Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Има ли некое дете алергично на бор и шо симптоми има? Можда тропам глупости, али детево дома и кај и да е на др место е ок, ни кашла, ни нос му тече, го носам во парк (целиот е со борови), се откорне од кашлање, носот почнува да му тече како чешма. Не знам од што друго би имало таква реакција.

2. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Не, повкусен ли е?

3. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.973
    Допаѓања:
    4.858
    Па мислам, се зависи и од вкус личен не знам . Пробајте ....

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.916
    Допаѓања:
    2.956
    Како делува топла бања со пареа за константна кашлица, се препорачува или не?

5. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Да. Исто и од онаа солта за бањање може да ставите, по препорака од доктори ова.

На SummerGirl и Lisandra им се допаѓа ова.
  6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.707
    100 пати бевме во последниве дена на преглед. Денес последно во ремедика, вироза има и зрела кашлица, веројатно во одминување вирусов.
    Е арно ама пред пола саат стана и пола саат кашла не прекинува, а спие од 8 негде и не се будеше И направив инхалација само со физиолошки, прскав чистев нос, има некој секрет ама не можам да го извадам. Не знам што да и правам.

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.324
    Допаѓања:
    37.062
    Јас на помалиот последниот пат му правев инхалација со физиолошки раствор и вентолин. Матичниот ми кажа за вентолинот. На своја рака не давам такво нешто. Не знам само од која возраст може да се дава.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.916
    Допаѓања:
    2.956
    Два дена кашла, ден и ноќ, бевме на преглед инхалации со дексаметазон и лоратадин сируп башка си пие антибиотик. Ова не прекинува, цело време сме со чајче, се пробавме, пробав и топла бања за среќа не кашла сега толку но сепак еве заспа и уште го греби и се закашлува. Ако се влоши одиме пак на преглед.

9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.174
    Допаѓања:
    5.730
    @Mucika
    Вентолинот е кога има опструкции во белите дробови, не е за вашата ситуација мислам.
    За шлајм што не може да го исфрли им давале капки Бисолвон и тие помагале. Сепак за овие лекови консултација со педијатар.

10. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.687
    Внимавајте со антихистамините, тие ја смируваат кашлицата, но кога кашлаат значи има нешто што треба да искашлаат, не да се сопре кашлањето. Подобро некој сируп за искашлување на природна база.

11. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Ima svasta ama ako se smeni kaslanjetomora pak da go cujat. Nie se inhaliravme nedela dena fizioloski taman pocna da se namaluva kaslanjeto koa stana eden den i pocna druga kaslica i posle i ventolin i pulmicort i pancef si dobivme

12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.707
    Има инхалации со cortair 2 пати на ден, затоа само со физиолошки и направив, не знам дали смеам. Цел саат кашлаше и заспа некако и во спиење продолжи ама без да се буди. Ми спомна матичната и антихистамин ама не прашав кога колку, тогаш не кашлаше волку.
    Ќе одам пак денес очигледно...:doh:
    И јас сум иста, и инхалации и антихистамин земам и не ми помага, ми доаѓа со метална жица да си го почешам внатре грлово, сигурно и нејзе и е исто.

13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.992
    Допаѓања:
    6.278
    Мајки јас пак за дијареата. Имам проблем со млекото. На аптамил сме, ама аптамил без лактоза не сака да пие. Давам само пред заспивање и едно навечер кога се буди, и додека не му дадам не презаспива, пробав вода чај ништо друго не сака само млеко. Се мислам сега да земам козјо да му го давам разредено со вода кога ќе се буди ако го прифати. Да не направам уште поголем проблем со дијареата, што мислите?

14. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.916
    Допаѓања:
    2.956
    Јас имам давано без лактоза исто Аптамил не ми правеше проблем.
    Кога сменавме на кравјо знаеше со денови да се буни, дури се навикна ама се навикна бевме решени.Сега кога има проливче пошто не можеме да го отфрлиме млекото и си пие уште давам алпско без лактоза и мешам со многу вода оти млеко не се препорачува. Не знам за козјото какво е. Уште има проливче? Не се намали?
    Пробај пак со алпското измешај малце со лактоза и без и појќе на вода да е дали ќе сака.

15. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.144
    Има ли годинка детенцето? И дијареа има само без температура и дали повраќа?
    На моето наеднаш му излегоа сите 4, во еден месец и имаше мнооооогу лиги. Дијареа имаше повеќе од две недели.
    Јас го дојам,ама внимававме и малку на исхраната и се среди.
    Некогаш беше 4-5 пати на ден, некогаш три пати во еден час.
    И се решив да направам копрокултура и престана.
    Ме знам кој беше проблемот ама се сомневам на лигавењето. Беше обилно.
    И многу е важно да внимавате да не дехидрира и дали има болки кога кака.
    Побрзо оздравување :hug:

16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.916
    Допаѓања:
    2.956
    Не знам како е за постојана кашлица, значи на две мин беше до вчера, не можеше да спие, по совет на лекар е дека треба малце да се смири кашлањето.
    Мене друго ме буни. Значи пред една недела од ова тој имаше исто вирувче како шо рекоја и кашлаше не колку шо и сега, неколку пати во вечер нешто преку ден и ни дадоја инхалации за смирување е сега ме замисли оти викаш треба да се искашла а ние го смиривме за по една недела пак да се активира, дали беше доизлечен?

17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.992
    Допаѓања:
    6.278
    Уште има, поретко, 2 пати до 3 на ден ама е течно и мириса. Најдов едно на нестле тетрапак млеко од 12-18 месеци, со тоа ќе пробам повеќе на вода да е.
    Да 12+++ е. И јас се сомневам на заби горни два кеца вади, ама веќе една недела е вака и мислам млекото уште толку влошува. Преку ден не пие, навечер се буди само и ќе пробам со тетрапак сега. Бевме и на доктор рекоа ако трае повеќе од две недели пак да се јавам. Среќа јаде добро сега и пие вода многу. Кога кака не плаче претпоставувам нема болки, само некогаш во сон кога кака знае да поплаче ама не многу. Освен ориз компир јаболка и банана што друго може да давам како оброк? Цела недела само ова јаде

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    13.529
    Дали од вадење заби може да има честа столица? Не е пролив, туку често кака. Газето црвено, плус нос му тече, четворки горе извади и една долу и една тројка горе. Нервозен е, полудев веќе. Дали од вадење заби може да е вака?

19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.916
    Допаѓања:
    2.956
    Значи намалува, ќе му помине за брзо, не знам дали сега да преминиш на тетрапак, во овој момент почекајте нека му помине, тешко е кравјото или козјото и знае да направи запек дури се навикне мешето.
    Можеш да даваш кисело млеко, варено пилешко.
    Чај од кора од калинка велат дека помага за пролив, да пробаш да го измешаш со млекото.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.992
    Допаѓања:
    6.278
    Калинки имам одма ќе направам. Знаеш точно како е? Да изрендам кората од калинка во зовриена вода ваљда а? А да и пилешко и к млеко давам. Не сум дала тетрапак да пие, само во рецепти ставам кравјо. Само на ад е до сега. Не знам што да правам, доктор ми вика да не давам воопшто млеко, ама како кога навечер хистерише ако не му дадам :@