Мајки здр. Порано имам прашувано низ форумов за топче на врат кај дете. Малиов имаше од 2 месеци, постојано го следиме, сега имаме 3 год и топчето порасна, па на ехо овој пат го дијагнозираа како жлезда. До лани го имаше, ама на ехо не покажуваше дека е жлезда. Доста е видливо, 15мм стасало. Правевме и крвна размаска и кс кои беа добри. Според сите извештаи, докториве смируваат дека нема место за некоја паника. За секој случај на детска клиника да сум побарала и мислење од Хематологија. Имате ли некое искуство со вакво нешто? Не се губи воопшто, секогаш е присутно и е видливо кога ќе ја заврти малиот главата. Секој совет и мислење би било корисно.
Исто и малиот има, мислам дека се две едно до друго. Доктори ги имаат проверено со прсти, ехо немаме правено, само крвна слика. Велат дека е нормално кај мали деца, треба да е подвижно при допир и дека во некои случаи никогаш не се ни повлекуваат јазлите целосно. Кога е болен уште повеќе отекува, ама и онака е видливо со голо око кога ќе ја заврти главата. И јас имам веќе неколку години на вратот, кога ќе се разболам станува ептен големо, температура никогаш не качувам ама затоа лимфните јазли ми реагираат. Тие исто како темп се дел од имуниот систем, и кај мали деца посебно кои се постојано борат со некои инфекти, секако се брани организмот. Искрено и јас сум на мисла да го однесам на ехо, иако докториве сметаат дека е во ред сепак да се види. Мислам дека треба да се следи А не ми е јасно, како утврдија сега дека е жлезда, претходно што ви велеа дека е топчето? Масно ткиво?
Пробиотик Пролајф и електролит. Многу течности за хидрација, и од храна посуво, бисквита, банана-да не е зрела...
Прашај за сируп за дијареа по аптеките, или консултирај лекар каков да земеш. Друго ти пишале, пробиотик, електролити, прилагодена исхрана...
Прв пат правевме ехо кај ортопедот уште кога имаше околу годинка и на ехото не покажуваше дека е жлезда (немаше внатре оформено крвоток). Лани на 2 години бевме специјално кај радиолог и исто не покажуваше дека е жлезда, а беше дупло поголемо од првиот пат. Велеа дека си е можеби некое ткиво кое ете така само се оформило, ама дека не е страшно и дека ќе следиме. Е сега еве оваа год. На 3 годинки, на ехо покажа веќе дека внатре има оформено некој си масноваскуларен хилус и дека е жлезда со големина од 15мм× 6. Според др не е страшно но ќе се следи, па бидејќи мене ми е страв ми рече ајде да испитаме крвна слика со крвна размаска која испадна во ред. Затоа ни рече и консултација со педијатар и засега сите се на мислење дека ова би требало да е во ред (плус со самите резултати од крвнава слика). Ај да ја тагнам и @Annath дали може да ми сподели мислење....
Види мислам и смекта може да дадеш. Провери за секој случај од која возраст беше. Таа е за стврднување на столица.
Mislam deka prolife zavrsi rabota eve ja denes e poarna. Vcera bea 3 stolici na po 3 saato razmak. Sea banana pire i ko nova.
Пролајф е супер. Кога пие антибиотик или има тегоби со стомак, давам од шишенцата. Ако дабам превентива во период на стомачни знам и пастилите да ги дадам.
Дали можам да дадам таблета ампицилин на дете 4 и пол години? Во Германија сме има бел јазик болно грло не знам што да дадам а уште помалку што да барам по аптека. Помош?