Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    913
    Virus e zlatna, i kaj mene malata bese so mutava temperatura i stomacni bolki,i davav probiotik,elektroliti i karbomed i za 1 den i pomina

На simona_baby му/ѝ се допаѓа ова.
  2. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.597
    Допаѓања:
    17.530
    Дај боже да е вирусот ама еве сите викаат кратко трае а кај него е од петокот.Во денот сто пати ќе смени или ништо не го боли или легнува омалаксан и се го боли.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    37.127
    Конечно си викам се реши одеше секој ден во веце и еве пак почеток на истата приказна четири дена нема во веце отидено цело време трпи и вика дека ако кака многу ќе ја боли што и верувам нели дека навистина ја боли и сега не знам што да направам? Ако давам лаксатив или сок од сливи или било што ќе помогне тоа за каката што е спремна за да излезе? Мислам глупаво е прашањево ама сеуште не знам како одат работите. Нема да дозволи чепче или клизма ќе и се направи плус стрес така. Како да и помогнам? Дали со лаксатив и такви работи или постои некое друго решение? Дали навистина боли каката до толку? Исто јадат со малово еве ама малово по 2-3 пати на ден кака нормално. Првово дете од раѓање изгледа има некој проблем и затоа и плачеше цело време. Можеби поради мојата лоша исхрана во бременоста и имам направено некој проблем? Не дека којзнае колку лошо сум се хранела ама според денешнава исхрана испаѓа како многу лошо.

И уште нешто. Што значи тоа што урината има непријатен мирис? Дали од не пиење доволно вода е можно да се случува тоа? Или од трпење? Или можеби има некој друг проблем? Скоро проверивме бубрези и се, се беше ок, треба пак да отидеме на контрола.

Цревата ги немаме проверено ама како би се провериле? Со ехо ќе се биди? Како уствари би изгледале црева со кои нешто не е во ред? Од педијатар тврдат дека е поради лоша исхрана. Во градинка прашувам викаат дека се јаде. Дома не јаде баш се ама ручекот во грАдинка и е. Ама за разлика од порано јаде многу овошје зеленчук јогурт гулаш и пак истиов проблем.

Можно е да не ја боли туку само да се плаши дека ќе ја боли? Како да и помогнам? Сакам да и олесни. ;( 6 години има

4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    34.876
    Сок ос сливи би требало да помогне. И повеќе течност за да не биде толку тврда каката. Иако ако трпи веројатно веќе е тврда.
    Не се обвинувај себе си. Не си можела да направиш проблем кај нејзините црева ако ти си јадела нешто во бременост. Не знам од каде ти и кој ти ја набил таа мисла, ама ако некој тоа ти го кажал тогаш е навистина лош човек.

Форсирај овошје на гладно (насабајле) прво тоа нека јаде. Ние на пример сабајле прво пиеме смути па потоа одиме во школо (и пред градинка исотот го правев зашто мојот не јаде овошје). Нека јаде само полнозрнест леб (не бел), нека пие повеќе пробиотски јогурт наместо обичен. Исто можеш да следиш и да видиш кои намирници и зодаваат проблем со тврда столица. Мене на пример а сум приметила и на детево спанаќ ми прави проблеми. Од друга страна круша ми растечниува столица. Види што и годи, што не и годи па форсирај храна што неа и ја растеччнува столицата.

За црева мислам дека мора со контраст да се снимаат, ан ехо ќе се види нешто ама нема се да се види.

Урината не знам точно од што може да има непријатен мирис ама ако е со потемна боја и мириса јако (не непријатно) тогаш тоа е заради недоволен внес на течности.

На gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.198
    Допаѓања:
    107.356
    Каката што е собрана во цревото и не е исфрлена нема да ја омекне, ќе мора да ја извади некако и што поскоро тоа подобро, ама следната ако е сеуште тврда може да создаде проблем. Имам искуство со син ми, не можеше никако да се искака, го легнав на кревет под него пешкири неколку, му го намачкав газето со вазелин и со нозете кон стомакот стискав, беше страшно за гледање, анусот му се отвори многу и во еден момент пукна на страната некоја рагада, ама пошто имаше доста вазелин не се рашири и брзо зарасна после. Откако се искака почнавме навечер Смокван сируп, на природна база, за 3-4 дена се среди и од тогаш еве 2г немал проблем. Нас ни кажа докторот за да нема толку мака прво да се искака ако може после сируп, зошто сирупот ќе стимулира празнење а он има многу кака собрано и може повеќе проблем да се створи, и во право беше, следната кака беше течна и ќе бидам малце језива, експлозивна, ако тој нагон го сопираше можеше да направиме беља. Јас го испразнив синко во соба сами, без да му биде терет некој, да се срами, да се стиска, затемнето, му пуштив на телефон тивки звуци, додека добие нагон се гушкавме... језиво беше, ко да раѓаш е болката, сум осетила на своја кожа и едното и другото, верувајте ич не е едноставно. Зборувај, гушкај, теши, прво нека се испразни па се останато за да се омекне столицата, да се превенира.

На gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    37.127
    @JoyJoy @AngelOfArh Фала ви. Ако се искака може да се деси нешто? На пример да распука? Се исплашив уште повеќе сега.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.198
    Допаѓања:
    107.356
    Не се сеќирај, не е прво дете со запек. Може да има рагада ама и не мора да значи. На синко никогаш не му се повтори, сами тогаш имаше крвче, имал повторно запек ама не до толку. Сега откако почна да јаде се, и месо и риба, му се нормализира столицата.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. IlinaIliev8

IlinaIliev8 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2021
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    19
    Здраво мајки дајте совет како малата да ја натерам да пие течности, има некој стомачен вирус одбива се

9. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.987
    Допаѓања:
    4.867
    Колкаво е детенцето

10. IlinaIliev8

IlinaIliev8 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2021
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    19
    1, 5

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    34.876
    Давај малку по малку течност со лажичка. Така е и подобро. Може одбива течности зашто му се гади. Затоа по малку. За рехидрирање најдобра е супата со петел на Подравка. Исто лажичка по лажичка.

На Snowflake92 и Skyler им се допаѓа ова.
  12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Мене со цевка скоро секогаш ми успева, нова интересна чаша, било што да е поразлично. Ако сака да јаде некој солен крекер, соленки било што за да ожедне.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.908
    Допаѓања:
    9.906
    Земи Ресторафлор од Зегин комбинација електролити со пробиотик, има многу благ вкус на малина, би требало да ти го сака, во вода се раствора.
    Ако нејќе шише, давај и со шприц полека накај образ да не може да плука. Поупорна биди да не ти дехидрира, многу брзо дехидрираат мали.

14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.975
    Допаѓања:
    9.303
    Ima li nekoj virus so povrakanje i stomak go boli? Plus uvo vospaleno ;(

15. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    194

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.975
    Допаѓања:
    9.303
    Mozno e, ama ne go boli grlo i nema osip fala Bogu. Nosot cel mesec mu tece, izolorana hemofilis i moraksela. So toa nisto ne mu e na pasko i samo cistenje nos zavrsivme vaka ;( teska rabota so niv veke, moram da baram asalen maticen ;(

17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Ako stojat kapki za uvo i Sirup otvoreni nadvor öd frizider 4-5 dena moze da se rasipat?

18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.417
    Допаѓања:
    126.991
    И кај нас двете кога го вадеа тројките такви беа,а нијанса подобро за петките,хорор.Трпение само:whew::tmi:

На mjay.yyy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.975
    Допаѓања:
    9.303
    @katte82 vo pravo bese. Sega se vrakame od lekar streptokoka rece dava takvi simptomi. Kolku traese kaj vas? Koj antibiotik vi go dadoa?

20. mjay.yyy

mjay.yyy Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    1.917
    Оф многу тешко е незнаеш како да постапиш