Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.023
    Сега ми е безвезе вака што си нагаѓаме за детенце, ама херпес исклучен е?
    Може да се јави вака на очи и ептен личи. Ако е би требало да пие антиб. Побарајте друго мислење ид друг специјалист(немам идеја кој... )
    Немам везе со медицина...

На Peperutka-bt му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.231
    И мене ми заличе на херпесче. Плус што тој се шири обично така, од деца што се пипкаат со раце. Брзо да поминува.

На Peperutka-bt и Milkiway им се допаѓа ова.
  3. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    1.710
    Колку мл давате на дете 5г сируп парацетамол на Алкалоид? Пишува од 5-10мл.... Колку треба?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.985
    Пола од килажата

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  5. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Tri meseci piese pa tri pauza i se taka. Dur pie super e, cim prestane pak po staro. Vit c i d standard si pie bez prestan ama izgleda i toa dzabe

6. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    2.097
    Тврдат лекарите до сега дека е контактно, во смисла ја лиже и ја гризи устата, ја фака со раце, па паднат имунитет и егзема. И зедоа денес брис од уста и око и ке чекаме резултати. Ако е бактериски ке се лечи тука, ако не за Скопје ке не прати рече матичната. Само резултати ке чекаме до вторник.

На sani99 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.231
    Епа тогаш барај чаре на имунологија, алергии, нешто мора да има. Кај нас свекрва ми го купи кога големото имаше годинаипол, тргна во градинка и се болно, вика сакаш давај сакаш не, јас го купив, почнавме доцна и тоа, во ноември, испи 3 шишиња и се стабилизира, следната година иако земавме пак немаше толку вируси и температури колку 3 спуштања на плуќа од нигде никаде, не пратија на пулмологија на ДК и откривме кај лежи зајакот, алергија и интолеранција, лактоза и млечен протеин, налет, прекинавме се и магично се среди се, не спушти веќе на плуќа. Тогаш Гого рече ако ова не упали нема градинка додека не зајакне, среќа најдовме што го мачи и на време се спасивме. А верувај тогаш пак јадеше нешто, откако го ставивме на диета од млечни е баш ништо не јадеше, супа, јогурт, лепче со абц без лактоза и со помалку масти, житарки со млеко од овес и макарони, се тоа па тоа. И по здрав во живот не бил како тие години кога ништо не јадеше. И сега е здрав, еве го сите сме дома со Стрептокока, сите со симптоми, само он нема ништо а он ни ја донесе дома. Најсилен имунитет има од сите дома.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.984
    Допаѓања:
    4.865
    Херпесот треба да има везикула прво како кај варичелата плус боли доста...

На Peperutka-bt и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.968
    Допаѓања:
    4.783
    Дали од инхалациите може да и се прават тврди мрсулчиња, нели треба да развлажни? По 3 пати на ден дупло инхалираме. Од време на време ќе го зачеша носот, и смета, и слушам кога дише дека има мрсул, ги вадам со стапче ама не се секогаш блиску во носето. Со аспиратор само беља поише мислам ќе направам, кога повлекувам ко одма да се затнува и не искача ништо.

И предлог за инхалатор некој? Не и смета бучава, само добро да испарува сакам.

10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.190
    Допаѓања:
    5.744
    Треба да се разводени секретот и полесно да излегува. Не би требало да се прават тврди мрсолчиња.

На mal.ecka и Mucika им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.231
    Тврди се прават од сув воздух, не од инхалаторот. Ние вадиме со пумпица пошто многу секрет има сега, секој ден па и 2 пати на ден по потреба, многу има. Ставам физиолошки од онакво ко за инфузија, со шприц и игла во него, имам едно за големото едно за малото и така терам и многу полесно искачаат. Кај големото и поделотворно е од било кој друг спреј. Јас имам имхалатор Емед, 610 мислам беше, од Зегин, околу 2000 го земавме.

На Mucika и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.956
    Допаѓања:
    48.245
    Емед го имам и јас ни врши работа

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.768
    Мајки имате искуство со бактеријата Moraxella catarrhalis во нос? Секако ќе одиме и кај матичната но ме интерсираат искуства. Превентивно направивме брисеви бидејќи се појави стрептокока во градинка, но вака нема никакви симптоми ни нос и тече ни температура ништо.

14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.376
    Кај ќерка предизвика воспаление на уво. Педијатар кажа дека е од таа бактерија. Лесно помина во секој случај

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    355
    Дали некој бил во скоро време кај Оровчанец, колку чини преглед дали знаете?

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.100
    Допаѓања:
    40.469
    Ја имаше малиот лани и само локално третиравме со флоксимед мислам. И тоа на наше инсистирање, матичната не сакаше да даде, ама кај него беше само продолжена кашлица.

17. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.768
    @LiquidLuna @Ano Фала ви мајки, и кај нас телефонски предложи само локално да третираме, ќе видам секако сакам и да ја прегледа поручек ќе одиме. Воглавном сум помирна што не е стрептокока.:D

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.376
    Кај нас и нетретирана остана, воспалението на уво го средивме со капки, и после не повторивме брисеви оти немаше симптоми други. На наредни брисеви после некој месец ја немаше

19. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    5.273
    ние ја имавме, во козле ми рекоа дека ако нема симптоми не се третира, кај нас беше со симптоми, хлорамфеникол мачкав локално и ние пиевме и антибиотик, кога и пројдоа симптомите после две недели повторив брисеви уште ја имаше, ама бидејќи немавме симптоми не и се изамарав многу, ова беше во јануари, оттогаш немам брисеви направено

20. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.956
    Допаѓања:
    48.245
    Дали е тоа истата branchamella catarrhalis?