Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Гугл вика да

elimkd likes this.
  2. elimkd

elimkd Форумски идол

Да и кај мене така ми излезе на гугл ама ајде реков да прашам да не згрешам, пред месец и пол ја покажа на брис лечевме локално со цитерал, после месец и пол почна пак да кашла и мрсули (а и месец сигурно хрчеше навечер ко затнато) правевме брис и пак ја покажа истата бактерија, педијатарот рече во овај случај мора антибиотик бидејќи станува збор за истата, најверојатно не се доизлечил така да мој совет доколку лечите локално повторете го брисот за да сте сигурни дека е излечено

LiquidLuna likes this.
  3. MiAmor

MiAmor Популарен член

Здраво,да прашам големава 10 има,качи температура од синоќа,но сега првпат има треска цело време се тресе,и модри и се рацете и нозете . Дали е тоа нормално од темп.дали да чекам да се качи па да ја симнуваме

4. Alice21.

Alice21. Активен член

Јас во пубертет исто така повремено имав многу силни болки во градите. Исто така ми кажаа од раст, бев и на кардиолог ми кажа демек сум имала слаби залистоци. После некоја година забележав дека се кривам во ‘рбетот, отидов на ортопед и секако ми дијагностицира сколиоза. Откако почнав со физикална терапија и пополека малце да се оправам болките скроз исчезнаа и еве ден денес ги немам на 21 година, а тоа се случуваше негде од моја 10та до 13та година. Видете и тоа да не е, со време да се фати сколиозата.

Rama and mal.ecka like this.
  5. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Ne pregleduva veke Orovcanec, mnogu e star, mislam samo nekoi poteski operacii gi raboti.

6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Од прошла недела сме болни сите дома, ковид е најверојатно. Малава од понеделникот е на Панцеф, бидејќи увцето и беше црвено.
    Почна да се подобрува и од вчера е со температура 38.5 до 39. Бевме на педијатар рече продолжете со Панцефот, нема на плуќа, не е грлото црвено, увцето е ок. Направивме крвна слика црп 80. Носот и тече константно и а пројде дејството на сирупот качува пак температура.
    Има ли некој искуство со ковид да се качува толку висока темп после една недела или сме натепале уште некој вирус меѓу време?!

sani99 likes this.
  7. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Ne veruvam deka e virus na tolku visoko crp i temp. Napravivte li test za kovid? Mislam deka e bakterija, virusite ne digaat tolku temp i crp, drugite parametri na ks koi se?

8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Високи гранулоцити, ниски лимфоцити.
    Не се тестиравме никој ама вирус што малтретира возрасни луѓе 10 дена освен ковид нема. И освен од ковид такви флуросцентно зелени мрсули од друг вирус не сум видела. Глас фатен, кашлање од грло ко да те дави некој. Ич немаше потреба од тест, си го знаеме од претходно.
    Ние се опраивме детево качи температура отпосле. Никој немаше пред тоа температура.
    Евентуално сум на мисла да не и ја активирал пнеумонаето во нос вирусот. Ја има една година ама не беше активна.

Last edited: Apr 29, 2023
  9. rikimiki

rikimiki Истакнат член

10000% bakterija. Visoki granulociti, niski limfociti, crp 80, 39 temp, zeleni mrsuli ukazuva samo na bakterija nisto drugo. Ti kazuvam od iskustvo cel zivot so bakterii se boram. Pa sea ti kako sakas. Inaku zeleni mrsuli streptokoka dava. Dodusa si ima lekari.. a za kovid jas bez test ne bi veruvala poslebno sega koga i veke da nema kovid, imas i vo apteka doma da si se testiras. Da bese virus granulocitite niski ke bea.. neznam kolkavo ti e deteto i kolku iskustvo imas ama ovaa klinicka slika na bakterija ukazuva milion posto, a sega sto vladee streptokokava rezistentna e na poveketo antibiotici, zatoa antibiotik bez bris i bez antibiogram ne se dava, a posebno ne za virus.

