Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Не ти го плука? Јас успевав така до кај 2 год, сега го држи во грло или кашла и го плука.

2. elimkd

elimkd Форумски идол

Ахх со шриц нема назад па нека урла отпосле :)
    Мада неам проблем до сега тие капките од пливит колку се грозни и сега му давам бронховитал нешто мешавина е од мед прополис и некои тревки жива грозота е

mal.ecka and Skyler like this.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Значи немап проблем со детето за пиење лекови. Иам деца што кога ќе ги видат шприцот нема да ја отворат устата или од плачење ќе повратат или ќе се задават. Твоето не е такво. Биди среќна што не е такво.
    Ама јас не би советувала на сила со шприц ништо. Баш од безбедносни причини.
    Подобро растворено во малку сок или сок веднап по лекот.

4. elimkd

elimkd Форумски идол

Да во право си кога му е лошо сам бара спас, било маска од инхалатор или шурупче.
    На шприцеви мислев од оние што ги даваат во сирупите против температура дозерки

mal.ecka and Snowflake92 like this.
  5. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Сум давала ијас со шприц во образ го пуштам и голташе,голем е сега нема шанси ако не сака се дави па кашла повраќа .... Среќа само за лекокларот е така

daniangel, Skyler and elimkd like this.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Па и јас на тие мислев. Ама и да е обичен или таков шприц не е битно. Ако детето одбива да прими лек нема шанси било што да му дадеш во уста. А ако на сила му тутнеш или ќе го поврати или ќе се задави. Го имам видено во живо затоа зборувам (едно дете што повраќа и едно што се дави - ова е пострашно зашто останува без воздух). Мојот за среќа не се дави ама затоа знаел да исплука лек, особенмо сега кога е поголем и треба два шприца сируп едно по друго да испие.

Skyler likes this.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Имаше невин шум на срце. Од раѓање. Се затвори сам на 3г, нема веќе ништо. Инсистирав и бебе да го проверат уште во болница и ништо немаше. Ако имало нешто ќе ти рече Виктор, рече кај него го носиш, мене он ми рече на редовна контрола о ми закажаа кај Каранфиловски ( мислам беше ) а јас сама го однесов кај Милев и во Систина.
    Јас имам среќа да немам мака со давање на лекови и кај двајцата, денес тоа ротата како си ја испи, мислиш сокче пие, цук цук, докторката вика прв пат да имам бебе да влече вака, цица или шише ме праша и рече дека најчесто бебиња на шише не ја сакаат, што е нели чудно дека цицалчињава се научени на цице само. Бато пие се, да му дадам и од баричка вода ако му кажам ќе ти помогне да оздравиш, ќе ја испие. Мм е таков, јас од сируп за кашлица се давам, гаден ми е, мм сите сирупи на децава ги допива.

JoyJoy likes this.
  8. apple12

apple12 Популарен член

Здраво, малиот има херпес зостер, ама малата ми нема прележано варичела,
    Дали може да фати варичела од зостерот? Имате ли искуство? Сите различно ми кажуваат.....

9. Snowflake92

Истиот вирус е за двете работи. Така да може.

apple12 likes this.
  10. apple12

apple12 Популарен член

Претпоставував, логично е. А, дали знаеш кога е најзаразен зостерот? зошто не можам многу работи да најдам околу ова на нет....

11. Snowflake92

Додека има меурчиња со течност така се шири преку секретот

apple12 likes this.
  12. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Исто како сипаниците обично најзаразен е кога ќе има меурчиња и кога ќе пукаат...а колку години има малиот? јас прележав на 14 години и докторите се крстеа, херпес зостерот обично го викаат болест на старост зошто најчесто се јавува кај постари лица

apple12 likes this.
  13. apple12

apple12 Популарен член

6 години, да се чудиш...
    Страшно....

14. NEA

NEA Истакнат член

Се смири и почна да си игра па заспа. Ме преплаши - денес нема ништо - цел ден моча нормално.

Snowflake92 likes this.
  15. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Стварно многу чудно...пробајте да појачате имунитет, мене ми рекоа од намален имунитет заради стрес ама јас веќе бев средношколка претпоставката беше дека заради стрес ми се намалил имунитетот и вирусот кој сите кои сме прежале варичела го носиме во нас, се активирал...ви посакувам побрзо оздравување

dromka and mal.ecka like this.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Веќе 5ти ден едното око му е црвено и залепено, 22 месеци има, четврток бевме на педијатар воспаление на око и капки за око и капки за нос, два дена не се смени ситуација и денес бевме во болница, нови капки за око ама ако нема подобрување понеделник пак на педијатар.
    Само што ќе му ставам капки, и од претходните и од овие, окото му станува жар црвено?
    Некако како да не е воспаление на око туку нешто друго ама и педијатарот и во болница исто кажаа
    Колку време треба за да помине воспаление на око? Нормално е да му е многу црвено кога ќе ставам капки?

mal.ecka likes this.
  17. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Majki efikasen krem/mast, za izgrebano lice kaj dete od 4 godinki. Za da ne mu ostane beleg :(

Last edited: May 14, 2023
  18. donna.17

donna.17 Популарен член

Cicaplast baume b5- La roche posey

19. Black girl

Black girl Форумски идол

Не знаев каде да прашам, па еве тука. Бебето ми е со воспаление на ушињата, пие антибиотик. Е сега не знам дали големата да ја пуштам во градинка или да почекам барем до среда, страв ми е да не донесе плус нешто. Совет ве молам? Она од вторникот е дома зашто беше затната цела со носот.

20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

На моиве веќе втор ден им е подобро од капките.