Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Prskav koga odese vo gradinka, prskav i acidosalus dazbe. Mislam deka uste poveke mu se razdraznuvase nosot od toa. Sekoj den posle skolo cistime nos so Sinomarin dzabe pak faka i toa najceto hemofilis so se temperaturi i cuda. Sledno mislam da odime za tret krajnik zosto neznam drugo resenie. Edino dva meseci izdrzuva koga pie imunostimulator ama posle pak e isto.

2. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    I na imunologjja sme bile kaj Stavric porano, odgovor takvo si e deteto ke porasne, epa eve porasna isto e :^)

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    34.792
    Колкаво е детето?
    Ако ушпте има опција за цеолднена настава претрпоставувам е некаде до 3-то одделение. Мене ми рекоа до кај 10 години се чека да се види дали третиот крајник кај моето ќе се намали (има големи крајници и трет крајник). Така што и ако има трет крајник не значи дека веднаш ќе го решите проблемот.

Инаку во школиве нема кој не е болен. Или е хемофилус или е стрептокока овие два месеци. И цела зима е така. Мојов беше со антибитоик секој месец од Ноември до Февруари. Тогаш матичната му даде Изопринозин за да видиме дали ќе бид еподобро така. Сега за сега 10 дена дена беше со мрсули и затнат нос ама ништо друго. Се надевам Изопринозинот помогнал. Ама и да не помогнал тоа е тоа.

Инаку за да се храни поздраво уште од градинка правам секое сабајле смути и сите дома пиеме. Стануваме и смути пиеме. И викенди не скокаме. Како ритуал го направивме. Обавезно банана мора да има ради блажина и јаоблко или круша или ананас (и потоа додавам аронија, јагоди, малини и слични овошја).

4. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Sekako deka ima opcija za celodnevna do 4 oddelenie se celodnevna, kaj nas site se celodnevna samo on i uste nekolku decinja se klasicno i gi zemame vo 12. Kako da go pustam celodnevna do 4 so bolestinive (facepalm)
    Se vadi nad 6 godini tret krajnik ako ima potreba, mojot sekoja vtora nok stanuva i povraka. Paskalov rece tret krajnik vadenje. Plus sekoja vtora nedela e so hemofilis vo nos od mal, otruen e od antibiotici veke i stana rezistentna bakterijata na amoksiklav pa mora da davame pojaki amtibiotici posebno koga e so temp. Jas ne pamtam druga bakterija da fatil odamna osven ovaa :worried: cesto i uvo se vospaluva od nea. Taka da ako mora ke se vadi tretiot toa e. Znam i na pomali deca im vadat. Drugive krajnici obicnive se ok do sega pu pu da ne go urocam :rofl:
    Jadenjeto e treta prikazna. Od bebe bese alergicen na sve i svasta, ednostavno nesmeese da jade nekoi namirnici, a toa sto smeese ne go sakase a morase da jade zosto ne kacuvase kilaza. Pa so trista cuda se ranevme i nekako od togas ima averzija na hranata. Eve veke ne e alergicen fala Bogu ama nema ziva sila sto ke go natera da go jade toa. Lesno e da ubedis dete koe nemalo nekoj problem so hrana da jade nesto ama vo nasiot slucaj teska rabota e. A veruvaj sve imame probano dzabe. I da mu prikrijam i se odma primetuva, nagradi, kazni, se se dzabe. Rekov aj vo gradinka so drugite deca ke jade ne, aj vo skolo pogolem beter i toa. I iskreno veke se otkazav sto saka neka jade samo neka ne e gladen :(

5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    34.792
    Мене претпоставка ми беше дека нема 10 години штом уште има опција за целодневна настава. Затоа спомнав.

Инаку кај син ми во школо годинава нема дете што врзало повеќе од месец дена во школо. Сите вртат бактерии и вируси (поминаа една тура Стрептокока, па грип и бактерија, па стомачен вирус, па уште една тура бакетирја - хемофилус, па стомачен вирус, па сега пак вртат и вирус и бакерија - пак Стрептокока истовремено). И мојот е со проблематичемн трет крајник ама мене ми рекоа да чекам во 10 години. Затоа ти пишав за годините. Ако ви предложиле решение вадете го третиот крајник и готово. Барем ќе сте мирни од тој аспект.