10. Mucika

Mucika Популарен член

Малава имаше ковид, нит нос и течеше, нит зелени мрсули, нит кашлаше, црп под 6, тт качуваше 39, си заработи воспаление па после почна да кашла. Не мора да е ковид вашево.

Tea SK likes this.
  11. MiAmor

MiAmor Популарен член

Ај да прашам,малово има 4 дена темп ,првите денови до 39 сега до 38 качува,ама пиеме амоксиклав,дека црп 130,гранулоцити 75 (до 50) а брисевите од нос и грло се чисти,докторката кога ја виде рече личи за стрептокока,јазик бел,црвено грло крајници, може ли грешка да се брисевиве

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Истиве симптоми ги имавме прошли пат од ковид, јас и маж, малава во стомак беше.
    @rikimiki не е кај сите бакерија, маж прв јави симптоми пнеумослајд правеше, вирус искочи.
    Можда кај нејзе е отпосле бактеријава...не знам. Касно е за брис, антибиотикот и беше даден за црвено увце. Ама и јас почнувам да се уверувам дека е бактерија не симна температура. Грло не е црвено, увце ок, наслаги нема...не знам што да речам.

13. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Cim se granulociti pokaceni bakterija e. Tie se pokacuvaat pri bakteriska infekcija, a limfociti pri virusna toa e razlikata i po toa se gleda vo krvnata slika, pogotovo ako se kaceni i leukociti mnogu. Crp ako e premnogu vo slicajov 130 isto. Kaj bakterija sekogas e mnogu visoko i temperaturata ako e 38-39 pa i poveke vodi kon bakterija. Virus ne dava do tolku temp tuku bakterija zosto bakteriite se unistuvaat na mnogu visoki temperaturi i zatoa teloto kreva tolku visoka temp. Brisevite mozno e da se gresni ako ne se zemeni pravilno ili ako se premnogu rano zemeni zosto na teloto mu treba vreme da porasne vo dovolen broj taa bakterija za da se izolira na mikrobilogija ili ako e pocnat antibiotik i se zemat brisevite. Antibiotik ne deluva ako bakterijata e rezistentna na nego, zatoa nikogas ne se dava od rakav bez bris i antibiogram koj ke kaze koj antibiotik ke deluva a ne dzabe samo da se pie i na kraj pak nisto.

14. elimkd

elimkd Форумски идол

Многу убаво објаснато
    Секоја чест

boomsleng and rikimiki like this.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Можно е во една кака да има боцки? Каката беше како со боцки иглички мали и рече дека многу ја боцкало кога какала??????

16. rikimiki

rikimiki Истакнат член

E toa e, za zal zivotot ke te nauci na se...

boomsleng and elimkd like this.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Дали знаеш случајно зошто моево дете нема температура, а има стрептокока? И педијатарот рече 100% вирус дека е ама реков да направиме тест дека во групата сите имаат стрептокока и тестот испадна позитивен.
    И дали стрептокока може да помине сама од себе и за колку време? Гугл вика дека може ама не пишува за колку време. И педијатарот рече дека може ама проблемот е во тоа што ќе цело време ќе заразува други деца иако е без симптоми, а ако пие антибиотик ќе се знае дека после 48 часа нема да заразува други деца и ќе смее во градинка.
    Првото дете има 6 години и никогаш немало стрептокока ама по оваа логика и тоа сепак имало само без симптоми исто како второво дете и ги заразувало другите деца. А јас мислев дека моиве се отпорни на стрептокока, уствсри не биле туку немале симптоми. Ништо не ми е јасно.

mal.ecka likes this.
  18. Skyler

Skyler Истакнат член

Може, со бањање во солена вода, секојдневно чистење со солен раствор.

gjoker4e likes this.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@gjoker4e немаат сите деца симптоми од стрептокока. Кај мене бебето втор пат ја има, а нема симптоми.

mal.ecka and gjoker4e like this.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Даваш антибиотик сепак?

mal.ecka likes this.