Да си го однесеш најдобро негде на дежурно на специјалиста. Не оставај на нив. Со тапанче нема играње, тоа нема обнова може слух да изгуби. Имаш во државна орл дежурни. Исто и син ми така со темп беше, ама после инекциите му се смири. И по тоа што ми објаснија специјалистите мора летизен да пие за отокот да се смали. Јас тогаш секој ден го носев во државна на преглед, на 24часа го бараа да го гледаат. Така 5 дена дури не бевме сигурни дека е повлечено Инаку причината иста беше како кај тебе, амоксиклав даде др кате без да пробериме брис и без антибиограм. Среќа па го спасија што да кажам...
Бевме и на педијатар направено крвна слика црп,брисеви и асо. Брисеви чисти асо нормално,црп 29 и гранулоцити 49 (до 50 нормално). Покажувало бактериска според крвната слика,осипот можело од тоа да е. Сега и се повлече на тело,на лице повеќе и се јавува,сабајле посветли и беа сега како поцрвени. Почнавме и антибиотик. Значи ме загрижува ова осипов,дали некоја мајка имала слично искуство??
Имавме гости и едно дете го удри со цела сила моето синче по глава со тврд предмет, мојот син не е плачливо дете, тој кога плаче значи дека е страшно, го боли многу, ставив одма ладна облога има мала џумка ама се пожали дека му се гади,и после пола саат заспа.Му гледав зеници исти беа, следеше прст со поглед, разговараше разбирливо додека беше буден.Му дадов блокмакс 5мл.Сега немам мир, дали да го оставам да спие, дали да го будам, дали има потрес на мозок, ме гуши паника 300 мисли ми вријат во глава, како да знам дали има потрес, дали да го носам на дежурен или паничам без веза...
@macalavica советуваат да се буди при силен удар, ама јас никогаш не сум успеала ако му е време за спиење да го будам на 2 саати. Само не спијам цела ноќ, мислам и ти од мисла нема да заспиеш Мојот беше вчера на еднодневна екскурзија и си дојде со џумка на сред чело, се удрил силно во седиштето пред него, му ставав мраз, намачкав и хепатромбин го болеше многу, еве го и денес го боли ама немаше ништо за среќа. Мислам дека и кај твоето ќе нема, ептен ми е жал така што се случило.
Едвај го разбудив сега, мн цврсто спие, го однесов во вц, и после кратко прозбори и пак заспа, кажа не го боли ништо, дај боже само моја паника да е.
Досега не сум носела дете на итна во Козле, ама мислам сега е време. Некако не ми личи ко да се подобрува онака како што треба. Кашла уште, онака отсечно, како да му се кине нешто во гради. Ако се закашла застанување нема. И само лежи, да не излезе од дома, вчера прв пат излезе на кратко и пак легна. Не ми личи дека оздравува. Вели и увце уште го боли. Утре ќе одиме на орл, ама мислам дека не е само инфектот на уво, мислам сека се има спуштено.
Dzabe ke nosis vo kozle, nosi go na detska klinika ima dezuren. Nie nekolku pati po red go nosevme vo kozle, i na kraj na detska.
И јас бев задоволна од детска ама од докторка од таму имам совет за респираторни само Козле, а и воопшто ако имам мака за дете да преферирам таму да однесам, дека на ДК нема останато доктори. Не, се смири кашлицата. Му дадов Алпенкрафт, мислам дека му се изиритира од тоа, се јавив на матичниот рече дека е од тоа најверојатно, да му дадам млеко да испие па после било кој сируп за надразнителна кашлица, имав Експулмо тоа дадов и се смири.
Ima, samo ti trebaat dobri vrski za da otides kaj vistinskiot doktor. Od iskustvo ti kazuvam. Pa sea tvoe e.. Na detska vikaat pa nikako kozle...
На дежурство? За редовно и јас бирам ДК пред Козле. Не знам досега врски не сум барала, редовно сум завршувала работа, единствениот пат кога фаќав врски се зае*ав поштено со чекање 4ч.
Na dezurstvo znaat specijalizanti da se padnat i vamu i tamu. Posleden pat koga bevme na detska ne oratija odma kaj sto treba, orl, infektolog sve vo istata vecer. Vo kozle samo krvna slika pravat i amoksiklav na kraj ili inhalacija zavisi sto. Znaci lecat momentalnata infekcija po simptomi. Zboram na detska za na oddelenie super se. Na sekoe oddelenie ima glavni doktori koi se dobri.
Затоа матичната на мали е против сирупи за кашлица. Не се знае како ќе изреагира дете на нив. Битно се смирило. Инаку јас имам многу поубаво искуство во Козле, отколку детска кога станува збор за итна. Козле повеќе внимание обрнувале на дете. Ако имало потреба и контрола ни закажувале и орл специјалист го гледал. Очигледно секој со своето искуство.
Луѓе јас немам мир, поручеква ќерка ми паднала во парк со моите, кога дојде немаше видливи повреди и нормално си играше, јадеше. Кога ја капев вечерва приметив голема џумка на челото под кркмињата. Ставивме ладно и малку се намали отокот. Вака се беше нормално, сега мирно спие, но како да знам дека нема потрес?? На што да внимавам, можно е допрва симптоми? Ќе си умрам од страв Имал некој искуство, ми е страв од неоткриен/нетретиран потрес
Да, веројатно е стрептокока во прашање. Штом сте почнале антибиотик не се секирај, за брзо ќе се среди.
Козле има врв доктори и се одлични за респираторни инфекции, за што и е болницата. Дете со бронхит и кашлица вирусна или бактериска се носи во Козле. Детска клиника не е секогаш соодветна за течење нос и температура зошто таму се носат деца со посериозна клиничка слика и други болести. За инфективни болести (сипаници, мононуклеоза, грип, ковид, рота вирус..) се носат и деца на Инфективна клиника. Дете кое паднало и се исекло, дупнало глава или скршило/шинало рака и нога се носи во стара Градска (во центар) или на детска хирургија (комплекс клиники). Во Козле, исто како и на секоја клиника , ќе ве прегледа специјализант да, ама ако не е сигурен за дијагноза, вика искусен доктор од спрат. А и во Козле и на клиника виделе илјадници болни грла и слушнале илјадници деца, и знаат што е со детето заради што некогаш и не мора и не треба да чекаат брисеви пред да дадат антибиотик или да задржат некое дете на понатамошно лечење
na doktor treba da se odnese ako deteto kratko posle udar 1) onesvestilo 2) ne odi ramno, vrtoglavici 3) povraka Glavni simptomi na potres se gubenje na svest i povrakanje Taka sto najverojatno e nekoja polesna povreda ama pazete ja, prasuvajte nekolku dena da ne i boli glavceto i dali pominuva otokot