Дали смее нешто да се мачка на детенце од 2 и пол години за удрено ноџе? не е шинато ама вчера неубаво згазна и сега го боли и куца...денес го остадов дома ми беше страв да го носам во градинка зошто куца ама дали со нешто смеам да го мачкам и дали некоја мамичка има искуство за колку дена би се средило
Не знам, мојата си го укочи вратот и докторот рече може блок Макс локално ако има над 23 кила. Еден ден мачка не и помина. Ама мора да има килажа
Дадов сношти ама мислев денес ќе е подобар и не зедов сируп со мене а не сум дома...а за мирување мирува зошто го боли иначе ни 2 секунди не застанува...абе досега во 2 и пол години милион пати е паднат, сопнат, орепан, не знам вчера како се деси изгледа ноџето му се свитка под другото, иначе падни стани е, никогаш не се пожалил, сега дефинитивно го боли штом седи мирен ( ќе се изедам јас )
Немој да се јадеш ќе паѓаат ќе ги боли, ќе поминува тоа е деца се, кај моево кога беше 1 и 8 месеца кога падна на коленце баш на клучеви од кола и имаше болки една недела сигорно само што ќе направеше некој чекор паѓаше од болка го носевме на снимање немаше ништо, рекоа да му даваме сируп блок макс тој за температура што е и за болка помага многу 2/3 пати во ден му давав 3 дена и мируваше колку можевме и му помина. Ќе помине
Бебе 4.5 месеци хрчка со носето само додека спие навечер во спална соба на тт од 20° , покриено со дебелки јорганче со боди и шпихозни. Преку ден дремнува во дневна на тт 22-23° и хрчка малку но не како навечер како да останува без здив. Прскам бекутан изотоничен раствор к кога влечам со пумпица не излева ништо. На преглед бевме нема ништо ни на гради , ни црвено грло се е во ред . Освен повисока перница за спиење како можам да му помогнам, да уклучам ли греење во спална , можам ли да ставам од лепенките што се за затнато носе ?
Утрово уште пред 9 ми јавија од градинка да ја земам оти повратила обилно. Во меѓувреме до сега поврати уште 2 пати, ама чисто водичка празен и е стомакот. Нејќе да јаде ниту да пие ништо иначе беше расположена најнормално се до сега, сега како да паѓа… До сега се молевме да касне нешто, ама нејќеше да сум ја оставела на раат да одморела ми рече, па си легна, ја покрив и заспа. Немам искуство со повраќање до сега, што да понудам? Нема тт, нема дијареа до сега се друго се чини ок, само повраќањево што не ми е јасно од каде излезе, ужасен нејадач е, јаде 5 исти работи цело време ништо ново не сме смениле…
И подобро да не јаде сега, нека поспие максимум 2 саати и после постепено голтка по голтка нека пие што повеќе течности. Мојот кога повраќаше, се што пиеше одма повраќаше. Нека се смири желудникот и постепено. Инаку електролити, супа, бистри сокови било што да надокнади течности во организмот. И пробиотик заборавив.
Здраво, дали некој има искуство со Proteus mirabilis бактерија кај дете 2 години? Освен уринокултура дали се прават некои други испитувања?
Фала ти Слонче се надевам ќе минува брзо, не е тој навикнат вака мирен да седи од кревет на кревет, тој има моторче во газето и ова го нервира
Никако да јаде, само ќе повраќа повеќе. Вода само по едно лажиче на 10 мин, оти ако дадеш многу и тоа ќе го поврати. Лек засега нема потреба. Битно е да не дехидрира, и диета, откако нема да има повратно неколку саати, може печен компир, ориз, морков, пилешка супа.
Смири се нормално е дечиња, ќе паѓаат, ќе се повредуваат. За некој ден ке помине. Ако е отечено можеш и ладни облоги, дигај го ножето повисоко кога седи со перничка нешто под него. И сируп за болка можеш неколку дена. Ако не помине за некој ден можеш да го однесеш да го видат за секој случај н ортопед или прво кај матичната.
Лепенки не, исто така не влечи со пумпица зошто го иритираш носот. Можеби е од крајниците што хрчи така. И не пали греење зошто го суши воздухот бетер ќе хрчи. Од тука имам читано дека ставаат кромид во близина. Али мислам дека е од крајниците што хрчи толку.
Mojot godinava 4 pati stomacen so povrakanje... Uzas se stopi dete. Dadov edno sirupce na baza na mentol, Edna's lokomotiv I edni lizavcinja za gadenje nisto ne pomogna, se duri ne se iscisti skroz virusot od zeludnikot toj si povrakase taka dva dena nekade. Barase voda kutro dete placese za da mu dam ne mozev po Edno lajce samo da lizni oti odma ja povrakase. Davav ors na sila nikako ne go sakase po nekoja goltka za da ne dehidrira. Barase I mleko isto ne mu davav. Prvite casovi od ko ke povrati nisto za jadenje ne mu davav da se smiri z ludnik. Potamu po poveke vodicka,malce cajce od nane probiotic mu davav. Tretiot den se sredi povrakanje jas davav Suva hrana kompirce, mokovce, kiselo mleko balans drobeno, Lebce samo taka da grizi,solenki solta ja resorbira kiselinata, pa krena temp daleron davav, supa drobena, pilesko vareno tava so oriz. Pa na kraj se iscisti gore sleze dolu virusot vo crevata pa imase proliv, dadov dia stop kapki dietalna ishrana I se sredi.Nemav cajce od kalinka od korata a se preporacuva.
Kako SE pravi caj od kromid za uzasna kaslica, denes e podobar od vcera verojatno inhalacinata deluva. Vcera davav caj od lovorov list so med no nikako ne go Saka, se e na sila. Ili da go mesam so nesto ovaj caj so lovorov Dali e dobar za kaslica?
Za pobrzo da mu pomini koga ke zaspie ili Ako ti sedi taka ke go zavitkas nozeto so listovi od zelka vrzi go I taka da stojat primer cela vecer odma ke mu pomini.
Фала ти на советот, ич не ми текна дека зелка се користи кај вакви работи...иначе секако дека нема да стои ама во спиење мислам дека ќе успеам да му подметнам..Фала
Nema problem. Samo listovite so edno sukalo da gi izgmecis da pustaat sok za da deluva, drskata izvadija.