И мојата малечка која има 3 години е нон стоп со зелен секрет, кога помалку кога повеќе, не тече туку е внатре длабоко и не може да се издува се додека не го исчистам со физиолошки, ставам со шприц од 10мл, по неколку пати и во едната и во другата ноздра, наизменично, се додека не излеззе се, чуда излегуваат, толку секрет стварно не знам од кај се наоѓа. Цел месец е вака. А друго ништо нема, нит кашла ни Т качила ни ништо. Јаде, пие, спие и штом е се тоа во ред јас веќе не се нервирам и ќе чекам да помине магично штом дојде летото, барем надеж имам дека ќе престане да тече носе штом почнеме со капење во море- на море живееме и едвај чекаме да одиме на плажа па мислам ќе се исчисти од солената вода, не знам што друго да кажам. Лани цело лето 3 месеци раат бевме, заборавив што беше да си болен, од септември штом тргна во градинка и брат и во школо, се сме така....налет веќе
Оф душичка само да не му смета, моево и досега се разболувало имало секрет и по две недели, ама не олку долго и не во олкава количина..плус тамам ќе речам се смири кашлицата се откорна сношти од кашлање и стана и исповрати, и менував постелнина во 3 сабајле Лоратидин помага првите 2-3 саати откако ќе заспие и толку, после пак почнува да кашла Е исто како што опиша, внатре длако е некогаш ни со аспирација не му излегува целосно, па првин чистам со шприц па после со Ноското...ставам физиолошки 20мл и првин во една ноздра, па уште 20мл во другата и ако видам уште тече секрет по 10мл уште еднаш..и едната ноздра му беше критична да речам од неа само излегуваше секретот сега вчера завчера гледам се сменале..сега од другата излегува Блазе вас што живеете на море, јас како дете бев многу болежлива особено патев од крајници и секое лето бевме на море ама немаше разлика искрено...ама вие бар цела година дишете морски воздух...а и малово досега во две години два пати е биден плус има и атопичен дерматит и као солта убава и за тоа, и досега беше болен неколку пати во две години ама олку секрет олку време немал никогаш..максимум 2 недели..баш налет веќе
Женски на поголеми деца ве молам за совет.Дали може на 8 години да дадам таблета парацетамол од 500 мг,или кој сируп за тт е најефикасен за таа возраст? Дадава ја фатил изгледа некој вирус а многу ретко ми се разболува и одамна не пиела ништо па сега се мислам што е соодветно за нејзина возраст.
Може таблета, според килажа. На моево со 20кг, 3/4 од таблета давав за температура по совет на лекар. 10-15мг на кг треба да е дозата.
Kortair voopsto ne deluva. I mojot taka kaslase moze tri nedeli, dzabe se bese od antibiotik, kortair, vlecenje mrsuli. Otidovme vo Vranje zemavme orginal Pulmikort so toa inhaliravme nedela dena mu pomina ama po preporaka na orl prodolzivme uste edna nedela preventivno. Kortair e tursko i go davaat kako zamena na Pulmikort zosto go nema veke kaj nas, vo sosedstvoto sekade go ima samo mislam deka sega baraat recept vo apteka, jas koga kupuvav ne mi pravea problem. Vidi, konsultiraj se so lekarot probajte.
Мајки ве молам за совет.Ќерка ми качи температура 39,5.И дадов ефералгам.Само што и дадов после две три минути поврати и тоа доста обилно.Не знам што да правам, дали тоа значи дека го поврати и сирупот? Дали да и дадам пак? или да не направам беља?
Мајки, можно ли е од антибиотикот како реакција да крене температура?? Синко е болен од минатиот вторник со температура беше и обилен секрет од нос, темперстурата му спадна по 3 дена, брис од нос и грло чисти, ама почна многу да кашла од што му се слева секретот и матичната рече да почнеме со Трицеф за да не завршиме во козле. Само што почнавме вчера, цел ден беше како изморен и вечерта крена пак температура. Имал ли некој вакво искуство?
Продолжи со антибиотици. Може и вирус да фатил во меѓувреме. Инаку во Козле ние завршивме за 5 часа и тоа од вирусна инфекција без температура, таму и направија брисеви и чисти беа. Почнала да кашла во градинка кога станала од спиење вечерта во 7 не примија во Козле со намалена сатурација на кислород и бронхопневмонија.
Добро утро мајки Детево стана со еден отечен капак на окото и црвено му е само во ќошот, внатре белката е бела, не е залепено, нема исцедок Значи само оток и на почетокот црвенило, може со нешто да третирам дома, или на лекар право
Веќе е касно за одговоров ама ако поврати во рок од 10-15 мин и особено ако видам остатоци од минатиот оброк секогаш давам пак
Пред 3 дена имаше 20ч температура до 39 и помина. Оттогаш му е сменет гласот не како ларингит, туку како да му е потечена слузницата позади носот и грлото. Грлото и плуќата му се чисти, секрет во носот нема. А навечер дури спие тешко дише, веројатно ради отокот. Да му ставам капки? Какви да земам оти ништо дома немам. Нешто друго?
Септоназал или оперил п пробај ќе намали оток на слузницата ако има. И секако солен раствор можеш хипертоничен.
Малото (3ипол год) од вчера е омалаксано ама втор ден со температура до 37.8 што значи не е некоја висока. Кашла од пред 3-4 дена а исто толку е ис о растечен нос. На лекар крвна слика уредна, плуќа чиста грло ништо нема. А детево денес не може да се поткрене од кревет. На маж ми матичната му рекла вирус некој е ама јас немам мир. Еве ги резултатите од крвта Се плашам да не ипак нешто има со плуќата зашто кашла и тоа убаво. Исто да прашам, виранто дали ќе има ефект да се даде или да не фрлам пари за џабе?
Majki ve molam za pomos. Maliot e 4 ipol godini i od pred eden mesec mu se pojavi zlezda na vratot, a bas togas bese i bolen,vo Kozle se posomnevaa deka moze e mononukleoza, ispitavme ne e. Go nosevme na orl rekoa deka mu e od krajnicite, piese antibiotik, ok e sega,ozdraven ama zlezdata si stoi, na dopir seta i ako go pipnam se zali deka go boli.Kazete mi kade da odam da napravam eho, bidejki nemozam da bidam mirna,sekakvi misli mi se vo glava
Не се плаши, на тие жлезди тоа им е работата и никогаш не се повлекуваат целосно. Јас првиот пат кога имав гнојна ангина сите мали жлездички на вратот ми потекоа, исто и на препоните и никогаш целосно не се повлекоа, само беа уште поизразени на секое разболување. Ги извадив крајниците, а тие си останаа така малку потечени. Ако сепак ти е на мисла оди пак на орл ама јас мислам нема за што да се секираш.
Не се повлекуваат за брзо и мојот има подолго време веќе, ко ќе е болен знае да се зголеми. Сега брзо и други имаше од гнојна ангина на вратот. Направи си ехо ако ти е мисла, ние на приватно правевме зошто беше поголема. Само не сме од Скопје не знам каде да те упатам, преку матичен прашај дали има термин да ве закаже негде.
Сепак ти благодарам, ќе знам за друг пат ако се случи истото.Веќе и дадов, зашто продолжи да качува температура.