Pa stavaat edni slushalki, pushtaat zvuk na dvete ushi i treba da kazes koga slushash koga ne, potoa lezis i stavaat kapki vo uvoto i pustaat nekoj vozduh pravi pristisok, ti se pravi vrtoglavica i aparatot tamu im pokazuva nekoi vrednosti, i ushe neshto imashe. Ne e nishto strashno, ne e nishto bolno, ne trae dolgo pregledot
Не можам да издржам да го додржам во раце. Болен е веќе точно три дена. 11 кила има. 23 месеци. Маж ми го зема на кратко ама нејќе плаче кај мене сака и мора да стојам не смеам да седнам. Дење ноќе. Дали може иако е болен да му дадам до знаење дека морам да седам? Секогаш кога повеќе не можам да издржам оздравуваат. Ќе видиме дали и овој пат. Многу ме боли долниот дел осудија грбот, кичмата ама како да ме боли точката кај што ставаат анестезија и во радиус од неа. Нозете ме болат, рацете и рамениците од што ми ја опира брадата во нив. Главата ме боли. Во ред е тоа што немам повеќе сили? Или секоја мајка мора да има сили до крај?
Во ред е се. Ќе биди невиди ќе профати дека неможеш повеќе. Нормално е да се осеќаш така. Не сме ние роботи... Секако дека ќеиздржиш се, ама имаш право и да се пожалиш и да однеможеш и да побараш помош... Не се осеќај немајка само затоа што нешто ти дошло премногу. Многу често се дешава кај мајките да се осеќаат overwhelmed и престимулирани и се. И физички и психички да не можат да издржат. ќе биде добро
Ова нели е мигрена? Мене исто вака ми беше и образите ми се здрвуваа и ушите ме болеа. И плус ми се вртеше во темно не можев до апчињата да стигнам. Треба да пие апче за главоболка и да седи во мирно и темно.
Ги читам симптомиве, јас вакви мигренозни напади имам. Со повраќање, светло и звуци не сакам да смислам. Сум седела по 3 дена во темна просторија за да се опоравам. Да видите и таа опција?
Те разбирам.. моево е поголемо, па сеа болно се пика пак во мене. Заедно ручек да правиме. Заедно да играме, за рака ме влече. Не сум спиела, заборавив и да јадам. Малку кога спадна температурата ме тераше да се кријам по дома, да ме барал. Да трчаме, да скокаме. Разбира веќе и зборува, ама не сака да го одбивам. Вришти ако не е по негово. И јас сили немам. Сега демек подобар од 11 ч утрово немам дадено сируп, ама ќе дежурам пак цела вечер. Сега има околу 37 температура. Конечно заспа, ама не сакал во кревет, во дневна да сме спиеле. Кичмата ми знае и мене..
@AngelOfArh Ако сакаш да испиташ средно уво, барај упат за др. Чакар на орл, се надевам не е во пензија. Многу смирена докторка, беше и директорка на орл и професор. Ние имавме еден проблем, бев испаметена, многу ме смири и среќа се беше во ред. Малку беше хаотично дали дека корона, се искара со пола персонал за да не прегледа. Ептен сме задоволни од неа.
Што ставате за секрет во очи? До пред една недела прскавме септаназал,зошто матичната на преглед виде дека малку е затнат и има секрет во ушите. Деновиве почна проѕирен секрет од нос,прскавме Бекутан колку да прочисти и од вчера е со погуст секрет и секрет во очи. И тоа не само кога спие, и во текот на денот му се создава. Аман веќе од дремење по амбуланти со саати за прегледи,се вртиме во круг со вирусиве. Минатиот пат замената на матичната рече секретот се создавал од што се затнувал носот и немало каде да избие,па избивал низ очи Но вака не забележувам затнат нос,и мирно си спие,не крчи...
Завчера цел ден со температура 38-39.4. Вчера имаше исто, околу 11ч дадов сируп и цело попладне беше добар. Вечерта пак беше топол, цела ноќ мерев, накај 37-37.5 цела ноќ. Еве и сега е така. Спие а јас памет немам. Дали сме на оздравување или ќе качува пак ? Имам итни неодложни обврски денес, ќе патувам, не знам дали е во ред да го оставам вака на баба му.. Докторот рече вирус. Другиве паметни викаат настинка. Ама и братучедот негов исто беше 2 дена пред него со симптомите. Докторот рече да следиме и ако пак качи тт обавезно крвна слика. Како ли ќе биде.. кој ќе го носи за крвна слика, јас нема да сум тука. Одам на пат.. ќе го мислам.. не знам и како ќе возам..
Ако се прават лепливи очињата нас ни давале Тобрекс капки, ако е конјуктивит или било каква друга инфекција. Консултирај матичен за терапија, штом има и секрет во нос.
Треба да одите на педијатар да ви препише капки за очи за конјуктивитис. До тогаш чисти го окото со чиста вода и стерилна газа.
И мене на мигрена ми оди паметот покрај средно уво. Денес ќе одиме на преглед и ќе видиме. Не верувам да е вирус пошто и после 3 дена никој друг од скоро 50 деца и возрасни со кои имал контакт не појави, еден бар ќе појавеше, а најмногу јас што спиев со него, го држев во раце, му миев повраќаници... И јас имам прекрасно искуство со Чакар, за мене лично, она ми го врати слухот пред 25г мене. Мислам дека не работи веќе, се распрашував кога крвареше од нос рекоа не работела амбуланта.
Majki kakvo iskustvo imate so sum na srce? Kaj nas ne e vrodeno tuku najverojatno steknato bidejki skoro cel mesec bese pod silen infekt i mnogu visoka temp za sto podolgo lezevme vo bolnica na silni antibiotici. Na ispis go slusna doktorkata i rece deka ima sum ama kao bil funkcionalen nisto strasno. Sakam eho da napravime koj doktor go preporacuvate na privatno?
Иван Милев - Жан Митрев Светлана Крстевска - Блажевска Систина Немам искуство со нив, ама тие ми ги препорачаа кога се распрашував. Јас имам искуство со клиника (Консрандина Кузевска/Кацарска) и во Бугарија (таму сите доктори се ептен спремни).
Имам едно прашање...треба да и дадам антибиотик на малата алмацин и зедов дома да го растворам. Прочитав дека пиши 100 мл и ко да сфатив дека толку е вода само. На крај ми излезе потечен сирупот. Прашањето ми е дали ќе чини таков сирупот или нова рецепта да барам за нов да ми дадат?
Прочитав и до линијата и ко гуска некоја пак отпосле турив...сега гледам негде 2 мм е над линијата. Ќе одам утре во аптека да прашам дали е во ред или друго да треба да купам.