Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. rarepearl

rarepearl Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2022
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    117
    вака, 2 годишно дете настинка вироза 5 дена поминавме без антибиотик, немаше темп само кашлица, без црвено грло, на крај се воспали увото имаше болки па примаше 8 дена антибиотик, за да после 2 дена од испиен антибиотик пак се жали на болка во истото увце и тоа само наутро... некое искуство мислење, додека да отидам на орл до вечер или утре

2. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    76.612
    Малата моја со температура е деновиве и вчера ми се пожали на ушето. Ја однесов вчера на лекар ( не живеам во Мк) не ми даде никаков антибиотик, ми рече од грлото чувствува болка во ушето ама штом не е константна болка тогаш не е страшно. Пропилис прскам во грлото и панадол ми рече да и дадам во случај да има болка за да поминеме без антибиотици. Фати го позади ушите дали има потечено нешто?

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.449
    Допаѓања:
    108.322
    Ама воспалено увце без антибиотик не поминува. Напротив може да е страшно ако не се лечи, од лично искуство. Ако не е воспалено ќе помине со лек за болка.

На TheSecret и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.131
    Допаѓања:
    40.494
    А зошто 8 дена само антибиотик или уште пие? Постои веројатност да не бил погоден антибиотикот за жал. Обавезно носи да го видат и следи случајно да не му потече позади увцето кај коската.

5. rarepearl

rarepearl Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2022
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    117
    пиеше амоксиклав, една доза, се смири болката додека го пиеше повремено ја ќепкав не реагираше... ќе ја носам до вечер, матичната е 2ра ако треба и на орл

6. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    76.612
    Знам по себе за болка во уше… Не е воспалено кај неа, од грлото и е болката. Сега за сега да сме чекале за да помине без антибиотици.

7. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.493
    Допаѓања:
    2.592
    После температура спиат многу децата?
    Денес четврт ден од температурата намалена е скоро и да нема 37,3 и не качува, ама само спие, почна да ме загрижува. Вчера бевме на контрола не е дехидрирана, плус од сабајле убаво се напи течности, а и јас со шприц електролити и ставав.:worried:

8. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Му треба одмор на детето, нека спие да надокнади, стрес им е кога се болни, и тогаш лошо спијат, сега штом и е подобро и треба одмор да надокнади, не се секирај, следи ја само.Ако јаде, пие течности, и нема тт нека спие.

На Mother of 2boys, Anaksunamoon, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.493
    Допаѓања:
    2.592
    За пиење да ама со јадењето е скарана, дека прво стомачен имаше па после температурата, и едвај шмукалче ако и стиснам на сила, и шо цица, друго ништо. Витамини и давам па се надевам ќе се крене некако. Цела недела бидна :(

На Mother of 2boys и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  10. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    син ми еднаш повеќе од една недела не сакаше ништо да јаде, ниту пак течности, во очај го мелев дури со грицки, солено, кока кола, газирана вода,вода со шеќер, се што обично бранам, и не сакаше, мн страшно беше, ама помина, ке пројде и кај вас само трпение, секоја голтка или залак се успех кога се болни.

На Mumoftwo30 и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  11. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    9.373
    Uvo se vospaluva od bakterija vo nos i grlo. I od tamu pretpostavuvam e temp i grloto. Nemoze bez antibiotik da se leci bakterija. Ako taka ostavite ke napravite belja vo kraen sluvaj moze da dovede do pukanje na membrana, namalen sluh itn. Ne e igracka. Najdobro napravete brisevi nisto strasno ne e i ke znaete dali ima i koja tocno bakterija pa po toa ke se dade i antibiotik.

12. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    76.612
    Фала на совет. Доктор ја прегледа, не ја прегледував јас.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    9.373
    Kako vikaat, nekogas slusaj patalec ne gatalec

На macka91 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.612
    Допаѓања:
    10.156
    Кај нас во Мк мајкиве да кивне детето одма крвни слики, пнеумослајд, асо тест, брисеви.. хаос, за се живо прават што ќе им текне. Надвор од Мк 2 пати годишно КС прават, па антибиотик не знам дали воопшто и даваат, затоа овде и за секој случај сите у фрижидер имаат антибиотик. Ние сме богдачува.

