Nesakam bas da davam vestacki imunostimulatori, kolku dobro pravat tie nekolku meseci dur pie koga go zavrsivne beter e odma faka nesto i poloso pominuva. Imunostimulatorot funkcionira na toj nacin sto dur se pie toj deluva na imunitetot, a prirodniot imunitet e vo vtor plan da ne recam zaspan i koga odednas ke se prekine so davanje na vestacki mu treba vreme na prirodniot pak da proraboti i za toa vreme se faka. Neznam veke sto da se lravi, izgleda site ke mora da ja pomineme toa e. Eve go dva pati piese antibiotik za mesec ipol, nekoe vreme go pauzirav od skolo ama ne e resenie toa, go pustiv sto da mu pravam. Gospod neka gi cuva samo toa e, odvaj cekam da zavrsi skolska godina.
@Cherry79 @brm_brm многу ви благодарам, само да знаете која утеха и подршка сте ми овој период.Ептен ми беше тешко, дури на моменти си мислев каде потфрлив за детето да ми заврши во болница.Баш како што кажа @Cherry79 денес ни кажаа резултати од црп, од 151 на 15, што е многу добро, за брисевите сеуште нема ништо, но верувам дека ќе кажат денес или како што кажа на крај со отпусната листа.Фала ви најмногу за се.
Кај мене бебето пие моментално антибиотик, во грло ја има. Нема спас од бактериите во колектив, и јас едвај чекам распуст.
Бронховаксомот делува нешто како вакцина да даваш, далеку е од оние имуностимулатори што се како бераглукани и сл
Од која возраст може да се пијат, и дали може на своја рака да сс земат? толку сум очајна веќе што се би пробала.
On i vo leto se razboluva eve na primer lani letoto fati mononukleoza bukvalno od nikade, od nadvor od ljuljaski ama sepak ne e tolku cesto kako vo skolo ili gradinka koga bese. Jas sakam da go vidime i tretiot krajnik ama nikako da najdam termin koga e zdrav ni ostanuva uste da odime na imunologija imunitet da ispituvame neznam... Sekako ke go prasam pedijatarot i za Bronhovaksom ako ne od septemvri da pocneme so nesto kolku tolku zosto cekame bebence bas toj period treba da se rodi mnogu se plasam sto sledno ke donese. Sto da kazam drugo neznam. Zar tolku da nema imunitet stvarno neznam. Ne sum go cuvala sterilno sto se vika ko mal, se najnormalno, neli normalno race da mu izmijam ili da ne jade od zemja sto se vika..ama ete go takov e. Aj rekov ke potporasne ke smeni ama eve sedum ke pravi letovo... Do koga veke neznam. Denes prv den go pustiv vo skolo po dve tri nedeli pauza i od sega psihicki se spremam mada naviknata sum toa e. Samo cudno e sto sekogas edno te isto mu e, bakterija vo nos, prvo dve nedeli mu tecat mrsuli so sekakvi boi sto se vika, pa pocnuva da kasla, nekogas zavrsuvame so inhalacija samo i cistenje nos, pocesto so propratna temperatura i crveno grlo. Obicno cekam dve nedeli ako ne pominuva antibiotik ni davaat posebno ako ima temp i crp e vo vis. Ne naucija i doktori veke i se. A za cudo virusite taka gi piminuva fala mu na Boga. Eve imase i varicela i mononukleoza, od noga ko nisto, za obicnite virusi ne zboram, a i poretko faka toa bakteriite preovladuvaat i nekoja obicna da e problem. Najcesto faka hemofilis i veke e rezistenstna na se. Odevme vo Vranje da kupuvame antibiotici zosto veke nisto ne deluva edino vo kraen slucaj sumamed ama nekam mnogu da mu davam toa. E sea nemozam ni da go nateram zdravo da jade se suvo jade i edino kompir mandza ako kasne, ovosje i zelencuk e mislovna imenka za nas Mnogu im zaviduvam koga ke vidam drugi deca kako jadat se ama toa e. On vaka e mnogu hiperaktiven od bebe, radoznal, sekade se pika da vidi da bide prv ama dzabe koga jadenjeto ni e borba od bebe uste. Sto ke bide neznam, ke porasne kako i da e zdravje Boze ama so ovie antibioticive tesko nas Morav da se pozalam da se olesnam zosto nikoj ne me razbira za se jas sum kriva ko bozem majka loso mu misli... I toj kutriot samo za lekari znae, za labaratorii za bockanja, site doktori veke gi znae po ime gi vika viktor mu e najomilen duri i mi vika a ne viktor kaza vaka da pravime...
Како те читам, како јас да сум пишувала.Ист случај сме, само што мојата нема уште ни две години.Цело време е болна, не знам веќе што да мислам.Почнав веќе на најлоши работи да мислам или дека ние како родители некаде грешиме.Сега е во Козле, треба утре да ја пуштат, а јас сум преплашена, што ако пак почне да крева температура.А треба да се породам најкасно за 10 дена.Не знам уште што немам дадено, од магарешко млеко до сите сирупи за имунитет и се џабе.Ја пративме во приватна градинка баш поради тие разболувања, ама од ова повеќе да се разболува и не може.Не планирам да ја пуштам во градинка некој период, а како ќе се снајдам со новороденче и двегодишно дете сама, не знам.
