Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Малава ќерка 3,5 год, пиеше антибиотик до пред недела дена бидејќи имаше гнојна ангина, имаше и зелени мрсули , ќе се закашлаше но ништо сериозно, од пред некој ден почна да кашла и тоа се чувствува дека има шлајм внатре. Дали сега нешто ново закачила,или антибиотикот слабо делувал :|

2. Skyler

Skyler Истакнат член

Сигурно се чисти од шлајмот.

koritsaki likes this.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

И јас мислам се чисти, се разводнил секретот.

koritsaki likes this.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Слабо ако делувал бетер ќе е со здравјето, се полошо и полошо, така да не се плаши на кашлицата одбрамбен механизам е ќе се исчисти

dromka and koritsaki like this.
  5. elimkd

elimkd Форумски идол

Како е детенцето? Вчера те читав ми остана в памет

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Добар е, не се сеќава на ништо од вчера попладне до сабајле, фактички откако му се слоши. Многу се исплаши, ама добар е сега. Не крева толку температура денес ама давам парацетамол на 4ч. Викендов ќе биде тежок и долг.

elimkd and mal.ecka like this.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Хаос е со стрептококава. И мојот со гнојна ангина прв пат во живот сега од тоа. Ми дадоа амоксиклав на дежурен дека ептен гној имаше одма да почне ама јас купив панцеф (имам розев рецепт). Од втор ден се стабилзира. Не знам зошо го форсираат амоксиклавов.

sani99 and mal.ecka like this.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да бе од една доза детево ми живна, втора денес дадов, до утре очекувам да е подобар веќе. Качува ама не е како вчера. Башка што мојот не ни реагира на амоксиклав, не знам зошто воопшто му дале.

donna.17, mal.ecka and KuklickaSk like this.
  9. pepapa

pepapa Популарен член

Isti sme i nie, maliot 4 ipol pred nedela ipol piese amoksiklav zaradi streptokoka vo nos, od vcera pak so visoka temperatura na 4h, crp 89 i pancef ni dadoa, ama i mnogu se sali na stomaceto deka go boli i prolivce ima.Davam prolife i elektoliti ama be se smiruva, Sto drugo da dadam za prolivceto i za meseto sto go boli.A meko e meseto go pregledaa denes

10. martty06

martty06 Популарен член

Ќерка ми е 2 години и 3 месеци, денес е со температура, крева до 38.7,кога крева бладва (што ми е чудно) И мерев пулс 138 и е. Матичната ни е на одмор, замената не можам да ја добијам дали некој се справил со ваква ситуација. Има само температура никаков друг симптом. Тоа ми е чудно.

11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Пулсот се качува кога креваат температура. И ова стрептококно грло не дава ни течење нос, ни кашлање, само болка во грло и темп. Ако не знае да каже нема ни да знаете што и е. Однесете ја во Козле или некоја дежурна поликлника

dromka and mal.ecka like this.
  12. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

@elimkd @Skyler @AngelOfArh се надевам така да е, се откорна од кашлање ноќва :(
    Во понеделник ќе се јавам на докторката за да ја однесам сепак нека ја ѕирне, не знам што може да и даде друго.

mal.ecka and elimkd like this.
  13. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Фурал

14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Не те пратија на специјалист во државна? И син ми беше така со ушите пред прскање тапанче од што паскалови не даваат ко што треба антиб, ама па ѓорги не прати одма на ушно. 3 дена инекции примаше ( не памтам кои) плус панцеф, плус летизен сируп и плус за болка на 4ч бруфен. Едвај го спасивме од тоа да остане глув на десно уво.

rikimiki and mal.ecka like this.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не, дадоа Панцеф. Вака од 2 дози ми личи многу подобар, стана и од кревет, не лежи веќе, не се жали дека го боли врат, нозе, глава... Ме плаши што долго качува тт, може 2ч му требаат за да достигне врвот и после нагло симнува.

KuklickaSk and mal.ecka like this.
  16. NNK19

NNK19 Популарен член

Има ли некој сируп што ќе помогне за исфрлање на секретот? Ќерче се удави веќе мислам 3 недели кашла веќе, полна е со секрет кашла зрело ама како да не може да го исфрли:?:
    Минатата недела на доктор ја прегледаа ништо вика нема, и ств нема ни еден др симптом за нешто само кашлањево..
    синко исто со мрсули беа пред 2недели им пројдоа тоа ама кашлањево ме уби.. синко не кашла зрело, повеќе е накај суво ама и на него нос не му тече..
    и капак бејби од ноќеска на 2-3 пати ми се закашла како ларингит :@
    Значи сите мои деца чекаат петок вечер или сабота па тогаш нешто им е, ќе си пукнам значи :headbang:

17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

И синко со болка во грло, вика не може да голта, два дена, денес за нијанса подобар. Блага тт, сношти само достигна 38.3 и толку. Нос има шлајм ама не е страшно.
    Бебево пак, се истури од мрсули. Јас се чудам како е можно волку шлајм да има. Завчера му правев и к.с добра е.
    И јас се нервирам, секој викенд нешто ни се дешава, од Нова година наваму, на прсти се бројат деновите кога се сите добри.
    Почнувам да се обвинувам и запрашувам каде и дали во нешто грешам или потфрлам за ова да се случува

Mother of 2boys and mal.ecka like this.
  18. Skyler

Skyler Истакнат член

Инхалација за да го разводени шлајмот.

NNK19 likes this.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Ако кашла влажно, инхалацијата може да даде само контра ефект. Провоцира уште повеќе да кашла.
    Јас последниот пат таква грешка направив и ми кажаа дека само на затнат нос и сува кашлица се прави инхалации.

mal.ecka and elimkd like this.
  20. Skyler

Skyler Истакнат член

Па не знам, кај моево секогаш помага особено за ларингитна кашлица како што спомна @NNK19

mal.ecka likes this.