И што ако направи брис? Два дена се чека брис, а ако се падне викенд и четири може да фати. До тогаш детето без терапија да биде? Знаете колку може да се искомплицира нетретирана бактерија во грло? Подобро погрешен антибиотик, отколку нетретирана инфекција. Колку што следам, членкава веќе една недела прашува по форуми дали да му даде антибиотик на детето. До сега ќе и беше излечено. А и брис ќе беше направен, кога веќе сте запнале толку за тој брис! Ама не, антибиотиците се страшни, педијатрите не чинат, форумските другарки ќе ми го лечат детето!!! @Black girl ако немаш доверба во матичната, смени ја, барај второ мислење, само немој те молам по форуми да лечиш дете, оти ние тука што сакаме можеме да ти кажеме. Колку што те следам, детето и е повеќе од една недела болно, да беше вирус до сега ќе поминеше. А која ви е матична?
Мене лично од капки за очи Дексаметазон ми било многу лошо, такви страшни гадења, кандида одвратна, не ми се живеело. Така да верувам дека е од тоа плус е раздразлив од што го чеша. Токму така, ама направи брис па дај антибиотик, некој со поширок спектар, за секој случај бар ќе знаеш со што се бориш и ќе знаеш дали си дал прав антибиотик, ако не ќе го смениш и толку. Апсолутно стрептококата е опасна, и апсолутно е поопасно лечено недолечено.
На сила... и јас ставам капки на сила, немам избор, никако не дава, а морам. Мм го држи цврсто, јас му ги отворам очите и капнувам. За млекото, не верувам дека од капките не пие, можеби нема апетит? Велиш дека имало температура, можеби од тоа е?
Многу фино можеш да и кажеш на јатрва ти. Без карање. Штом веќе ти кажала дека е болен ќе си го земеше детето и ќе и кажеш извини да не се мешаат знаеш дека мојава тешко ги поминува настинките друг пат те молам да ми кажеш нема лутење .... Маж ми и кажа еднаш на золва ми така , на фино, едноставно и рече докторката ни забрани да го мешаме ( дури и така беше дур беше бебе де) сма она и сега кога е болен сама кажува да не ги мешаме.
Финтата е што не можам ни на сила, ги стега очите максимално, отварам, тој стиска, очниот капак се прецвикува и пак затворени остануваат. Ме потсеќа на времињата кога сестрите на детска клиника не можеа очи да му отворат за капки, а беше пиле од 1.5кг. А апетит за каши ок му е, 220-230гр. јаде, млеко само не сака.
Maticnata ne e pedijatar, tuku e doktor po semejna medicina, e sega ne me sfakjaj pogresno, ne bi I kazala ime za da ne me poznaat. Inaku ona e super lekar, ama rabotata e sto vo posledno vreme ona ne e vo ordinacija(nejzina e) i drugi doktorki se I nemam vo niv doverba
Исто и кај мене, само е поголем мојов, скоро три години, ги стиска ептен очите. Одвај отворам, колку да има мало дупче да влезе нешто. Среќа по една капка треба, не знам како ќе можев да ги држам отворени подолго.
Ama tvojata zolva e razbrana I od edno kazuvanje sfatila. Ama na ovaa ne i e prvpat ova. Pa uste problemot da bide pogolem I svekrvata me ubeduva deka treba da se mesa, da steknela imunitet I jas ako go trgnev deteto ke bese odma duvanje I deka sum sebicna. Sta reci, a ne zaplakati. Prosta zena.Zatoa mi puka film vekje. I otsega ne im kjutam, ne ziveam so niv I mi e gajle dali ke se lutat.
Мајки синоќа мала додека рипаше на трамболина си ја свитка ногата, плачеше малку но потоа си играше нормално си трчаше пак рипаше После саат, два почна пак да се жали и да плаче дека ја боли И денес повремено се пожали а на болка кај коленото и вели неможам да ја исправам, и потоа пак игра Дали доколку недај боже нешто има ке може да се движи и да трча нормално
Немам искуство, но би ти посочила доколку си во можност да ја однесеш до кај ортопедот да ја ѕирне. Вака на форум може само да се нагаѓа и сепак никој од нас не е стручен. Може да е ништо, а може и некој лигамент да е истегнат итн. Сепак нека ја види стручно лице. Утре е неработен ден па и викенд така да најубаво денес да појдете.
@Black girl во Ново Лисиче да не е матичната? Инаку, сум за брисеви како последна опција. Не знам, ама на секое кревање тт да правиме брисеви....не ми оди баш. Ние немаме правено брисеви од како го запишував во градинка и од тогаш немам правено брис, а пиел антибиотик многу пати. Ете, јас сум од тие што им веруваат на матичните (виктор и ѓорѓи)
Секое дете е своја приказна. Лекарите што ги следат децата ги знаат најдобро. Еве моево имаше ноќеска покачена тт, не многу, ама доволна причина да го носам на лекар. Покрај носот што му тече десетина дена и конјунктивитот што го има три дена како и упорната кашлица, излезе дека има црвено грло и отечени крајници. Доби антибиотик со препорака да го дадеме само ако тт се покачи над 38, и ако престане да јаде и е омалаксан. Засега не го давам бидејќи детето е во добра општа состојба, јаде и е активен. Ама ако се промени ситуацијата овие денови, ич нема да се мислам дали да го дадам.
Здраво мајки , сакам да ве прашам за искуство за јачменче на око. На син ми му се појави пред 3 месеци , ни дадоа терапија тобрекс и тобрадекс капки и маст , 10 дена , се повлече . Сега има на другото око . Од што може да излегуваат мака ми е да го гледам.
Не знам колку се гледа на сликите. Детево цела вечер се будеше и плачеше. Сабајле дури, кога се разбуди, видов дека очите целосно и се затвориле. Црвени и отечени. Исчистив со физиолошки па се подотворија. Ова е после чистењето Пред тоа беше се целосно залепено. Се враќам од педијатар. Прегледа уши и грло. Ок било. Рече носот што тече, а не ни тече многу, сигурно влијаел на очите. Да ставам спрејче во носот, да се доотне и ако има наслаги со физиолошки да бришам. Ништо за третирање на очите Има ли некој слично искуство?
Моментално лечам конјунктивит кај малово, од бактерија од носот, закачена во градинка. Одма Тобрекс капки ми дадоа, башка што и антибиотик пие, од отечени крајници, да не кажам колку кашла, и колку е затнат. Чисти со физиолошки и почесто можеш, само газичките да бидат една за едно пребришување, од надвор према внатре бришеш, фрлаш, пак бришеш, пак фрлаш. Ако не се повлече за два дена, пожелно е брис, ама не знам како оди кај вас. Обично ваквите конјунктивити се резултат на бактерии од носот.
@danichap Амн бе Дани педијаторо ви катастрофа.Не ли ви даде капки за очи?Ова е конјуктивит.Мора антибиотик.Ако имаш стари капки ставај помагаат и тие ако е поминато повеќе месеци.Нормално дека е од носот .Бог да чува значи ептен се изнервирав ќе му залепи ептен окцето на детето нема да може да гледа.Одете на итна дани .
Научна фантастика е брис Сега зеде усповрати. Премногу. Не знам дали е од истоштеност или поврзано со ова.