Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Мајки дајте некој домашен лек за упорна кашлица? Од вчера се раскашла, денес кулуминира мислам, што може домашно да помогне не давам сирупи за кашлица

2. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.746
    Допаѓања:
    3.435
    Печен шеќер со ловоров лист, загорено млеко со шеќер, банана и мед исто помага (зависи колку сте големи)

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Прополис или оние лижавчињата на др Тајс. Знам дека не си во Мк, да видиш во аптека какви опции имаш.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    @Malesia @Skyler фала ви:l:
    Се вари ли чај од ловоров лист па се меша со прегорен шеќер?

Прополис давам од вчера на лажиче мед, има и овде едни лижавчиња, па и со нив ќе пробам.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.746
    Допаѓања:
    3.435
    Потребни ви се:

– 6 ловорови листови

– 2,5 дцл вода

– 6 лажици шеќер (најдобро да користите кафеав шеќер)

– 1 лимон

Постапка:

Затоплете ја водата. Додадете го ловоровиот лист и варете со затворен капак од 6-10 минути. Извадете ги ловоровите листови, ставете ја течноста во сад во кој ќе го приготвите сирупот, па додадете го шеќерот и исцедете го лимонот, промешајте добро за да се стопи шеќерот. Земајте по една лажичка неколку пати дневно. Секој пат кога ќе ве нападне интензивна кашлица земете по една лажичка.

Напомена:

Сирупот можете да го чувате во фрижидер неколку дена. Можете да го консумирате и ладен и топол.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    4.457
    По колку дена се губи осипот од косаки вирус?

7. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Мирка Шалиќ позади Дом на градежници. Жената ем е профи и човек. Само биди упорна за термин, секогаш е фул.

На Rtulka и Tiny Love им се допаѓа ова.
  8. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.315
    После скоро 2 недели почна да му се губи. 2 недели седевме дома, третата го пуштив во градинка

9. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    4.079
    Зависи колку многу е исипано детето. Првиот пат кога го помина за неколку дена му заздравија. Имаше само 3 околу и во устата.
    Вториов пат скоро незабележливо на стапалата ситен осип, за 2 дена сам се повлече. Со лесно (fingers)

На Kaja991 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    4.457
    фала мн.
    Прилично многу е. Не сака да оди се жали дека ја болат и чешат. ја мачкам со течна пудра и пие лоратадин се надевам ке поминат за брзо . Ти благодарам :hug:

На Mom's_life му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.820
    Дали некој знае, дали ако со свој потпис родител земе дете кое било хоспитализирано во болница, може пак после ден-два да се врати? Се мислам имам слушнато дека не го примаат детето по втор пат.. Ако знае некој нека ми пише.

12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.706
    Неможе да не примаат, нема зошто да не примаат.

13. Branko12

Branko12 Активен член

Се зачлени на:
    24 август 2023
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    1
    Na sto okazuva krvnava slika dete 19 meseci pred mesec dana je imal temperatura potoa kaslica i rastecen nos so sekret. Fala vi

Прикачени фајлови:

14. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Доктор Мирка Шалиќ позади дом на Градежните, топло ја препорачувам вчера бевме

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Точно не го земаат поради тоа што на своја рака и покрај препораките да не се зема сте го зеле на пример.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.354
    Допаѓања:
    5.242
    Ете сефте направи и мое ќерче. 2 годинки е, на денско спиење падна од кревет.
    Околу 30цм е висината, долу ламинат плус тепих.

Слушнав тресок и плачење, лежеше на грб испружена. Не знам како паднала.
    Само што ја земав и одма се смири и си продолжи да спие.
    Знам од тукашни искуства дека не треба после пад да заспива.
    Ама како да ја држам будна кога е капната за спиење.
    На што да внимавам откако ќе стане.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. elvida

elvida Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2021
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Dali nekoj se soocil so bradavici kaj dete pretezno na racete gi ima

18. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.771
    Како сте мајка? Иста ситуација сме и ние сега, како дозираш блокмакс? Јас па според упатството 2,5мл дадов сега се мислам малку да не беше па затоа не симнува темп.:(

19. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.680
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки, дали сте имале некакво искуство со алергиска реакција од Ефералган сируп кај деца? Малиов е 3 год, имаше тт и малку пролив 2 дена (после одмор ова), правевме кс покажа малку повисоко црп како за бактериска основа. Др не му даде антивиотик, не морало со таква кс. За стомачето ни даде сируп Фурал. Е сега, вчера кај 10 и кај 20 часоѕ пиеше фурал, а вечерта имаше 39 тт и дадов пак ефералган околу 1 по полноќ (кој го пиеше и претходно и само таков имам давано за тт досега), и веднаш за некоја мин се нафрли околу устата, а по кратко доби оток на очните капаци. Веднаш појдовме брза помош, го боцнаа со Урбазон, и ни рекоја да даваме една недела антихистаминик. Имам давано Рупафин. Е сега, и порано комбинација со температура, ефералган и рупафин се случуваше да јави некој ситен осип над градите и не знаев дали е од тт или рупафинот или ефералганот. Сега еве пак треба да дадам Рупафин поради оток на капаците (му помина од инекцијата, само на левото око малку му стои подотечено). Ме чуди, ефералган пиеше веќе 2 дена и да јави реакција по неколку пиења, или пак од овој за мешево Фурал (ама од него поминаа скоро 5 часа). Некои ваши искуства околу ваков вид на алергии ако може да споделите? Педијатарот рече да давам следно блокмакс за тт.

20. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    149
    Супер сме сега, три дена траеше се со висока температура секој пат 39.9 креваше на 3 4 саати, полека се зголеми интервалот во петокот попладнето на 5 6 саати и вчера на ручек 38.7 па вечерта 37.3 и толку беше денес ко ништо да не било. Без антибиотик пројдовме и урина проверена, освен што покажа мала дехидрација се беше во нормала. За сирупот, почнавме првиот ден со 5 мл, но до вечерта ни зголеми на 7мл(според килажа), јас го давав во сокче пола чашка за да го испие сигурно колку толку му се прикриваше вкусот. Е сега сфати што правев па едвај по пола ја пиеше на сила и со плачки па не делуваше нешто многу. Гледав да е на мин 5 часа, бидејќи немаше шанси друг да проба дури на сила(за жал пробав и ми поврати се после 30 секунди). Нас не спаси туширање со млака вода и ракија. Со ракија цело тело освен глава, најмногу под пазуви и на стапала премачкував и од тоа спушташе многу брзо. И да додадам бидејќи сме во куќа со двор, кога немаше температура цело време во двор игравме на воздух, мислам дека тоа ептен ни помогна. Со лесно нека ви е, брзо да ви пројде. Како сте вие? Што ви кажаа на лекар?

Последна измена: 27 август 2023