Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.736
    Како чистат затнато уво на деца? Мислам на чеп од церумен, се обидовме дома со маслен спреј за уво, до сега се чистеше ама сега не и чекаме термин за на болница да го исчистат.
    Ме прашува синот како ќе му го чистат, се плаши и плаче уште од сега, а немам искуство за да му кажам. Гледавме некои видеа и уште толку го исплашив (facepalm) дали е болно и непријатно?

2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.643
    Допаѓања:
    37.182
    За дете немам искуство, ама мене кога ми го чистеше, со шприц беше.
    Му кажав дека имам чувство како да ми зујат рој оси. Кога го извади шприцот, рече не рој, ти цело осило си имала :)
    Мене после чистењето ми беше многу непријатно. Пресилни звуци, осетливо уво на најтивкиот шум, аууу страшно беше.

Последна измена: 22 мај 2023
    На Cosmic Girl и kristina.k им се допаѓа ова.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.736
    @LaDyDoLl ауу да се спремам значи :tmi: долго ти беше така?
    Ама мора да се исчисти па, почна и да му се затнува од време на време, не слуша убаво.

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.643
    Допаѓања:
    37.182
    Па, ден-два, додека се привикне увото на шумовите. Ама ептен е непријатно :(

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Сестра ми од мала е со воспаленија на уво, нонстоп и ги чистеа. Она едвај чекаше да оди :D Дали дека стално затнати и беа, па убаво се осеќаше после тоа ама со песна си идеше. Инаку колку што памтам со шприц под притисок, цели топки и вадеа.
    Се надевам те охрабрив, пиши како ќе поминете :hug:

6. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    48.268
    За деца не знам ама за возрасни со таков метален голем шприц, малце поднавалена главата и под притисок со топла вода, чуда излагаат, ништо страшно, може малце непријатно чувство

7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.556
    Допаѓања:
    7.448
    Со шприц голем метален е и за деца. Ние имавме обид за чистење, полни му се ушите маст, ама неуспешен беше обидот. Тоа урлање, претање, немаше шанса :headbang:

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    6.652
    Не знам колкаво е детето, јас прв пат на 12-13 години бев за чистење и беше како што пишаа и другите со метален шприц и со вода во увото. Малку непријатно чувство. После тоа како поосетливо на звуци неколку часа и баш како полно со вода го осеќав. Знам дека дома ме натераа да лежам на таа страна и истече вишокот на вода.

На tina2018 и kristina.k им се допаѓа ова.
  9. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.227
    Допаѓања:
    67.733
    Ние бевме кај Мери, со едно пиштолче со вода за секунда и ги исчисти, не и беше воопшто ништо.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.266
    Допаѓања:
    107.616
    Следен пат за церумен само хидроген, од 2 капки проаѓа. Нас на орл ни кажаа, не мора да доаѓате да се изложувате, 2 капки хидроген за рани, нека поврие и собери си чепкалка, а уште поарно да легне врз пешкир и само ќе истече. И мене така ми правеа како мала.

На Mother of 2boys, Cherry333 и kristina.k им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.266
    Допаѓања:
    107.616
    Батко со тт, ладни раце и нозе, вжарена глава и кашла. Му дадов пола парацетамол, се испоти и подобар е. Мене на вирус ми личи, мм запнал не прехлада е вчера бевме на гости без јакна, ја заборавил, нормално јас бев крива оти чувај боже да земе нешто татково да понесе, грев ќе го фати. Како да разликувам вирус од прехлада, мене од ладно досега не ми се десило да се разболам, ама ете они а падне дожд и тт под 25 степени мртви болни се сите.

На Mother of 2boys и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Мене доктор одамна ми рече од ладно не се разболува. Кога ќе не фати дожд, снег, ветерче и ќе премрзнеме тогаш паѓа имунитетот, а вирусите се шират и размножуваат на ладно, така да вирусче некое е.

На LiquidLuna и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.266
    Допаѓања:
    107.616
    Абе јас тоа го знам, ама на постариве и на мм не можам да им објаснам. А не беше којзнае колку ладно, повеќе можам да речам дожд го фати а тоа не беше моја кривица јер јас не го однесов на дожд на фудбал, он го однесе. На крај на денот па и не е битно кој е крив, битно детето да не страда. Еве го пак крена утрово, дадов пола парацетамол, ќе се препоти и ќе му биде поарно. Мислев нема да го носам на лекар ама сега станав кашла со шлајм, ќе си оди изгледа уште у 8 ќе се нацрта кај Паскалови.

На mal.ecka и Skyler им се допаѓа ова.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    34.945
    На мојот кај Др Мери му чистеа уши на 3 годишна возраст. Нит проплака нит ништо. Се жалеше дека е непријатно ама ништо страшно. Е да не сака пак да му ги чистат и затоа сега редовно прскаме спреј Ото Оливе Оил (по препоарак на ОРЛ), ама не беше ништо трауматично. И мене ми чисета сега пред неколку месеци и не е ништо страшно. Малку е непријатно додека тече топлата вода во увото ама не е страшно.

@AngelOfArh само кај на се настинува од ладно. На сите друг места во светот настинката е од вируси. Така што ич да не ти гајле кој што вика. А и на маж така објасни му. Или е вирус или ја закачил таа Стрептококата што кружи по школи и градинки. Се надевам брзо ќе му биде подобро.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.266
    Допаѓања:
    107.616
    А стрептококата ја поминавме... ова некој вирус ќе е, синоќа кашлаше и се смири. Уствари најдов еден спреј, многу добар и делотворен, Лизобакт, престана да кашла од 2 прскања. Мислам дека немаше секрет доле туку горе, од кашлање и се иритира, шо знам.

16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    34.945
    Супер ако е подобар.

17. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.293
    Моето дете е старо 2 години. Од јануари е затнато во носот а немаше секрет. Дишеше на уста. Во меѓу време имаше и пневмонија па стрептокока пиеше антибиотик до петокот. Носот не се одзатна. Тестирано на алергии- негативно. Крајник 50% зголемен.
    Барам упат за уво нос и грло не ми даваат ддмек сравсј кспки за нос.....ќе пуштело од антибиотиците.....итн.
    Е сега...завчера гледам носето како да ѕиркаат мрсулчиња и се изнервирав. До петокот на антибиотик а сега си велсм пак е настината. Вчера ми дадоа спреј за алергии антихистамин и сируп лоратадин. Денес носето и течи бајги и тоа како мслку жолтениксво и заматено. Дали е тоа нормално кога се користи терапија за алергии или пак е настинка?
    Таква терапија ми дадојс демек може е алергично на некој полен на кој не била пример тестирана.

18. Ale1983

Ale1983 Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    6
    Toa sto go pisuvate e dosta seriozno za dete od 2 godini i zatnat nos e najmal problem, zasto pie antibiotik sega ne ve razbiram?

19. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.293
    Pa sega za streptokokata piese anyibiotik. A prethodno vo aptil imase pnevmonija

20. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    514
    Ne e virus. I sin mi isto neznam koj den so 40. Crp e visoko bajagi znaci bakterija nekoja. Moze i streptokokata koj znae veke preterano e ova.