1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    969
    Кој како сака. Еве доста поучен и добар текст, посебно последниот пасус:

https://www.health.harvard.edu/blog/worry-childs-fever-2017072512157

Прикачени фајлови:

• Untitled.png
      Untitled.png
      Големина на фајлот:
      116 KB
      Прегледи:
      58
  2. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    969
    Нормално е да има неколку дена температура ако е вирус. Не мора да јаде воопшто, само мора да пие течности, колку повеќе толку подобро. Со лесно на сите!

На Skyler и Mucika им се допаѓа ова.
  3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.997
    Допаѓања:
    4.812
    Последно дадов ефералган парацетамол во 17:30 со тт 38,5. Пред да легне се симна накај 37, сега е веќе 38. До 00:30 парацетамол не можам да дадам, последниот го дадов порано. Да и дадам блок макс, да ја туширам иако гледам дека и се ладни стапала и раце значи ќе ми качува уште или да одам на дежурен, не знам што им даваат на дежурен.

4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    12.654
    Зависи каков дежурен ќе погодиш, некој ќе ти даде антибиотик, некој ќе ти рече вирус е, течности и парацетамол. Стопли ја, не туширај штом и се ладни и остави да видиш колку ќе качи. Кога ќе се стопли сама ќе се отскрие или ќе се испоти, ако оди над 39,2 дај блокмакс, ако не чекај 00h.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.997
    Допаѓања:
    4.812
    Вирус е, корона, а може и заби плус. Сабајле ја гледаа освен црвено грло и температурата ок е и црп е ниско, него ова температурава ме мисли што брзо и се качува како да ја балансирам. Покриена не е, ама се мислев дали да ја расоблечам, сега се бунам, треба да ја облечам, да ја стоплам?

6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    12.654
    Да, кога се ладни рацете и нозете треба да ја стоплиш. Се тушира кога телото и врие, да ја разладиш до следната доза сируп.

7. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    969
    Лесни алишта пр. пижамки да носи најдобро штом и се ладни раце и нозе, и најдобро непокриена штом има 38°. Некогаш парацетамол не делува многу, ама ништо страшно. Нурофен се смета за поефикасен. Може и комбинација т.е. наизменично ама мора да се чека неколку саати. Ако ептен не се симнува темп. тогаш може да се дава и на 3 саати наизменично, ама ова ако не се симнува температурата. Кај вас мислам не е така страшно. Најдобронамерен совет, нека одмара малата, пак ќе повторам течности нон-стоп и галење (не гушкање ако има температура затоа што така се топли додатно организамот).

8. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.997
    Допаѓања:
    4.812
    Се трудам, не пие, никогаш не пиела, не па сега болна, 3 вида сокови и спремив, супи, смутиња, ништо не сакаше денес.

Ќе почекам уште малку, веќе е над 38, ама го спремам блокмаксов за секој случај. На 16 месеци која доза се дава, вика 2,5мл 3-4 пати или 5мл 3 пати во 24ч.

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Ти пишува на самиот сируп. Јас на 16кг ако има темп висока 5мл давам. Колку што те читам температурата и е од грлото, во случај да ти крева повисока темп проверувај и го грлото гнојна да не има.

10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    Електролит давај.

На Brpbrp и Mucika им се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    @Mucika Ти пишала членката пробај со електролити, мојов само на hidratonneo ги прифати зошто не се осеќа соленото за разлика од другите електролити.

12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    12.654
    Организмот се бори да се затопли затоа додека се ладни екстремитетите температурата оди само нагоре. Нема поента да го ладиш телото кога тоа се бори да се затопли, може и треска да фати така. Откако ќе се стоплат да, разладување, туширање, ладни облоги. Супер ти се советите ама околу разладувањето тргни од себеси кога си болна како се осеќаш.

@Mucika за температура над 39 давај 5мл, 3 пати во 24 саати максимум. Ризик ти е со 2,5мл, може нема да се спушти температурата.

13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    27.876
    Ништо нема да направите на дежурен. За 48 часа ќр помине темп ако е ковид. Давај електролити и сируп

На mal.ecka и Mucika им се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    27.876
    @Mucika сеа видов не ти пие. Земи голем шприц и давај и електролити со шприц како сируп. Мораш да хидрираш што сака тоа нека пие. Ако не пие ништо давај вака со шприц

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    969
    Мислам дека ме имаш грешка разберено, нигде не реков да лади туку да не топли ако качува темп.

16. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    517
    Preporacajte nesto za imunitet da izdrzime bar do 10 juni. Dva pati za mesec piese antibiotik, eve od denes trgna pak vo skolo ama imaat mnogu bolni deca vo oddelenie. Pred nekoj mesec piese kinder imuno tri meseci super bese, zavrsivme eve pak pocna. Sto da davam na prirodna baza provereno nesto? Nit jade zdravo nit nisto. Samo suvo, samo makaroni, samo brza hrana neznam veke sto da pravam sto se ne fati veke od koga trgna vo gradinka sega i vo skolo. Pa i jas sum bremena mi e strav sto sledno ke donese, dva pati do sea i jas antibiotik piev.

17. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.350
    Чим иде в школо значи е поголемко детенцето, мора да форсираш поздрава храна, смуди, течности, овошје, зеленчук, зборувај му постојано, на сабајле давај му мед, прополис од некој приватно што прави, физичка активност почесто надвор во природа да се истрча а не само дома тел, лап топ

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    517
    Veruvaj dzabe e se. Neke i neke, od bebe imame problem so hranata i so alergii i taka mu ostana. Nema ziva sila sto ke go natera da izede nesto sto neke. A i na sila da mu piknes povraka. Probano e se zivo i divo sto postoi za da jade zdravo i dzabe. Zatoa odi i klasicno zosto ne jade nisto tamu celodnevna do 4 casot gladen. Isto i vo gradinka bese posle rucek go zimav.

19. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.137
    Допаѓања:
    40.502
    Си пробала со диво оригано да му прскаш пред училиште?

20. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.350
    Немам друга идеја ниту искуство со поголемо детенце, моето е уште мало успевам некако со прелажување