паничиш на малку покачена температура, не дај боже да е нешто пострашно. Плус некогаш е и нормално малите деца навечер да имаат покачена температура - возбудлив/стресен ден и сл. На детето не му е добро и му треба поддршка, мораш малку (многу) да се прибереш. Извини вака, ама ако не се смириш може пример да има некој симптом што ќе го превидиш.
Искрено 39 никогаш не чекам, 16 месеци е, над 38,5 обавезно давам сируп. А синоќа имаше температура над 39 сигурно, затоа испаничив, никогаш не сум ја фатила толку жешка од нигде никаде. Знам дека треба посмирено да реагирам, момент е тоа. Ама корона прв пат фаќаме и тоа жива се изедов што ги префати и нив од мене, сите болни во ист момент. Еве ја цел ден се мота со 38-39, не додржува ни 6 саати, нит јаде ко што треба, нит пие. Само нека поминува лесно и брзо.
Мајка, над 38.5 и педијатри викаат дека се дава сируп. Барем @Mucika така напиша, штом одма живин качува на 38, значи е над тоа. Мојата еднаш сега за прв пат имаше и иста бев. За минута над 39 ми качи.