Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.354
    Допаѓања:
    5.242
    Кај нас ја снема температурата на 4иот ден од панцефот

2. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.453
    А почна ли барем да ја разретчува претходно или помалце да качува? И после која доза?
    Зашто мојот после втората доза не покажува дека се подобрува

3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.956
    Допаѓања:
    48.245
    Трпение, втора доза на толку високо црп е малце, со 70 и нешто црп и венска терапија ни требаа 4 до 5 дена за да се смири температурата

На mal.ecka и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  4. Wonder93

Wonder93 Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2023
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    11
    Здраво мајки :hai:
    Нова сум на форумов,имам скоро 5 годишна ќерка уште нема 5, и забележав голема грутка позади десното уво на вратот нешто како масно ткиво кога ја допирам не ја боли но се приметува уште на око кога ќе ја погледнам. Каде да ја однесам на преглед,на кожно или на уво грло нос? Претходно немала вакво нешто многу сум исплашена...

5. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Да ве прашам како се справувате со анемија кај деца? Ќерка ми има анемија, хемоглобионт и е 88, тромбоцити околу 600, пред два дена почна со сируп за железо, и бе комплекс, вит ц, По трепорака треба да пие и омега тие од health aid, ама не ги сака, не сака да ги голтне, ги ставам во сок ни тоа не сака...
    Инаку е голем нејадач, мака мачам со јадењето, ништо не јаде, ама ништо, леб и путер, домат краставица, и толку. Манџи не јаде, ни месо не јаде, овошје јаде и толку. Вака е весела си игра, расположена е. Е многу сака млеко да пие и пие скоро литро на ден, сега читам по интернетов деа не треба да пие млеко, а она ептен сака млеко...Бевме на лекар, вика давајте и да јаде, :) ама како кога не сака, но со сила ни со убаво, со ништо, уста не отвара. На контрола ќе ја носам за 3 недели да видиме дали ќе има некое подобрување од сирупиве.
    Ќерка ми има 4 години.

Последна измена: 4 мај 2023
  6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    Џабе се сите препарати ако пие толку многу млеко, може и тоа е главен проблем за амемијата. Колку години има?
    Земи и маџун, благ е, убав.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    Сигурно е жлезда ако била болна во скоро време. Најдобро на орл прво да одиш.

На mal.ecka, Sofi.ja и Wonder93 им се допаѓа ова.
  8. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.984
    Допаѓања:
    4.865
    Има и други омег апрепарати немора тој да е рибичките од молерс земи ги . Ти кажале веќе многу млеко пие, исклучете го скроз млекото.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    има 4 години,
    од кој маџун да земам, јас не сум користела никогаш не ми се познати ни брендови ни ништо.
    Еве денес прв ден не доби млеко сабајле, и е нервозна... ама ќе и помине

10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    Ќе и помине, не купувај млеко. Почни со јогурт како замена. Бебево мое не пие литар млеко, а примарна храна му е.
    Маџун можеш онлајн да нарачаш од некој од Кавадрци, побарај на фб.

На dromka, lackygirl и Ѕвездички им се допаѓа ова.
  11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.354
    Допаѓања:
    5.242
    После 3 доза почна да се зголемува интервалот на качување тт.веќе после 4та доза т.е. 4ти ден ја снема.ЦРП беше 100ка.

На Butterfly1107 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.354
    Допаѓања:
    5.242
    ај вака едно прашање: 21месец, и се јави некој осип, најверојатно контактно/алергиски.
    Стандард секрет во нос ама малку белузлаво прозирен, и прокашлува од секретот, така педијатар вика.
    Крвна слика супер, грло супер. Земаа брисеви за секој случај и оп стрептокока пнеумониа.
    весело, активно, замислете има апетит, нема тт....смее дете да иде у градинка?
    Претпоставувам локално нешто ќе дадат за во нос?!

Чудно ми е што прокашлува а секрет во нос малку има.

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    18.565
    За бактерија во нос без изразени симптоми (тт,кашлица,бронхит) не ни давала терапија матичната на нас. Третирајте го носот за побрзо да помине.

На dromka и brm_brm им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.809
    Допаѓања:
    18.621
    За апетит кај син ми помогна бевиплекс.

Сируп за железо ако имаш некој да ти донесе Малтофер.

Омега да пробаш молерс тути фрути, син ми го сака вкусот.

За анемија да, најголем проблем прави млекото.