Кај мојот помага диво оригано. Ацидосалус не. Само го пече премногу и му прави дополнителни компликации. И јас кога прснац Ацидосалус ме заболе увото. Некому нешто одговара, некому не.

Во однос на одење во школо целодневна или не, не сфатив дали не го пушташ зашто не јаде или заради болестите. Ако е ради болести не го штитиш од болести во тие 3 саати плус што би седел. Ако е ради храна ти си знаеш.

6. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Radi dvete.
    Inaku ako cekame do 10 godini za krajnikot jas neznam dali Z ke mu ostane od zeludnik od tie antibiotici ;( nema sansi. Bas sega se mislam dali da zakazam vo 8 septemrvi gledam za dva meseci termin, najverojatno vo remedika kaj Vesna ke zakazam pa ke vidime sto ke kaze baska i Orovcanec e tamu... Samo nikako da go nacekame zdrav za da go odnesam toa e problemot. A neli koga e zdrav treba da se vidi krajnikot, dodusa sega i onaka pie antibiotik pa valjda e zdrav koj go znae veke...(facepalm)

7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    34.792
    Ти однеси го на преглед, па нека ти кажат. Ако пие антибиотик и нема температура би требало да е ОК за преглед.

Во поглед на храна ако му попушташ полошо му правиш. Барем според мене. Можеби пребира и ради третиот крајник (не може убаво да голта одредена храна) ама да не останува на училиште заради тоа што е пребирблив ми е малку чудно. односно со тоа ти му праѓаш порака на детето дека мју одобруваш да пребира што јаде и дека е во ред да отсуствува од битни активности во животот заради пребирливоста. Ова ти го кажува мајка чие дете дојде до степен да не слуша заради воспалене трет крајник кога имаше 3 години и жена која сеуште пробува на милион различни начини да го натера детето да јаде се што ќе му се понуди и да не пребира храна.

8. DanM

DanM Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Жолт вагинален секрет кај 18 месечно дали може мислење?

9. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.983
    Допаѓања:
    4.865
    Мирис?

10. DanM

DanM Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Мокрачата има јак интензивен мирис како на сол матичната вели дека не е страшно направивме уринокултура чекаме резултати но ме загрижува секретот

11. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.983
    Допаѓања:
    4.865
    Ако е вагинален секретот брис треба може и од таму консултирај гинеколог

На DanM му/ѝ се допаѓа ова.
  12. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.932
    Мајки, Ве молам за совет, не знам веќе кај да се обратам..можеби не е ништо ама прво дете не знам ни што е нормално ни не

Син ми тргна во градинка, одеше 4 дена, петтиот крена температура, ефералган му ја спушташе на 2 часа, и после пак креваше небитно, два дена имаше температура...вториот ден веќе почна да кашла и поврати неколку пати шлајм...поучена од минатиот пат кога беше болен, еден ден крвна слика топ, другиот ден веќе имаше спуштено на гради тргнав на болница да го слушнат..беше сабота матична не работи, во мое „село“ нема дежурен педијатар и го носам во друг град..таму го слушаат нема ништо на плука ама црвено грло и одма антибиотик, ни кс ни ништо...ама сабота, кај да го носам, ми беше страв и му го дадов антибиотикот...ја испи дозата, температурата ја снема одма после две дози антибиотик, ама почна во носот да му се собира секрет како секогаш...тој шлајм ако има или му слегува на плуќа или во нос му стои ама не течи туку ако јас не го исчистам тој само ќе биде затнат, значи ни го повраќа шлајмот ни го кака, ни го кашла..7 дена инхалиравме со физиолошки и кортаир ама подобрување немаше...после 10 дена инхалиравме со вискофлу, му се разводена секретот и почна да кашла, ама на гради чист...еден ден пак крена температура и од нигде никаде му помина...ама преку 25 дена поминаа, а од носот сеуште му излегуваат чуда...чистиме со Носко, аспирираме со фприц и физиолошки, прскавме оперил, прскавме физиолошки и мрсулите никако не престануваат...Носен е преку 5 пати кај матична, слушан е нема ништо на гради, брисеви направени чисти, кс направена ЦРП 6, леукоцити малку покачени, матична вика вирус е или потенцијално алергија...дали е возможно дете преку 3 недели да има мрсули чак зелени чак бели чак жолти и тоа многу.. го чистам на секој сат и секој пат има нови мрсули...и кашла многу навечер, сношти и поврати од напрегање..воведовме и Летизен навечер по препорака од матична ама пак има напади на кашлање...

