1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    2.326
    Мајки стомачен вирус со пролив и малку повраќање.. цело сабајле има пролив а само еднаш поврати, нема тт ама омалаксана е и лежи само.. како за беља сме во Грција, а јас со мене само ваја пробиотик и електролити имам.. што друго да давам и што да купам од аптека од тука нешто ефикасно? :|
    6,5години е

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Работата е што воопшто не спушти, и по 4 саати 39.2 остана. Еве сега пак качи 39.5, не знам дали и кај да го носам денес. Друг симптом ниеден нема.

3. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.706
    И мојава беше таква минатата недела само температура, 4 дена 39-40 имав постови пишувано, малку поназад во оваа тема. Бевме во 1 саат на полноќ во Систина, не спушташе со ништо ни Далерон ни Блокмакс поминати 24 часа со таква температура, на 4 часа давав наизменично 3-4 дена преку ноќ само, преку ден теравме и на 7 часа без сируп (не дека препорачувам ова наизменично ама кога нема чаре нема). Вирусно по крвна слика. 5-тиот ден ништо немаше 36.6, 6-тиот ден сабота пак трчавме по болници воспаление на ушите доби и завршивме со антибиотици.

4. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040
    Ахаа а еве го на ќерка ми, големо е :/ пукна, па сега физиолошки со газа редам како што ми рече..

Прикачени фајлови:

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Дали мачкаш маст Дермазин?

6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.578
    Допаѓања:
    9.976
    Дермазин е кортико, само со доктор тоа да видиш, на своја рака јас не ти кажубам кортико или антибиотик. Нека ја види доктор секако.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.805
    Допаѓања:
    202.806
    Не е кортико крем, и баш се препорачува за вакви изгореници. Да не си го измешала со декортин?

На Kaley, Sofi.ja, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Да не си грешка?
    Сигурно со толкав плик го однела членката детето на лекар.

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.
  9. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    86
    Zdravo devojki , imam vnuk od 7 godini na koj pred 3 meseci mu otkrija deka imat Talasemia. Zaradi nizok hemoglobin (70) mu dadoa krv odma i sega sekoja nedela mu prajme krvna slika. Dali imat nekoja so slicen problem? Lele citam po internet deka ovie so talasemia ne ziveat poveke od 30 godini i ke poludam. Aj ve molam nekoja so iskustvo da mi spodelit

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Зависи кој тип на таласемија го има, има разни, но и за најтешкиот тип има лекување. Ние поради друг проблем проверувавме во Ману тоа кај синчето и нели мора и кај родителите да се провери и испадна маж ми да е носител на некој подтип, јас и синчето не. Пребарај на search горе, имаше членка чие детенце имаше таласемија, ќе најдеш искуства од неа.

11. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Понеделникот почна да се жали на болки во стомачето. По некој саат почна и да повраќа. Давав наусолвит и блокмакс против болките. Качи и температура. За два дена симна темп, повраќањето се смири во рок од 24 саати, али од тогаш натака остана со пролив и болки во мешето. Давам пробиотик. Направена кс, според матичниот (во средата) било само стомачен вирус, за брзо да очекувам подобрување. Од тогаш наваму нема подобрување. Се исуши дете, нема апетит за ништо, течна столица, кенкаво и се жали од мешето.
    Почнува да ме јаде мисла дека можеби не е стомачниот вирус. Да барам да се испита примерок од фецес? Подетална кс ќе покаже нешто? Првпат се соочувам со ваква ситуација, се шекнав од грижи.

12. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.868
    Фурал не даваш? Можно е стомачен да е.каква храна му даваш?

13. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    86
    Beta internedija imat. E baram clenkava no nisto ne mi izlagat ;(

14. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    4.975
    На детско на преглед, ќе му испитаат ацедобазен статус, можи инфузија ке му дадат да не дехидрира.

15. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Можда звучи глупо ама првпат слушам за фурал. Во главно каснува по малку ориз, компирче, лепче, кисело млеко, јогурт. Друго не сака.

16. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.868
    Ентерофурил сирупче исто е со фурал , се дава кај дијареа. Прашај го матичниот, јас сум давала во ситуации кога има повеќе течни столици повеќе денови и мн помага, секако плус пробиотик и исхрана како што си пишала и течности многу.

На Mumoftwo30, sani99 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  17. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    7.049
    Кај син ми траеше пет дена исто се исуши. Докторот ми каже дека е вирус. Пиеше пробиотик, јаглен, електолити и полесна храна.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Јас го благословувам тој што го кажа фурал сирупот за пролив и повраќање. Со вкус на банана е ќе сака да го пие.
    Мојата имаше проливче 2-3 пати а мораше да оди на градинка немаше кој да ја чува, и дадов и се сопре за пола саат. Мислам дека и кај вас ќе делува.

На sani99 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  19. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.052
    Допаѓања:
    16.951
    Два дена сме веќе со тт 39. Вчера вечерта беше качи 39,симни максимум до 37,8. Цело време со плачки и во раце да е. На 4 саата наизменично Далерон со блокмакс давав, туширање, алкохол со вода и што ли уште не. На моменти си мислев дека сируп џабе давам, ко да нема ефект воопшто. Нема течна столица, има гасови.Пие пробиотик и вода количински а и ок јаде. Верувам дека е стомачен во прашање ама па сабајлево почна секрет од носето да се слева накај грло. За тоа ќе прскам бејби диво оригано па оперил п. Сте поминале ли нешто слично периодов, колку време трае ова? Да не пропуштам нешто?

20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Фала ви на сите, го земавме сирупот. :)

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.