На Asher, azelea, macka91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Ме насмеа:) летово кога бевме Мк го носев за кс, дека година дена не му беше проверувано, сакав да видам железото како му е. Инсистирав од вена, дека секако ќе се трауматизира, па да се направи комплетна, ама не кај толку мали деца страв им било од вена да земаат:^) и ајде од прсте
    Дете се тегне, почна да плаче, а сестрава па и го искара како не било убаво и ништо "не знаел", децата овде биле навикнати крв и брис како за добро утро неколку пати месечно...

На Mumoftwo30 и macka91 им се допаѓа ова.
  16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    4.811
    Што се прави кога повраќа на не цел пола саат. Во 2 се разбуди (пред 2 ипол саати) исповрати тоа што јадеше кај 5-6 попладнето, така повраќаше 3-4 пати, после уште 4-5 пати само светло, празен и е желудникот. Има нагони, и дадов наусолвит, после 5 мин поврати. И вода и јадење бара ама не можам сега да и дадам. Растворив електролити, чекам да се смири, не знам дали да и дадам. Ама ова што повраќа на помалку од пола саат ме плаши. Инаку е расположена освен во моментот на повраќање, дури и брисачите си ги бара кога и доаѓа, на нив да поврати. Ако ја носам на дежурен ќе и дадат нешто да и се смири повраќањето или само инфузија ќе и дадат?

17. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    76.612
    Јас сум имала воспаление на уше и знам која болка е тоа. Затоа само што ми спомна малата дека ја боли после пола час веќе бев на доктор. Самата докторка рече дека не би да ми дава веднаш антибиотици да остави организмот сам да се бори, доколку продоложи температурата тогаш ќе бидат дадени антибиотици. Верувам дека од грлото и дошла болката ама мала и не знае да објасни, затоа што повеќе не се пожали.

@Mumoftwo30 овде не ни можам да купам антибиотик туку така. Добро кај нас иде тоа со познатата реченица : Е што ни фали? за се што ќе дадеме, направиме. Да овде крвна слика од вена се зема крв и тоа многу ретко.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    5.751
    Како е малата? Се смири ли повраќањето?
    Моето на такво повраќање, во инфузијата му ставија и некој лек за да му го сопре повраќањето.

На Mother of 2boys и Mucika им се допаѓа ова.
  19. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    2.925
    Малиот ми беше сега со повраќање. Се повраќаше, вода, електролити, тоа што цица, 30ч. без престан. Отидовме на клиника зошто почна жолто на крај да повраќа од што немаше веќе што, но не беше дехидриран и не му дадоа инфузија. Ми рекоа да продолжам со електролити и наусолвит капките, односно затоа и не бил дехидриран зошто по секако му ја давав таа терапија. После 2 дена се среди и со јадење си се врати во нормала.
    Со лесно.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.449
    Допаѓања:
    108.322
    Јас не знам кој зима крв неколку пати месечно и брисеви, ама знам дека воспаление не се лечи со чист воздух, оно се лечи, кога бев трудна и не смеев ништо да пијам како се лечев, ама место за 5 дена да помине кризата, 21 ден бев со изразена слика и на крај накалемив нервози да мислев ќе се породам во 7ми и од кашлање и кивање силно се подмочував и мислев дека е плодова вода. Зошто дете да се мачи 2 недели ете, не мора 3, кога може побрзо да помине ако на време дијагностицираме и ако е бактерија да добие антибиотик пример, зошто да чекаме 1 недела да видиме дали ќе помине. Една траума од прст еве крај, бебево од 9м не плачеше кога му зимаа крв а откако е роден ова е втор пат што му зимаат крв.