Каде да го носам? на второ мислење, на ОРЛ, да доаѓам Скопје, или едноставно има вируси и настинки кои траат олку долго..иначе детето си е супер, си јаде, не е омалаксано, општата состојба му е супер ама овие мрсуливе и кашлањево не знам...јас како возрасна досега ќе ме полудеше да кашлам 3 недели а не пак на дете

Ве молам за совет од поискусните мамички кои поминале низ нешто слично и извинете на долгиот пост

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    34.792
    Комплетнмо нормално е 3 недели да има мрсули. Може и различни вируси да фаќа еден по друг. Ако не е малаксано детето тогаш може да е и алергија.
    Чистете нос, прскајте Синомарин или Тонимер или ако Диво Оригано за деца и тоа е тоа.
    Ако е детето весело ништо не е страшно.

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  14. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.932
    Фала ти многу на одговорот..ми треба некој да ми кажи дека е нормално зошто ќе полудам...и на детето му е смачено веќе, само што ќе го види шприцот за аспирација или смукалката одма мама мама и плачи, ама што да му правам кога мора да се чисти...не знам ни дома до кога да го чувам веќе 3 недели е дома, ако го пуштам в градинка цел ден ќе стои со полн нос :(

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.375
    Ние истото го поминавме пред недела дена. Детето само штом ќе спомнам смукалка вршти и почнува да бега... Само чистевме нос, прскав спреј и одевме што е можно повеќе надвор, по прошетките по еден танир разно овошје јадеше..Две недели седеше дома..

16. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    2.292
    Од ноември до март имаше жолто-зелен секрет во носот и кашлаше, без претерување. Одвреме навреме ќе закачеше нешто плус па темп и засилуваа симптомите, ама скроз не му пројде се до пред месец дена. Уште што не пробав, ама мислам дека ацидосалус спрејот најмногу му помогна. Само внимавај со влечењето секрет, гледав видеа какви се повреди може да настанат и баталив тоа (синко многу мрда и се противи) ако влечеш тогаш пожелно е да го држиш отворот на влезот на ноздрата, не длабоко. Штом плаче можеби не сакајќи му всмукуваш од слузницата и го боли (барем мислам кај мојов тоа е проблемот)

На JoyJoy и doubleinfinity им се допаѓа ова.
  17. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.932
    Прскам сега последнава недела ацидосалус ама не гледам подобрување ама ќе продолжам да прскам...внимавам со влечење, влечам само сабајле еднаш, еднаш поручек и еднаш навечер пред легнување, другите пати го чистам со шприц, ама не плачи од болка од смукањето, него му смета тоа што го држам да не мрда..иначе кога ќе го пуштам престанува да плачи, си го зема Ноското и си игра со него, некогаш и сам си го реди во нос..минатиот пат кога беше болен после 1 недела веќе престана да негодува ама овај пат веќе смачено му е

18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    Нормално е да кашла подолго и носето да тече. Пробај да го научиш сам да го издува носот. Покажи му како, кажи нема веќе влечење ако успее сам да дувне. Така поубаво ќе се исчисти. За кашлањето пробај со некој сируп, бел слез помага.

19. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.932
    Оф пробувам да му покажам, ама се поврзано со нос му е одбивно после 4 недели веќе...и плус не ни му тече, значи нешто ситно и тоа прозирно...проблемот е што секретот/тие лепливите зелено/жолти мрсули му стојат заглавени горе во носот и само со шмукање или со аспирација му излегуваат...а излегуваат бајаги..некој од страна да го гледа не може ни да познае дека е полн со секрет...Ќе пробам сируп, имав купено ама сосема изумив, веќе се изгубив :worried:

Фала ви на сите посебно за одговорите, ми треба некој да ми каже дека е возможно толку долго да се има секрет во нос, јас искрено како возрасна не можам да издржам да сум затната толку време,а не пак мало дете

20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    Ако ти е утеха, бебето од кога е родено има секрет некаде меѓу нос и грло заглавен, секој ден ама буквално од раѓање сум со спрејчиња и аспиратор, од скоро со Летизен, носен на доктор, испитани алергии и џабе. Шест ипол месеци трае и се уште не сум нашла решение.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.