Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Dokolku navistina ne deluva amoksiklav, kako sto kaza za lesna infekcija ke prepisaa ili cefaleksin ili cefaklor, no sepak edno ke kazam vnimatelno so antibioticite, mojata dali 5 pati ima pieno antibiotik, i sekogas go piela brzpotreba, pa si navlekovme ogromna belja, vo dve godini 5 amoksiklav mu ja unistija florata na deteto

2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Vo pravo si. Ama jas se mislev zasto deteto mi piese pred eden mesec cefaleksin i eve sega pak. Osum dena e so rastecen nos, kasla, ima shlajmovi i taa mi vika treba antibiotik inaku grloto nema da i pomine. I odma vo tesno me fakja. A od druga strana go imam maz mi sto mi vika daj i da ne bide poloso. A i jas ne sakam da bide poloso.

3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Те разбирам и јас неколкупати се наоѓав во слична ситуација.
    Во период ноември-декември мораше да пие во три наврати антибиотик, без размислување дадов, само тоа беше чарето.
    Најбитно е да имаш доверба во лекарот!
    Матичната што го водеше до 1.5 год буквално од ракав му ги тресеше антибиотиците, му грешеше дијагнози и слично, па почнав да барам втори мислења, а паралелно и нов саглам матичен.
    Сега воопшто немам прашалници за ништо...

На M&M, Alishan30, kikin и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Mnogu dobro te razbiram sto sakas da kazes, no ne treba i slepo da im se veruva na doktori te. Ja na nasata maticna slepo i veruvav, no ete ne trebalo, ova vo vrska so antibioticite.
    Pred okolu mesec dena ovde ja iskritikuvav @Lolipop23 i Sega sakam da i se izvinam, zenata bese potpolno vo pravo. Za mirna krvna slika, rasteceno nos, sekret sto se sleva od nosot antibiotik ne se dava, grloto e crveno od sekretot sto se sleva i go drazni, kolku i da ima temperatura, ako e virus ili nastinka ke pomine samo od sebe, Moze i alergija da e, ama se naucile grlo crveno i aj amoksiklavce, preventivno neli, belja da ne napravime, a ako treba da spusti deteto i so antibiotik ke napravi opstrukcija

На eli25 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  5. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Решение, најдете си матичен во кој ќе имате доверба.
    Овде да, може да разменуваме искуства, да си даваме совети и слично, но, сепак лекарот е лекар.

На Alishan30, AngelOfArh и sofi2107 им се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Koj ti e maticen ako ne e tajna?
    Cinam od Skopje si.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.218
    Допаѓања:
    107.451
    Тоа значи дека нешто треба да смените, доктор, антибиотик, опкружување или начин на живот. Не ме сфаќај погрешно, ама кога мали ми беше вака исто болен и на 2 недели заработуваше антибиотик го оставив дома 3м, не одевме никаде, не доаѓаше никој, градинка не видовме, шетање нема по гости, надвор само ако е чисто времето... Паралелно почнавме и со имунобустер и фала богу да чукнам у дрво сега е добар. Давај нешто да се крене дете, било што.

Ако немам доверба во докторот не го носам, јас и Пупица имаме ист матичен за детето, ако он каже антибиотик значи стварно е потребен и немам двоумење околу тоа. Доктор кој секогаш прво отвара картон да види што примило и како реагирало, како било изминатиот период...

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ѓорѓи Паскалов.

На Alishan30 и Black girl им се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Ne sfakjam pogresno, taman rabota. I vo pravo si. Moeto prefati od na jatrvata deteto, svesno, bolno go priblizuvase do moeto, ni prethodno da me izvesti deka e bolno. I ne e prvpat ova. Jas ne znam sto treba da napravam za da sfati konecno deka koga i e bolno deteto da se trga od mojata i da ne mi doagja. Ama ke treba da i svikam i da ja izbrkam zasto mi puka film veruvaj. Mi se place, urla i slicno. Nokjeska se otkorna od kaslanje. Ne sklopi oko.

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.118
    Допаѓања:
    124.390
    А крвната слик мирна? Ако нема ништо на плуќа зошо антибиотик за црвено грло ли? Брис му зеде
    Кој ти е матичен жити се. оддамна се мачиш со него :(
    Мојава да ја молиш не дава аб. Исто и во ремедика.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.218
    Допаѓања:
    107.451
    Нема, не примај веќе никој додека дете не се опраи. А дете болно се осеќа, не можеш да не осетиш, ти тргај се ако она не се трга. За да сфати ќе и кажеш отворено, извини јас не можам повеќе да си трујам дете ради тебе, седи си дома или ние ќе си излеземе од дома кога ќе дојдеш.
    Мислам дека нејзината знае да крене тт, ако не се лажам, од црвено грло и тт лесно се воспалува страшно.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Jas i rekov Eli, dajte nesto na prirodna baza i ona mi vika ama grloto nema bez antibiotik da i pomine i me fakja vo tesno. Sekako ke ja menuvam, ne se trpi ova vekje.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.218
    Допаѓања:
    107.451
    Ама не можеш воспаление да лечиш на природна база. Некни синко немаше јака тт, 37.8 до 38, воспалено грло и уво, си пиеше атб. Ако развие гнојна ангина тешко се лечи после, затоа со атб.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Da da, ona mi rece da se samo shlajmovi, moze so sirup za iskasluvanje, ama grloto i e crveno odamna duri i mirizba imalo cudna.

15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.118
    Допаѓања:
    124.390
    Епа тогаш брис нека и направи цццц

На Dalia93, PUPICA и Black girl им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.218
    Допаѓања:
    107.451
    Дефинтивно мирис ако осетила требало брис, бар да даде антибиотик по антибиограм. Оти бе така прават?

На Dalia93, Black girl и eli25 им се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.118
    Допаѓања:
    124.390
    Најлесно им е аб. Ама што ќе лечи тогаш? Па нели антибиотик спрема антибиограм се дава?

18. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    73
    Сакам да ве прашам дали вашите малечки се потат од амоксиклавот? По неколку пати во текот на ноќта го преслекувам малиот

19. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Ангел, он иде во градинка и се е болен, лечен- недолечен што се вели(зашто она кога е болен го носи, не го лечи убаво дома).Кашла,шлајмови, нос му тече. Сепак, тоа си е нејзина работа дали ќе го носи така или не, ама само сакам да не се приближува болен зашто он секој месец е така.Јатрвата ќе ме види во двор и одма доаѓа накај нас, се приближува син и до мојата(јас си викам ај да не бегам одма) и дури кога ќе закашла, јас ја прашувам болен е и она: абе да, кашла, нос му тече, ама ќе му помине. Е сега он е поголем и може полесно ги поминува веќе настинките зашто гледам дека и со тт трча, за разлика од мојата. Ама следен пат нема приближување ако е болен, одма ќе и кажам, па нек се лути.

20. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    На моево му пројде температура, ама сега конјуктивит фати. Жалче е. Во 14ч скоро ништо немаше мала жолта точка со газичка пројдов, кога стана од дремка во 17ч. полно окото секрет, а вечерта цело слепено, па со физиолошки и газичка проаѓав. Почнавме со Тобрекс капки, вечерта со матична се пишувавме одма да почнеме, ама луѓе како капки во очи да му ставам, писка, вриска, не дава да го допреш? Синоќа цртани пуштив да се загледа па шпиунски капев, ама колку влегло тоа? И млеко не пие, се гади, тоа од капките ќе да е?