Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Се мешаат да и во Козле кога лежевме му ги мешаа и матичната ни го дава во комбинација.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    8.390
    Здраво
    Дали имал некој искуство со стрептокока пнеумониае во нос?
    Малава ми има 14 месеци.
    Матичната не ми даде конкретно терапија ми рече ако нема некои проблеми како температура нема потреба од антибиотик. Нешто локално да ставам.
    Што се покажало најефикасно кај вас?

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    1.405
    Ние ја имавме во нос едвај ја излечивме кај нас ја лечеа со трицеф. Според антибиограм го ординираа. Локално не му дадоа ништо дека беше мал па рече матичната локално нема да можеме да ја лечиме.. И кај него искрено долго време не ја лечеа ама почна да качува тт имаше многу густ секрет што почна веќе да му се симнува надолу и на крај мораше веќе да му пише антибиотик. Веќе на следните контролни брисеви ја немаше.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    8.390
    Мојата нема температура.
    На почетокот и течеше носето како водичка. Сега не и тече ама има секрет зелен леплив. Во спиење обично и смета ама сега ни секрет нема толку, многу и се подобри.
    Некој да ми каже искуство со што ја излечил маст/капки што е подобро, пошто ми бараат чист брис за да се врати во градинка.

5. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    1.405
    Хлорамфеникол маст користеле за локално имам прочитано овде баш на форумов исконсултирај се со матичната барем локално ако може да ја третирате.

6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    1.709
    Хипертоничен спреј и Хлорамфеникол или Тобрадекс. Консултирајте се со матичниот педијатар, ама обично ова е за локална терапија без симптоми.

7. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    8.390
    И она ми спомна тобрадекс или цитерал. Ама ми спомна и некој спреј. Со капкиве тешко би ми одело ставањето. Спреј повеќе ми одговара пошто не седи ич мирна.

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Немаш потреба тобрадекс, тобрекс се без кортико. Цитерал нема подолго ќе бараш флоксимед. А спреј диво оригано или ацидосалус евентуално од овие антибиотските нема во спреј.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    8.390
    Чекај извини цела збунка сум.
    Она не заинтересирано ми кажа така и после ми рече утре е неработен ден некако ме откачи набрзина.
    Што се покажало нсјефикасно пошто ми бараат чист брис за да се врати во градинка.
    Инхалации сега ми рече да не правам.
    Дома имам спреј диво оригано со тој еве може да ги влечам мрсулите со пумпа.
    А што да ставам друго да се исчисти побрзо? Извини ти здосадив. Ми изгледа дека сте имале искуство со ова.

10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Цитерал, ама тешко ќе најдеш јас купуваж Флоксимед капки. За истата бакт сум ставала 5-7 дена.
    Лично, не губам време со спреј диво оригано, бар кај син ми се покажа дека е џабе се без антиб капки.
    Се надевам ти помогнав

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Само цитерал ќе ти помогне.Ацидосаулус повеќе е за кога ќе се излечи бактеријата па да спздаде како слој во уста и нос за бактерии да не фаќа. Хлорамфеникол ти е само маст за локално. Ние ја имавме со темп бевме и само со трицеф се излечи али доколку нема темп само локално третирај.

12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Ти кажале веќе, најдобро е цитерал, ама дефицитарни се нивна замена е флоксимед.

13. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    8.390
    Овие флоксимед пишува за очи дека се? Тие ли се?

14. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    8.390
    Не можам да се едитирам ги зедов капките. Во аптека ми рекоа по една капка три пати на ден.
    Ќе пробам како @Milkiway 5,6 дена со капкиве па ќе го повторам брисот за да се врати во градинка се надевам чисти ќе бидат брисевите. Таман почна да се навикнува во градинка, после пак со плачки додека навикне(facepalm)
    Фала ви на одговорите.

На Mother of 2boys и Milkiway им се допаѓа ова.
  15. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Тие се. Сите тие се капки за очи, а ги даваат за нос лпкален третман (цитерал, тобрек, тобрадекс...)
    Ставај 5-7 дена ќе се среди.
    А каде ова ви бараат чист брис. Кај големиот во 4 години никогаш не ми побараа брисеви. Ако беше така пола деца ќе требаше дома да си седат.

16. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.276
    Допаѓања:
    6.772
    Славиме успешни први 3 инхалации. :party:Откако почна пак да му се затнува носето се решив да купам инхалатор и мислам дека има подобрување. Ми беше страв дека нема да сака да инхалира ама прво преку игра почнавме да инхалираме а денеска и сам бара да ја става маската кога виде дека му помага и полесно диши.Од почеток до крај седи. Заради страв од тие плачки од искуства со блиски досега не ми беше купен, ама дефинитивно требало да пробаме порано.
    Се надевам само со инхалации со физиолошки и по потреба и синомарин ќе ставам.
    Сакав да прашам во делот кај дупките. Дали треба толкави да бидат? Кај вашите инхалатори толкави се? Ми е мисла да не излегува голем дел од активната супстанца преку тие дупки и во респираторен да не не оди доволно..

Прикачени фајлови:

Последна измена: 11 октомври 2023
  17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    12.652
    И нашата маска е иста, и поголемата и помалата.

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.286
    Допаѓања:
    6.794
    Малку оф топик.

Ние го зедовме овој
    https://alfalab.mk/proizvodi/auron-inhalator-jln-2300-air/
    Од тој дел кај плавото излегува воздухот. Не ни притребал засега за бебе, а ни за возрасни додуша.

Е сега колку време трае еден циклус на инхалирање? Сакаше сопругот на него да го испроба само со физиолошки, чисто колку постапката да ја научиме.
    Во упатството нема многу информации дадено за тоа. Освен дека максимум со 8мл течност се полни. Мислам бар толку беше, не ми е при рака сега.

19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    10.190
    Ќерка ми има пнеумонае година ипол откако е тргната во градинка. Никако ја немаме лечено зашто не и прави проблем, само и протекува носето од време на време.
    Убаво ти кажала матичната ако нема клиничка слика не се третира.
    Во која градинка се експертиве микробиолози што бараат чисти брисеви? Ако се толкави експерти треба да знаат дека нос не е стерилна средина.

На LiquidLuna и Skyler им се допаѓа ова.
  20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    12.652
    Па 2мл течност од прилика 5мин. Само не знам зошто од тоа плавото, треба преку маската да оди.