Ве молам некој ако се има соочено со вакво нешто или знае што е ова го забележав сега во папочето детето има 2 год. и 3 месеци, досега беше најнормално, дали е нешто страшно дали треба да барам доктор одма или можам да почекам до утре?
@Skyler и @Kolachenamama дали на детето му се прошири низ цело тело осипот? Изгледа и бебево (11м) фатил ист вирус, имаше температура неколку дена што се симнуваше со парацетамол и никакви други симптоми. Таман тоа помина денес целиот е со некаков ситен осип. Прво на образот а потоа низ цело тело. Не го чеша. Педијатрот е на одмор, друг педијатар во радиус од 40км нема, а и сама сим. Утре ќе го носам на на општ лекар. Колку долго траеше осипот кај вашите деца? Дали изгледаше како на сликиве? Види го прикачениот фајл 854655
Три дена трае. Розеола вирус. Не треба да се третира со ништо. Не го чеша не го боли, е сега периодов дека е топло поизразен е осипот.
Да, вака изгледаше, по цело тело беа со осип. Не ги чешаше. Траеше од 5-7 дена осипот (и кога имаа тт и после тоа). Кога заврши тт, омалаксани беа уште 2 дена и почна да се повлекува осипот. Со помин.
Na odmor sme vo stranstvo maliot e 3 ipol godini od vcera vo predelot na uvoto vo gorniot del kaj raskavicata mu e crveno, nakaj kanalot e se normalno isto nema nikakov sekret. Ne se zali na bolka, noke koga spie na toa uvo go cesa ponekogas.Nekoj so slicno iskustvo ?
I jas na toa se somnevam zasto go pregledav go opipav ama nitu se zali na bolka a veke 2 den e i samo vo delot na rskavicata e
Ima i vo osmi septemvri, ama od licno iskustvo so tie po drzavnite dva meseci se matkavme po bolnici. Ako mozes odi si vo Sistina i baraj go Demiri.
Мајки еднаш некој ми препорача дека сируп за тен на алкалоид е подобар од далерон на крка?? На овој ли мислевте??
Neznam dali e bas za deca, daleronot e detski t.e ima i za deca.... Znam jas edno vreme go piev na alkaloid zatoa.
Течна столица е едно, дијареја е друго. Ако има да речеме три течни и смрдливи столици во рок од еден час, и тоа се повторува во текот на денот, тогаш е дијареја. А ако има три течни столици во рок од 12 - 16 часа на пример, тогаш е само течна столица. Дијареја обично е пропратена со стомачни грчеви. Зависи што јадело, дали било повеќе на течности, дали јадело повеќе храна што ја омекнува столицата, или нешто помрсно - тоа може да даде течна столица. Дај пробиотик.
Мајки ако има некоја будна, смејам ли да давам парацетамол на 4часа?? 2 години е детето. Го туширав преку ден, ама сега во спиење што можам да превземам?? Му имам дадено 2 дози до сега по 5мл, тем оди до 39, (38.6, 38.8 ) 4часа ке поминат од последната доза во 3, да му дадам ли пак ??
Здраво. Ноќеска син ми го гледам се врти лево-десно во сон, го допрев на главче буквално вриеше, исто и по цело тело. Мерев ректално 38.5 Парацетамол дадов и после пола саат се смири и мирно заспа. Прв пат се дешава ова така да качи од нигде никаде буквално. Чудно ми е дека немал контакт со никого во последниве денови и други симптоми не покажува. Имате ли искуство со вакво нешто? Единствена промена синоќа пред спиење испи прва доза рупафин сируп за алергија, тоа ни дадоа како терапија рупафин+назонекс+синомарин, да се третира можна алергија дека детето долго време кашла. Ама не може од сирупот темп да качи... Ептен се загрижив