Форумџика на годината

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.924
    Допаѓања:
    4.710
    Да, како заборавив, обавезно, ние 3 пати на ден дававме.

На Tamara_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    16.017
    Малово 2 годинки веќе 20 дена кашла. Прво беше ларингит (инхалации со дексазон, чистење нос, оперил п, летизен) па потоа се рзвлажни ама никако да престане. Потоа со консултација со матичен почнавме инхалации со кортаир и пак не се среди. Денес бевме пак на слушање ни дадоа повторно инхалации со кортаир, инхалации со некои капки (не ги запамтив а не можам да ја добијам матичната да ми ги каже) и плус лекоклар од 250мг 2х 2.5мл. Некоја да имала сличен проблем со иста терапија? Да не ви текнува за кои капки станува збор? И да не знаете каде можам да најдам лекоклар? Во 5, 6 аптеки го немаат и локално во системот што проверија го нема.

3. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    48
    Мајки давајте совет. Ќерка ми веќе недела ипол шмрка и и тече носот со проѕирни мрсули. Во неделата почна да кашла како со шлајм,ама ако ја прснам со оригано спрејот ќе се смири носот малце и кашлањето ќе го снема. Неколку пати во ден ќе поткашла. Случајно ја однесов на лекар да видам што ќе ми кажат и испадна дека од носот и се воспалиле двете ушиња и имала секрет. За да не пие пак антибиотик(пред три недели пиеше 5 дена антибиотик за ушите и ни кажаа дека се се средило) ни дадоа тобрадекс 3 × 2 капки и оперил п 3 × 1 прскање два дрна да прима. Бевме денес на контрола и ни вика нема ништо во ушите, но третиот крајник е зголемен. Да прекинеме терапијата и да ја следиме како ќе биде. Она уште шмрка и чат пат ќе се закашла, ништо друго нема. А вика ја болеле ушите, не ми е за верување баш, секој дена ја прашувам за ушите откога и почна носот да и тече она вика не, па ќе и текне да ќе ја пипнам ми вика не ја боли. И сега незнам што да правам, за уши ми е ептен страв, а викенд е плус.

4. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    223
    Мајки хелп. Пред две недели му правев брис нос грло и излезе дека има бактерија стафилокока ауреус во носето. И матичниот ни даде да ставаме капки левуно. И сега му правам контролен брис пак искача бактерија во нос ама сеа стрептокока пнеумоние. Дали имате искуство со овие бактерии и што сте ставале во носето за да се изгуби.

5. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    5.362
    Лекоклар најдов пред недела дена во еурофарм ново лисиче и во таа на водњанска.
    Иначе слична ситуација имаме, испадна хемофилус на брис и бронхит, лекокларот не одговараше па сменија на панцеф.

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.079
    Допаѓања:
    40.441
    А има симптоми? Ако нема симптоми, бар нашата матична не третира.

7. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    16.017
    Ти благодарам. Најде едвај маж ми во центар. Не ни предложија да направиме брисеви. Капките биле бисолвон. Една недела терапија па повторно слушалка. Се надевам ќе се среди.

На unearthlysarah му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    223
    Само носето му тече ништо друго

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.079
    Допаѓања:
    40.441
    Во принцип ако можеш да пробаш со диво оригано, ако нема подобрување во тој случај само локално ни давале цитерал.

10. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    223
    За стрептокока пнеумонија сте ставале цитерал во носето ????

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.079
    Допаѓања:
    40.441
    Да, еве трет ден и скоро и да нема секрет веќе, а богами имаше прилично мојов. Инаку по антибиограм хлорамфеникол исто за локално е сензитивен, ама матичната кај нас реши со цитерал.

На Bilbilce и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Ако има некоја бактерија и не одговара антибиотиков џабе ќе го пиете.
    Мојот таква кашлица има од Мораксела и Хемофилис.
    И мене не ми препорачуваат сама си ги правам.

13. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    16.017
    Мораксела имаше пред скоро 2 месеци. Ќе направиме и брисеви, што викаш, не мора да ни посочат. Ти благодарам

14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.048
    Допаѓања:
    123.937
    Да

На Bilbilce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.992
    Допаѓања:
    6.280
    Мајки можно е бебе 12++ да има стомачен вирус само со течна столица. 2-3 пати на ден му е ама многу лошо мириса, како на варени јајца, со извинение на објаснувањето. Вади горни кеца мислев од тоа е, миризбата ме замисли. Не повраќа воопшто. Не сака да јаде и мнооогу е кенкав, на моменти вреснува да плаче. Има и температура, до 37.8 качува само. Дали ова се е само поради забите или може и стомак да го боли? Давам пробиотик ваја само, да давам електролити иако не повраќа или?

16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    2.977
    Da toa e diarea. I mozno e da e od zabite, velat koga rastat zabite imunitetot na decata mu e oslaben, nekoi krevat temp nekoi imaat proliv.
    Stomaceto pred da mu dojdi prolivot boli, mozis da davas probiotik no smeni go so dia stop, elektroliti I opsto tecnosti se preporacuvaat.
    Ako cica neka si prodolzi da cica, Ako pie ad davaj Bez laktoza. Hrana samo vareni raboti I sirupce za temperatura mozes da Dades plus zaradi bolkata na zabite.

17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.992
    Допаѓања:
    6.280
    И 2-3 столици на ден кога се е дијареа? Диа стоп нема тука, а од мк не можам да ги набавам толку брзо.
    Давам блокмакс 2 дози на ден, и уште една навечер ако многу плаче. На ад е аптамил конфорт пие можам одма да го сменам без лактоза една кутија да дадам па пак да се вратиме на конфорт после?
    Фала мајка те нападнав со прашања

18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    2.977
    Jas gledam Ako se poveke stolici takvi tecni I mirisaat d ka e proliv, kolku ke Trae zavisi, Ako e od zabite ne Trae dolgo I ne e nisto strasno.
    Sigurno imaat drug probiotik specijalno za proliv so se dava, oti kaj nas waya ja vlosuva sostojbata sekoj pat.
    Pak ke se vratite na konfort samo dodeka trae ova zemisi posto laktozata pravi poveke proliv.
    Menuvaj paracetamol pa blokmaks. Ne samo od edno za da deluva podobro I da ne mu se opteretuva meseto.
    Mozes I da go mackas na nepcata za zabite od paracetamolot.
    I bitno e da ne jadi ovosja sekakvi samo banana, peceno jabolko. Orivce, kompir morkov.

19. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.992
    Допаѓања:
    6.280
    Фала ти најмногу од срце, ќе разгледам сега кој друг пробиотик да го земам :l:

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  20. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    5.362
    И ние одвај најдовме, дефицитарен е. Побрзо оздравување! :hug: