Имам правање доколку можете да ми помогнете. Ќерка ми два дена беше со температура до 39 и осип на телото сега веќе нема тт. Првата ктвна слика ЦРП 5.9 и леукоцити 4.9. Правен брис од нос и грло и во нос има Стрептокока Плевмонија а во грло Стрептокока Пиогенес.(денес стигнаа резултатите) Матичната вика Шарлах. Денес ја однесов на уште една крвна слика ЦРП 1.5 (мирно) а леукоцити 3.5(ниски) Совет?
Обавезно антибиотици за pyogenes. Таа е бактерија која може да предизвика компликации посебно ако е во грло. Јас на малата и правев брисеви пред да одиме на одмор затоа што почнаа во градинка родители да ја пријавуваат дека има кај нивните деца. Мојава немаше ниту еден симптом, со одлична крвна слика,но на брис во грло беше позитивна, почнавме со антибиотик на одмор додека бевме. Следна недела треба АСО тест да и прават да се провери да не ја има и во крвта. Предизвикува ревматска треска, слабеење на срцев мускул ...
Ви благодарам. Но искрено ме загрижуваат параметрите на крвната слика. Како што ми кажувала матичната би требало да има покачени леукоцити и црп при бактерии а кај неа се дури и ниски леукоцитите
Осипот може да е од друго, вирус или од температурата. Шарлах има специфичности како се појавува и како изгледа. Најверојатно pyogenes сте ја детектирале исто како нас, на почеток или само носители. Во секој случај треба да се лечи, без ралика дали има или нема симптоми.
Јас мислам сте поминале некој вирус, бактеријата случајно сте ја откриле. Моите имаа шарлах, едното дете дури 2 пати на размак од 10 дена. Не поминува без антибиотик, изгоре од температура со денови, кашлица, хрчење, ужас беше. Плус јазикот му беше со бели точки, како јагода изгледа. И јас мислам исто како @Cherry79 да ја излечите бактеријава, кад тад ќе направи проблем.
Што пиевте @Cherry79? моментално ја имаме со страшни симптоми...кашлица од која по цела вечер не спие, изгледа од антибиотикот и болки има во мешето па само плаче во сон, 4 дена освен вода и тек тук некоја лажичка од кашичка ништо друго во уста...само што ќе лапни почнува да кашла и бега..и тоа блендирано само давам зошто се дави и повраќа...ни тоа не сака...пиеме оспен веќе 4 ден, подобрување некако нема, се исуши детето, после одам кај матичен да го прегледа да видиме дали да менуваме антибиотик....немам душа веќе
Мене ме плашат ниските леукоцити , затоа сакав ваше мислење. Секако не би ја оставила без антибиотик со piogenes во грло. Но ми беше страв искрено пошто знам на ниски ЛЕ не се дава антибиотик
Стварно не знам, единствено се сеќавам дека од ковид се намалуваа леукоцитите. Проверете најскоро аст, алт да ги видите и тие вредности, а и урина заради бубрезите. Што кажа последно матичната?
Тука убаво пишува https://nmd.mk/revmatska-treska-kak...ja-na-zhdreloto-i-grloto-prichini-i-lekuvane/ Затоа велам после лечење на бактеријата pyogenes во грло , по 2 -3 недели од испиен антибиотик да се направи ASO, да се провери да не останала во крвта.
На мојава и помина со Ко-Aлмацин, ама на брис беше буквално на се сензитивна и мојава немаше никакви симптоми. На 9 дена после антибиотик правевме контролен брис од грло и немаше ништо, сега чекаме да помине време за ASO. За стомачето давај дупла доза пробиотици, нема штета.
Точно на ниски леукоцити не се дава антибиотик. Ама кај вас исто како кај нас е ситуација. Бактеријата не предизвикала сеуште инфекција за да се бори организмот и да крева леукоцити. Вие случајно сте ја детектирале поради вирус најверојатно, јас од пусти страв да не се деси нешто на одмор. Пошто е во грло мора антибиотик, да беше во нос со таква крвна слика само контроли и лечење на симптоми. Исто и мојава имаше одлична крвна слика, но позитивна во грло.
Мајки ве молам за совет. Син ми предмалку зел бомбон во уста и незнам како му залетнал почна да вика ми стои во грлото. Сега е многу исплашен и само пие вода Дали е можно навистина да му стои бидејки тој зборува но со страв Незнам што да правам
Дали може општ доктор-матичен на детенце од 3г. да му издаде упат за на детска клиника? Или мора да биде матичен педијатар?