Sto da ti kazam Gospod da ne cuva samo... Mene ne mi e jasno kako nekoi deca ne se razboluvaat vaka. Eve ima edna komsika so tri deca e. Veruvas deka na ulica gi izrasna. I leto i zima nadvor, so sladoledite, so limenkite gazirani sokovi, padnalo stanalo, nos mu tecelo dojdi da te izbrisam... Devojceto so sin mi vo gradinka odese, ako veruvas nieden den ne bese otsutna. Site i se celodnevna do tri cetiri neznam kolku e. Ne se zamara sto se vika. Kako? Ne mi e jasno... Jas od gradinka go zemav vo 12, sega vo skolo isto e klasicno, a site drugi se celodnevna i se zaradi tie bolestini i toa sto ne jade.
@Black girl @Маја Т во консултација со матичната ги зедовме, зошто неколку пати имаше гнојна ангина од септември наваму. Мислам дека над година се даваат, ама не сум сигурна, сепак мора со доктор консултација. По шема се пијат и за неколку бактерии имаат заштита како бактериски лизати, слично ко вакцина.
Истото се прашувам и јас.А колку само се нервирам кога ќе ми кажат: аа на моето празен му е картонот, никогаш не се разболело, или е многу ти е нежна.Како јас да сум крива што се разболува.Кога почнав со работа, еден месец немав цел без да ми скратат од плата. Цело време дома.Ајде и нашите ќе пораснат, па може ќе бидат и поздрави покасно, само ние да не побудалиме до тогаш
Деца не се разболуваат ако се на улица надвор, туку во колектив. А колку има што не кажуваат дека им се болни децата или такви ги носат во градинка/училиште, као се е алергиски, а не бактерија или вирус.
Ima li efekt? Sto koga ke gi prekinete pak li po staro ke bide? Me zamisli sekako ke prasam nareden pat
Мислам дека има ефект, ама рано е уште 10 капсули има за пиење, па ќе видам како ќе биде после. Сега на брисеви кај него беше чисто, а скоро цел клас се со стрептокока. Исто дома јас и мм бевме со гнојна ангина пред две недели и висока температура, тој немаше ништо.
Da de, toa pisav deka den ne otsustvuvale sto se vika. A nie cuvaj gi i pak nesto im e. Toa deka bolni prakaat prakaat, ako bea site zdravi nemase od kaj da prefakaat. Ama ete ima neodgovorni roditeli, aj sto ne im e gajle dali ke prefati drugo dete pa i svoeto da go pustis bolno osum saata da visi na stolce... Nemam zborovi za toa...
Истото сакав да го напишам, ама си викам да не повредам некој, зашто знам како е кога немаш помош некој да ти причува болно дете.Среќа што имаат големо разбирање на работа кога отсуствувам, но не сите ја имаат таа среќа.Од друга страна, толку сум лута ( на цел свет) кога знам дека ќе ми фати обавезно нешто од градинка и може да се искомплицира.Стварно не знам што се случува ова со градинките, како примаат болни деца.Жално е за сите деца, да се чувствуваш лошо што го праќаш во градинка, како да го праќаш директно во болест.
Ако најдеш начин кажи ми, малото од 4м втор антибиотик денес му препишаа. Не си во право. Син ми пие секоја есен Дефендил, од септември до декември, пред да пие беше болен со температура со се, со денови, недели, сега 2 до 3 дена и толку. И тоа што се разболува е ретко ретко ептен. Преку година си пие Ц и Д, мултивитамини некои пие во зима дека има помалку свежо овошје и сме каде каде поздрави. Нашиот педијатар не е присталица за овие и не се консултирам со него за тоа, ама немав избор, нон стоп беше болен, не можев да врзам 2 недели во градинка. И за јадењето, и моето има денови не јаде, па не помислувам да го отпишам од целодневна, си се разјаде со децата дури пројаде и месо и риба со нив што во уста не ставаше. Се повеќе и повеќе работи јаде. Да го чувам дома за што, и дома нема да јаде, таму бар ќе се сили од децата и ќе јаде.
Имунитет си сака континуитет, не можеш да очекуваш да почнеш и да се среди се магично. Имунолог во Ниш во Институт за мајка и дете ни го кажа тоа уште пред 8г кога бевме со внука ми, септември, октомври, ноември, декември се клучни за градење имунитет, дали со имуностимулатори, дали со исхрана, на што и да се одлучите, минимум 3м да биде на терапија после да чекаме резултати. Внука ми е со автоимуна, таму ја лечеа, она користеше друг тип на терапија, но ни дадоа препораки за после терапијата како да се постапува. Е сеа билдање на имунитет не е Дефендил, Бимунал и слични, тоа е друга приказна, ама па не знам како да поминеме другачие есен без Дефендил, витЦ, витД и мултивитамини.