Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.907
    Не. Не е изворот дома. Од надвор се. И другиве дечиња што играат надвор извадиле такви. Дали од тревата, дали од дрвјата. Јас имам неколку убоди само, сопругот исто. Веројатно кога излегуваме со него надвор. Докторката рече дека не се отровни инсекти, но кај деца се јавува реакција. Да следиме, ако се влоши ќе треба да го боцнеме. Самите убоди не изгледаат страшно, ситни точки, малку зацрвенуваат со чешање. Ама вчера на ногата доста големо имаше, личеше на убод од стршлен, па кога сликнав на докторката одма ми се јави. Не било тоа убод, туку алергиска реакција. Значи не се познава како другите точка туку како голема флека црвена и подуено беше. Вечерта допрев да намачкам крема, беше многу жешко местото, а веќе сабајлето имаше покачено малку температура. Брзо ја симна, испоте играјќи. И преку ден час беше потопол, час ќе испоти. Сега спаднат е отокот, бојата вчера беше поцрвена, сега е темно розево и кафено некако.

инаку бидејќи не знаеме што точно инсекти се, докторката рече да се испрска со отров надвор кај што играат. А поради тоа што влегуваат во облека да се испере се, и дома да се испрска. Да ги искорениме бидејќи секако сме си донеле дома со облеката. Интересно е што и комшивката и нејзините деца истите убоди ги имаат и тоа само под облека. Значи комшивката е целосно искасапена на горниот дел од телото. Надолу носела хеланки, не и влегле, ама под маицата со кратки ракави е цела решето. До каде што и фаќал ракавот е цела со убоди, на другиот дел од рацете нема ништо, ниту пак на вратот напред кај што е отворена маицата.

Едит: умот ми отиде и на болви. Бидејќи играат децава и со мачињата и улични и домашни. Врска немам дали од болви може алергија да се добие. Размислувам и мачињава да ги прочистиме од болви за секој случај, и нашите и уличниве. Појма немам веќе што да правиме.

Последна измена: 4 јуни 2023
    На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.923
    Зошто антибиотик?
    Да, вирус е, прво големиот па бебе, и двајцата со 39.7 тт, цели исфрлани по тело. Други симптоми не. Правевме и брисеви, уринокултура, кс со црп, се чисто, си покажува кс дека е вирус. Матичната рече дека сега овој вирус е актуелен меѓу дечињата. Кога заврши тт, омалаксани беа уште 2 дена и почна да се повлекува осипот.
    Нека помине побрзо.(fingers)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.305
    Допаѓања:
    107.805
    Па не мора да е комарец, секој убод може да даде таква реакција.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  4. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    Hvala ti mnogu za podrskata,
    vcera ne mozev da go odnesam ne sum od skopje od drug grad.eve deneska kje pravam krvna slika i crp kje vidim ako ima pokaceni vrednosti vednas kje go odnesam.cela nokj kaslase i povrati, go inhalirav so fizioloski 2 ml i 10 kapki bisolvon taka mi rekoa vo Kozle koga bev da se iscisti,nosot non stop so sinomarin go cistam i posle operil sve zatnata sve so sekret,ne znam od kade i e samo?slucajno dali znaete nekoj broj od bolnicata vo Kozle da prasam dali mi treba uput ili nesto, zasto deneska e nedela i ne raboti maticnata da ne mi barat?

На JoyJoy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.907
    Да да сфатив. Меѓутоа на се живо ми отиде паметот. Велиш знаеш дека си алергична на убод од комарец. Ние не знаеме од што е убодот, па појма немаме за каква алергија станува збор. Докторката рече декортин да дадам... па се загрижив, други ми кажувале синопен ампула да се боцне,

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.305
    Допаѓања:
    107.805
    Абе и јас не знаев, прв пат кога отеков сфатив. Ама отеков до непрепознатливост. И качив тт.

На JoyJoy и DarkStormm им се допаѓа ова.
  7. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.706
    Неопетроид. Безбедно за деца мачиња и кучиња. Можеш и по дома и на мачињата да испрскаш.

На JoyJoy и DarkStormm им се допаѓа ова.
  8. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.907
    Ние нема ни да дознаеме што е. Некои ситни паразити веројатно. Веќе е подобро, ќе продолжам само со сируп и кремата.
    Да, тоа го прскаме на терасата и на растенијата. Дома не сме прскале, ќе пробам да го разубедам сопругот, не сака дома да прска ради детето. А мачките уште не сме ги средиле. Имаше порано ампули што се за болви , не знам дали има и за паразити.

9. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.293
    Ајде и тука да прашам, ибаку во алергии ги поставив прашањето но овде повеќе се чита.
    Мајки ми дадоја терапија за малата со лоратадин и спреј за нос за алергија.
    Веќе 13 дена е на терапија а последниве 7 дена е многу нервозна. Ноќеска спиеше и од нервоза во сонот плаче силно и не ги отвора очите. Се нервира во спиење. Читам несакани ефекти кај деца ..нервоза.. е сега ми е прашањето: Дали да и сменам дислоратадин(Аериус) тој има друг состав. Може тој ќе и делува како што треба.
    Дали имате и вие ваков случај со несакани ефекти?
    Две недели и прскам спреј и носот сеуште тече, до кога?
    Мрсулчињата и се бело жолти накај прозирни.
    Сношти не и дадов лоратадин и си спиеше супер само што е затната. Мора чаре да се најде.

10. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.706
    Јас имам давано Аериус уште од 10 месеци. Тој е послаб. За дозирање во вашиот случај прашај педијатар, јас давав 2 мл на 24 часа.

11. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    910
    Majki tie sto nosite deca kaj orl doktor Mirka Salic na koj broj vrtite za da gi dobiete za nekoj sovet i so prioriteten upat koga odite koe vreme treba da se odi i dali se ceka mnogu

12. Ale1983

Ale1983 Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    6
    Kako e postaven naodot alergija? Pravevte test? Na sto e alergicna? Ovde treba da postavete prasanja zasto moze da ne pomaga terapija:
    1) Treba da se iskluci kontakt so alergen,
    2) Kompleksna terapija od alergicen rinitis vklucuva mienje nos so obicna bebeska morska sol (tus/sprej 2-3 pati na den),
    3) zemete probiotik detski kaj nekoj vidovi AR toa pomaga, kupete dobar procistuvac na vozduh, vlaznosta da bide na dobro nivo.
    Dali pravevte b.astma test? Mozebi sprejot ne odgovara? Sto sprej e? I da menuvate lekot pak treba da se konsultirate so doktor, ne vi preporacuvam na svoja raka ili so soveti od internet

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.566
    Зошто на дежурен согласно крвната слика укажувале на бактерија

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.839
    Стрептокока А дава исип по тело и секако треба да се лечи со антибиотик. Доста компликации може да направи, така што давајте тоа што ви дале.

15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Има вирус со осип.и моево го пројде.
    Крвна слика на ништо не укажуваше. Нормална.
    На трет ден од температура правев кс.

Е сеа ако има некоја бакт изгледа се буди од паднат имунитет. Обично таква комбинација е кај нас.

На KuklickaSk, mal.ecka и Kolache na mama им се допаѓа ова.
  16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    А кашлаше, шлајм?

17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.699
    Малиов 6 години се жали на главоболка и болка во едното уше. Качува наеднаш температура неколку дена други симптоми нема. Можно е да има запаление на уво? Секако ќе оди на лекар.

18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.868
    Штом го боли и има температура сигурно е воспалено

19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Не, ништо. Ни мрсули

20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.960
    Допаѓања:
    10.058
    На сите параметри мирни, освен ЦРП 80 ви препишуваат антибиотик?
    Сандра секако одма ми пиша Амоксиклав ама не ми се дава го отрувме детево со антибиотици.
    Качуваше 2 дена до 37.9 температура, денес нема. Грло не е црвено, нос од време на време протекува, искачаат долни тројки. Може црп 80 од заби?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.