Мене ми личи на ова https://www.mymed.com/symptoms/stra...erry tongue' describes,which it will turn red. Причини повеќе може да има
Пред два дена дете повраќаше цела ноќ, имаше и благо покачена температура, се смири наредниот ден, на крвна слика високи леукоцити 20. Карактеристичен осип со чешање на телото се појави, го буцнаа со дексазон.За покачените леукоцити ни препишаа панцеф.Еве вечерва повторно осип меѓу ножиња, матична ми рече рупафин да дадам. Уште брисови немам направено.Ве молам мајки искуства
Претпоставив ама пред две недели правевме брисеви и немаше ништо во грло. Зарем е можно после 4 дена во градинка да фатил и одма температура да качи? Еве го повеќе од 24 саати е добар, не качува.
Стрептокока во градинка е "милениче", заедно со хемофилус и мораксела. Виреат таму, оти не се само децата проблем, возрасните се, дека се почесто здрави преносители. Може не е стрептокока, може е вирус, ама ваков јазик ми е сликата за бактеријата, конкретно за пиогенис. Кај моиве вака беше, ама тие креваа над 39, по тоа знаев дека е бактерија. Последниот пат малово немаше температура, ама симптоматологијата беше типична за пиогенис.
Имаше и мојот 40-40,5 ама он секогаш толку качува и при вирусна. Се вратив сега од доктор со амоксиклав, ми рече покасно и крвна слика да направам, плус и осип имаше со температурата на препони. Ми спомна стрептокока бета-нешто, не ја сфатив. А исто ми спомна дека скоро секогаш пациентите кај неа имале негативни брисеви од грло, а симптоматологија типична за стрептокока и затоа не инсистираше за брис.
Да, да, хемолитична стрептокока, таа е пиогенис. Дава и осип, да, ама ако се осипе по цело тело, тоа е веќе шарлах и најчесто зависи и од количината на бактериски колонии и имунитетот дали ќе се развие до шарлах, или ќе остане на локална симптоматологија. Да се надеваме дека амоксиклавот ќе помогне, од мое искуство Оспен е доста ефикасен, макар што во последно време како што зема замав стрептококата, ретки се тие антибиотици што делуваат, пред сѐ поради тоа што се препишуваат антибиотици ко бонбони, и организмот веќе не е реактивен на одреден антибиотик иако може бактеријата да е сензитивна.
Zdravo sakam bebceto mi e anemicno mu davav picofer so pico C i hemoglobinot mu se namali od 113 na 100 i zelezoto mu e mnogu slabo 9 sega po preporaka na doktror smenivme siteral gocce i vit C no ne znam kako se pravilno dava dali i dvete zaedno izmesani ili prvo siteral pa vit c ili pak vit c pa siteral ako nekoj ima iskustvo ve molam pisete mi
Се даваат двете одеднаш, мислев ако е поголемко да не даваш млеко 2ч пред и по капките ама неможе бебе е