Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    За во нос не, а сега за во грло ни даде матичната.

На mal.ecka и Skyler им се допаѓа ова.
  2. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Tie sto imaat pojak imunitet moze i da nemaat simptomi a da se nositeli. Terapija se dava samo ako ima simptomi ako nema e samo nositel i da moze da zarazuva drugi taka ustvari i taa se siri. Mene ako me prasas ne bi truela svoe dete koe nema simptomi so antibiotici samo za da ne zarazi drugi. Mozes da prskas poveke pati na den solen sprej vo nos i da duva za da se cisti, malku podolgo ke trae ama taka moze da ja iscistite bakterijata bez antibiotik koj sekako e nepotreben kaj dete bez simptomi. Ako ne napravevte bris nemase ni da znaete deka ja ima neli? Ke davase li bezveze antibiotik? Poveketo bakterii se normalna flora vo nasiot organizam i si gi nosime celo vreme, koga e padnat imunitet nekoja od niv poveke se namnozuva i moze da.dade simptomi, a ako se izolira bez simptomi ne e strasno i ne treba da se leci, posebno ne ako nema temp.

На Sofi.ja, gjoker4e и Skyler им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.101
    Така и мислев најпрво, но сите ми рекоа дека треба да давам и почнав да давам на здраво дете прв антибиотик на скоро 2 години. Во градинка оди. А цела градинка имаше, два месеци стоеше знач дека има стрептокока, откако го тргнаа испадна кај нас вака. Секогаш се слуша срцето на мајката ама овој пат бев на никаде заради другите деца, што ако заврши некое во болница. И другово дете 100% има и според оваа логика треба и на него антибиотик. Многу чудна ситуација ама еве ти прва ми викаш дека не треба да давам. Но, веќе почнав 4ти ден е денес уште три.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.470
    А во нос ли му е бактеријата?

5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    Јас би дала ако има во грло и без симптоми, во нос не.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.101
    Брис од грло. Брис од нос не прават во Германија мислам нели?

7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.470
    Во нос не провериле никогаш ниту кај моиве, само грло.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    И јас се мислев дали да давам ама за во грло ми рече и матичната дека мора, знае да прави компликации стрептококата.
    За во нос не даваат без симптоми секако.

На JoyJoy, dromka, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.070
    Допаѓања:
    257.123
    Син ми често ја фаќаше. Последно немаше висока температура, само болки во меше. Сепак дадов атб. Кога е во грло за стрептокока би давала. Нос е друго.
    Страшни компликации дава и затоа со нејзе треба да си внимателен. Давај без грижа на совест. Штом прв пат прима, одма ќе му делува и ништо нема да е од еднаш на две години.

На JoyJoy, gjoker4e, Вереничка и 2 други им се допаѓа ова.
  10. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Da pustaa site zdravi deca vo gradinka nemase ni tvoeto od kaj da prefati. I jas taka trcav davav i sedese doma po dve nedeli ama se svestiv koga licno vidov kako nosat deca so temp pa si rekov sto sum glupa ke go cuvam moevo tugjo da ne zarazi a na drug ne mu e gajle za moeto epa nema taka veke. Se dur nema temp odi, kako na drugite ne im e gajle za moeto taka i mene ne mi e za niv.

11. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Koj antibiotik najdobro deluva na novava streptokoka sto se siri sega? Sto vi dale vas? Se otru od antibiotici pa sea nekam bezveze pak da pie nekoj sto nema da mu deluva.

12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    @gjoker4e Давај без грижа на совест, боље спречити него лечити. Јуле е во право, не знам колку знаеш многу штета може да направи. Од искуство зборам. Јас имам доживотен проблем со зглобови, никогаш не добив дијагноза ама е нешто налик артритис, терапија нема. Татко ми има некое проширување во некоја од коморите на срцето, пие терапија. Јас срцето се уште го немам проверено. Исто може да нападне бубрези.
    И моето бебе има стрептокока во нос од 3 месеци и не ја третиравме ама да се појави во грло, одма давам антибиотик без размислување.

На JoyJoy и gjoker4e им се допаѓа ова.
  13. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    1.710
    Слична ситуација имавме и ние. Малата пред две недели имаше кашлица и покачена тт најмногу до 39 (еднократно), и околу 38 два дена. Во истовреме во група имаа стрептокока, направивме веднаш брисеви но беа негативни. Не направивме крвна слика зашто веднаш појдовме на брисеви истиот ден, матичната рече рано е, после веќе немаше тт. Кашлицата и црвено грло со инхалација ги решивме. Пред неколку дена повторно покачена тт најмногу до 38.4, меѓутоа бел јазик, карактеристичен осип, воспалено грло и матичната констатираше стрептокока пиогенис А. Црп 60, покачени гранулоцити, намалени лимфоцити, и малку покачени леукоцити.( @rikimiki ) Беше навечер немаше време за брисеви. Даде амоксиклав и рече да почнеме веднаш вечерта. На моја иницијатива сабајлето направив брз тест за стрептокока(ја прашав дали ќе смени нешто една доза, рече не) но брисот излезе повторно негативен. И јас се прашувам, што е со брисевите, што е со бактерииве луѓе? Дали една доза пред повеќе од 12 часа беше доволна да замаскира? Како што вели @TheSecret новава стрептокока.. Кога велиш нова, на што мислиш? Mалата пие амоксиклав. Пеницилински препарат треба.
    И првиот пат бев убедена дека ја има и сега докторката беше убедена дека е тоа.
    Дали некој имал слично искуство со неточни брисеви?

14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.676
    Еве и кај мојата имаше лоша крвна слика, црвено грло, температура, се жалеше и на болки во стомакот, укажуваше на бактериска инфекција, земавме брисеви пред да почне со антибиотик, но брисевите беа негативни. Не знам зошто.

На Mahe му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.592
    Допаѓања:
    76.825
    Дали некој можеби знае/слушнал, да прават кај нас колоноскопија кај дете? Пред неколку години немаше, но сега дали има? Или некакво попрецизно компјутерско снимање на цревата?

16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.676
    Големата, има скоро шест години, почна да поткашлува суво. Што да дадам? Ич не е по пиењето нешто на природна база.

17. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    1.141
    Многу често му тече крв од носето на синко 3г е.. месец ипол пие за железо малтофер капки бидејќи му е намален хемоглобинот и железото ама и пред да пие од капките исто се случуваше.. Бевме на лекар вика има раничка ништо страшно ама веќе почна да ме загрижува.. Дали имате искуство?

18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.984
    Допаѓања:
    4.865
    Искуство немам ама земи витамин Ц давај му, и консултирај др лекар орл или слично

19. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.575
    Допаѓања:
    4.921
    Колку се даваше блокмакс за 12 кг?

20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол