Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.964
    Допаѓања:
    13.682
    Не дадов антипиретик, туку откако и измерив, одма ја однесов на лекар зашто ноќта е пред нас и ми е страв што ќи биде.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Мајки колку сируп Изопринозин се дава на дете 21кг?
    Пишува во упатството ама го немам!

3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    е да,тогаш се извинувам. Ноќта со деца е секогаш најтешка. Ако сметаш дека нема симптоми ете и тт нема висока пробај со пастили има во вид на лижавчиња за деца,спреј од прополис ако не е многу воспалено грлото. Не мора се да се лечи со антибиотик,секако ако сметаш дека е во полесна форма состојбата во која се наоѓа

4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    побарај го на гугл упатството

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Само што го фрлив сирупот, ама нас матичен ни одреди според причината, т.е различно се пие ко ќе има вирус или бактерија во моментот или не. Моето е 17 кг скоро, првата доза беше со грип, 2 пати по 8 мл му давав, па втората и третата доза ко беше здрав два пати по 4 мл. Не е наведено мислам во упатството по килажа туку за возраст и пишува од 2-3 пати колку препорачано милилитри.

6. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.133
    Допаѓања:
    1.710
    Мајки малата ми качи тт 38(веројатно како реакција од вакцината) дали ако качи над 38.5 да и дадам Далерон? Дали смее?

7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.239
    Допаѓања:
    67.751
    Да, смее, дај си ако е над 38.5.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Мајка не ме сфаќај погрешно ама детето не може имунитет да стекне од тие антибиотици. До вчера ми се чини бевте на антибиотик, а поправи ме ако грешам ама и од нова година навака сигурно 5-6 0пати имате пиено антибиотик.
    Големка е веќе твојата, според мене не мора за секое црвено грло, покачена температура или закашлување да се дава веднаш антибиотик. Мора малку да се остави организмот да јакне, да се изборува сам, тоа што крева Т е дел од имуниот одговор, телото тогаш произведува леукоцити кои ќе се изборат со страното тело.
    Пред 1 недела и моите и двајцата кашлаа многу (ќерка ми е 1 месец), крчкаа и на гради, па не добија антибиотик, туку ги инхалирав со дексаметазон и сега се подобри.
    Антибиотик се дава за посериозни состојби, воспаленија, бронхит, гнојна ангина....
    Не знам како реагирала претходно ќерка ти, дали и се осетливи крајниците или досега имала гнојна ангина па толку брзо превентивно и даваат антибиотик? Се жали ли на болка во грлото, дали одбива храна или да не може да голта?
    Во тој случај да разберам зошто, ама за Т 37.4, затнато носе и малку црвено грло не можам да разберам.
    Носот испирај и го со шприц со физиолошки темелно 2 пати во денот, има видеа на youtube како тоа се прави, сè што има во нив ќе излезе.
    За грлото давај прополис или има лижавчиња за таа намена.
    И ако не даваш досега нешто за имунитет земи од овие сирупиве што ги препорачуваат, дефендил ли, изопринозин ли, јас немам искуство со нив, ама консултирај се со доктор, бидејќи пречесто се разболува.

На marchi-cool, sofi2107, Black girl и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    188.818
    Антибиотик се дава кога постои бактериска инфекција. Не би требало да се даваат во случај на вирус или настинка. Од пречесто давање антибиотик не само црн дроб и цревна флора што се испореметуваат, туку и бактериите стануваат резистентни.
    @Black girl како што кажале членките, за температура се дава антипиретик и тоа ако е температурата повисока од 38. За давање антибиотик би требало да имате некаква крвна анализа (веројатно црп) која ќе посочи дали има или не бактериска инфекција.

На sofi2107, Black girl, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.983

Се сложувам за антибиотикот, нема потреба превентивно да се дава.

Ама и инхалациите со дексаметазон не се така наивни, јас не знам како така лесно ги препорачуваат во последно време, па не е физиолошки раствор. Јас верувам дека по препорака од доктор си ги инхалирала. Ама генерално, јас мислам дека дексаметазон треба да биде краен избор, кога ништо друго не помага. Оти кортикостероидите не се така наивни лекови. Матичнава на децава ми спомна за такви инхалации кога малово имаше вирусен ларингит, ама не го стави прво на листа, туку како крајна опција.

На sofi2107, mal.ecka, slobodka и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Се сложувам и за кортикостероидите, не се наивни лекови воопшто, ама сепак делуваат повеќе локално отколку антибиотиците чија употреба го афектира целиот организам.
    Секако дека давав по препорака на педијатар зашто и двајцата имаа спуштено на гради. Бебето го инхалирав 2 дена, баткото 3.
    Не ги користиме и ние често, немој да ме сфатите погрешно, со синко дали 3-4 пати за инхалација само од како е роден, зборот ми беше дека доколку ситуацијата не е многу влошена може да се проба само со поблаг третман прво, па после со антибиотик.

На duffi и Annath им се допаѓа ова.
  12. Love 83

Love 83 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    31.696
    Мајки што давате за забоболка кај деца од 7 г.?

13. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Заболекс капки со чепкалка малку сум ставала. Но, најдобро да се однесе на стоматолог

14. Love 83

Love 83 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    31.696
    Знам нас ни е за на стоматолог работава меѓутоа не фаќа некогаш хитно да ми треба нешто а освен далерон ,парацетамол и блогмакс сирупиве ми рекоа ништо друго да не давам.
    Баш ке пробам од заболекс капкиве ,се мислев за тие ама не бев сигурна .
    Фала многу

15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.151
    @Annath смее ли дете на 7 години да става заболек капки?

16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.679
    Допаѓања:
    39.963
    Од 7 години па нагоре може да се користи заболек

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.983
    Мислам смее, нешто слично е по состав како она што ние го употребуваме против болка во ординација.

18. Love 83

Love 83 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    31.696
    А како да му ставам на забчето ,директно ?
    И по колку капки ?

19. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.964
    Допаѓања:
    13.682
    Ona pred tri dena imase tt, i znaci tri dena nemase i vcera mi bese zeska i izmeriv 37 so 4,zatoa se isplasiv da ne kacuva pak nokje i ja odnesov. Uste ne sum go dala antibiotikot, stavam sinomarin, cistam so pumpicata i eve pak krci. Za so shpric kako? I kolku dena moze da trae ova so zatnat nos?

20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.679
    Допаѓања:
    39.963
    Ако може стави дирекно на запчето, 1-2 капки