Здраво мајки неколку дена малата се жали на болка во стомачето претежно кога скокат, бевме кај педијатар ја прегледа ни кажа дека не и е тврдо стомачето да не се плашиме не е ништо, ама малата пак се жали на болка, утре сме на ехо да ја видат, да напоменам си јаде си пие све, нормално си какат нема ни запек ни пролив ве молам за мислење
Итно.. Во странство сум со син ми и го фати дијареа значи се исцеди детево а и сега обилно поврати. Како да му помогнам? Линекс му давам но нема ефект..
Давај му само сува храна. И нека пие течности можеби стомачниот го фатил, ќе се среди. Али ако има двопек, компир варен, ориз давај му за да стврдне столицата.
здраво, Пред еден месец со ќерка ми лежев во козле прв пат во животот доби пнеумонија со падната сатурација 88-90, 10 дена бевме таму.4 и пол години е, не испушти го носев и на контрола секоја недела само инхалаци со бисолвон но еве веќе 3 дена пак кашла многу, и шлајм има и не јаде ич вчера ми поврати шлајм, сега веќе ќе полудам не знам што да и правам, само што почна во градинка пак истаа приказна се врати.Пие дефендул и капки боигае со д3 , така треба 3 месеци за имунитетот да се среди ама гледам пак не е добра. Многу се плашам за 3 недели имам резервирано одмор да патувам во Турција се плашам како да одам да не се случи нешто пак таака. Има некој искуство колку трае лекувањето на пнеумонија кај деца како ги лечевте вие?
Кај секого и секој пат е различно лечењето. Мојава имаше пневмонија без кашлање без температура. За два часа бидна. Почна да кашла во 14 часот , во 16 веќе тешко дишеше. Не хоспитализираја 7 дена, после уште 10 дена инхалации со кортаир. Неа и беше вирусна. Муабетов ми е да не се стресуваш предвреме. Не значи дека секој пат разболување завршува со пневмонија.
Рано си ја пуштила во градинка она уште недолечена била. Мојот имаше пнеумониа и ни кажаа два месеци минимум да не го пуштам во градинка за да закрепне убаво дека му е паднат имунитетот. Лечење инхалации со инхалации антибиотик мојот моментално е на флексотиде пумпица.
jas ja drzev dve nedeli doma so majka mi zasto jas posle bolnica trebase da se vratam na rabota,privatno rabotam nema razbiranje vo ovaa drzava taka e za zal,pred eden mesec izlegovme od bolnica i nie .Ama gledam kasla slajm ima ne znam se plasam da go odnesam vo kozle da ne me zadrzat pak so nedeli,zasto mnogu tesko i padna na malata zasto prv pata kanila i infuzija i vo bolnica samo placese i mnogu nervozna histericna stanaa.
Не се потресувај многу што си се вратила на работа, ниту што тргнала во градинка. Побогу не може сите што имаат деца да седат дома до бескрај. Кружат многу вируси и бактерии периодов, а има и многу алергени во воздух. Ако било само еднаш до сега веројатно ќе биде добро. Однеси ја да ја слушнат и тоа е тоа. Во меѓувреме инхалирај само до солен раствор и пред спиење мачкај маст на гради Експулмо/Мукоплант и слично или лепенка Респиро. И обавезно носот да е без секрет (земи Синомарин или Тонимер и редовно прскајте и нека дува мрсули).
Здраво на сите. Се загрижив, прв пат вака се случува. Неколку дена забележуваме убоди од инсекти, под облека. Ај ништо демек може комарци се. Ние немаме многу бидејќи дома сме, ама малиот игра надвор во двор. Не знаеме точно какви инсекти се, некои ситни бубачки. Денес се појави поголемо црвенило со оток голем. Сликнав и пратив на матичната докторка, вели ова не е убод, ова е реакција најверојатно алергиска од убодите. Рече Авил сируп и афлодерм да мачкам. Потоа пак ми се јави, рече дека е малку загрижена, па да земеме и декортин таблети, една на ден да му кршам. Земавме. Се ок. Се изнамачивме додека да испие. Ама ме загрижува од време на време мерам благо покачена температура има. Околу 37. Матичната вика тоа не е температура, и вие исто ќе ми кажете, меѓутоа сепак е покачена. Си го знам детето, околу 35.5-36.0 му е кога е добар. Повеќе од потребно мерам, знам. Докторкава вика можеби е комбинација вирус или инфекција плус алергија од убодите. Не знам што да правам. Ни рече 2 пати на ден по 2.5 мл од Авилот, во упатството пишува еднаш. Син ми е 3 год, многу го мачам и само плука, не можам да дадам сируп се загрижив, многу.. цела зима ја минавме болни, не кренавме глава, дури и сега пола мај месец бевме болни....
да,може со алергијта у меѓувреме фатил и вирус.. Но исто така,може и ко реакција од алергијата,телото се бори и да качи некоја блага тт. Ќе го следиш мајка,друго не ти останува
Јас сум алергична на убод од комарец, ама не на 1 до 2 убоди, ако имам многу убоди цела отекувам и качувам блага тт, обавезно ме боцкаат урбазон.
Мајки некои вирус со осип сте имале ли досега? Малиот ми со опипа цел ко од алергија 2 дена температура на крвна слика бактериско покажува ни кашлица ни нос тече ни болки некакви ни чешање му дадоа авил и некои антибиотик.Денес и малото ист таков осип ништо друго незнам дали да го носам дали да дадам авил или што да правам
Има мојот ама не е вирус туку бактериско исто. Само не се исфрли целиот, имаше на препоните и на нозете.
Има многу убоди по телото, ама не се од комарец. Од нешто друго се. Имаме и ние, но помалку. Не се видливи инсекти, нешто ептен мало е во прашање, влегуваат во облека..