На Ѕвездички му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    34.815
    @Wonder93 јас прво кај матичен лекар би ја однела. Од таму каде што ќе ве препратат таму ќе одите.

@Ѕвездички дете над 1 година е доволно да внесува од 350 до 500 милилитри млеко или еквивалент на тоа во млечни производи за да нема проблем со апсорпција на железо во крвта (и со тоа анемија). Не ни треба скроз да го тргнеш млекото од исхрана сепак содржи и корисни материи (протеини, калциум и слично). нема зошто да ти биде детето нервозно. Само што ќе внимаваш на количина (ако испие чаша јогурт тоа е исто како чаша млеко - ќе мериш колку количина ти содржат чашите од кои вообичаено пие), ако изеде 30 грама кашкавал или сирење тоа е исто како 100 милилитри млеко и слично. Е сега ако пие многу млеко нема да јаде зашто е сита (млекото е храна и споро се вари, не е пијалок). Затоа количината е битна. Веќе е голема за да пие само млеко. Млекото и јогуртот давај го со храна, како прилго на храната, не како самостојна храна. Во врска со пребирливоста мора да најдеш начин да и зголемиш репертоар. И јас имам дете нејадач по дома знам како е. Милион работи се пробани, до 5 години јадеше само со цртани. Мене ми беше битно да јаде било како. Потоа јадеше само додека јас читам, па сега јаде без дополнително занимавање (на полни 7 години). За да внесе овошје пред градинка, а и сега пред школо сите пиеме смути (банана обавено, потоа јаболка или круша и некое друго овошје плус и вода). Ручекот често заедно го бираме, ама сите јадеме исто (нудам да бира помеѓу две опции и тоа што ќе одбере се готви утре за ручек), сум пробала и да сервирам креативно на пример храната да изгледа како животни, цвеќиња и слично и кај него тоа немаше никаков ефект. Едноставно ќе пробуваши нешто ќе успее. Пред да пробуваш види дали има некои сензорни проблеми (на пример да се гади од одредена текстура, одредебни мириси и слично. Ако има нешто такво избегнувај таква храна на почеток).

За апетит подобрување генерално помага Б-комплекс. Можеш било каков препарат со Б-комплекс да земеш. Јас сум задоволна од Бекутан сирупите (Б-комплекс и Мулти-Омега). Исто така еднаш пиеше Пиковит и тоа ептен му отвори апетит.

На Ѕвездички, elimkd и Skyler им се допаѓа ова.
  16. OllieGj

OllieGj Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    17
    Женски хелп. Малава без температура, со чисти брисеви нос и грло, мирна крвна слика, се утепа три недели од кашлање па денес и пнеумослајд правевме. Нон стоп е на антихистаминик сабајле и вечер, на инхалации со кортаир а не поминува. Искуство и сируп за кашлица некој што ви помогнал (три недели не спијам навечер кога ќе се испозадави по една година ми скратува)

17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.893
    Браво на дијагноза.
    Хемофилус јас и маж, малава и она има сигурно.
    На Фемина форум поточни дијагнози него на матичен

На LiquidLuna, Ѕвездички, rikimiki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Kako vikaat prasaj patalec ne gatalec :)

На Ѕвездички и Tea SK им се допаѓа ова.
  19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.354
    Допаѓања:
    5.242
    Таа е мама. Пред еден месец ја имавме. Кај нас се среди со панцеф. Изгоре 5 дена од температура. Среќа со сируп сс симнуваше.
    Со лесно.
    Тогаш и ние дома се тестиравме ама ја немавме.
    Сега пак стрептокока си закачивме, и таКа во кругче.

На mal.ecka и Tea SK им се допаѓа ова.
  20. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    1.695
    Исто вака ние во Козле завршивме. Брисеви чисти, крвна слика супер, без температура, на гради со слушалка ништо, кашлаше само повремено околу 2 месеци. Исто вака ќе се исподави од кашлање , недела дена нема да прокашла. Петокот се закашла и дадов антихистамин, вечерта во Козле почна тешко да диши, се смени дента за неколку часа. Е тек тогаш се слушна на слушалка и се виде на рентген. Испадна вирусна пневмонија, тлеело цело време. Дента кога ја примија во Козле имаше CRP 9 , леукоцити 17, без температура. Јас би ти препорачала одете во Козле, нека ја слушнат нека ја прегледаат, кажи се ова.

На OllieGj и mal.ecka им се допаѓа ова.