Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.086
    Допаѓања:
    33.213
    Во CityMall има една или две продавници со Оптика. Во Беверли трговскиот долу кај паркингот има неколку, во Лептокарија трговскиот има оптика. Имаш прилично избор.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.687
    Орбис ГТЦ , обично следниот ден се готови, ама може да замолите за истиот ден. За мене земам од таму повеќе од 20 год, имаат и многу голем избор на оквири.

3. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    910
    Majki dali moze od virus da kacuva tt na 3.5/4 h tt do 38.5 ili vo prasanje e nesto drugo? Ima i bolki vo stomakot okolu papokot, i namelen apetit, krvna slika i crp mirni, moze i ne se validni bidejki na vtoroto kacuvanje na tt pravevme vednas krvna slika.
    A plus i krajnicite mu se poteceni, ne ni dadoa ab bidejki pred edna nedela go ispi

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.339
    Допаѓања:
    18.510
    Дали сте имале слично искуство
    Од што може да му се прави модро околу уста на детево, 4год? Поизразено е над горните усни,значи делот од уста до нос модар,највеќе се познава при насмевка. Помалку модро е под долните усни.
    Консултирана матична,го наслушуваше со слушалка за срцето,рече се ок дека има светол тен и затоа се познава.
    Ама ме јаде црвот зошто го има тоа.
    Повремено го забележувам,не го има нон стоп.

5. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.911
    Допаѓања:
    2.945
    Од студ може да се појави, ако не пие доволно вода или нема доволно кислород.

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.339
    Допаѓања:
    18.510
    Од студ не е сигурно, топло е во собава по маичка на прерамки беше ,дури испотен.
    Како мислиш ако нема доволно кислород?

7. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.911
    Допаѓања:
    2.945
    Проветрувај почесто во соба да не е многу топло задушливо внатре, вади го често надвор, шетнете во планина да се изнадиши кислород, веќе се чувствува загаденоста низ градов.
    Да не е врнежливо ние би шетале утре ќе видам како ќе биди времево, мојов буфта корни не можи да диши .

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.276
    Консултирај интернист, не матичен доктор. Мора да се види што е причината, не би требало да му се случува тоа.

На Sofi.ja и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.339
    Допаѓања:
    18.510
    Не би требало и да се прават толку стручни матичниве лекари во нешто што не е нивни домен.
    За се што и да прашаш одговорт е дека ништо не е.
    Така на раката имаше мозолче што се зголемуваше,вика ќе пукне само. Видовме не пукна побаравме упат за на кожно. Испадна вирусна брадавичка,молуски ги нарече докторката,го извади,но можеби пак ќе има. Значи не е дека е ништо.
    Исто и сега за модрото,пријавивме и кај неа и кај замената,двете го слушаа срцето(наводно со тоа е поврзано) и се е ок. Крвна слика проверивме хемоглобин на долна граница беше.
    Баш со мм зборевме некаде на приватно да го носиме но не знаевме на кој доктор.
    Значи интернист-педијатар.

На Lisandra и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.911
    Допаѓања:
    2.945
    Баш тоа ќе ти викав и крвна слика да напрајте со хемоглобинот да не има врска. Носи го некаде по приватниве нека го видат.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.911
    Допаѓања:
    2.945
    Некој да користел Вентолин за инхалации, ни дадоја денес рече малце нешто ко да слушам. Бронхидче да не имаме? Не рече така, но сакам да знам.
    Исто ме буни сирупи за искашлување шо не се препишуваат на мали деца, мојов многу кашла да не е за тоа, но мислам дека не можи да искашла и има малце како шлајм.
    Е сега како ќе искашла кога му дадоја лоратадин по малце и инхалации за смирување дексаметазон.
    Треба да се смири кашлица или да извади тоа шо е од него?
    Инаку антибиотик пие има некоја улога? Ај некој со појќе искуство за ваква кашлица нека ми објасни ако сака.
    Инаку лани имаше малце бронхит па ни дадоја сируп Мукоплант за да се искашла и му помина многу побрзо.

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Вентолинот се користи да ги отвори белите дробови, обично го даваат на астматичари, но и на деца и возрасни склони кон алергија или како вашиот случај, зошто ако има веќе потешкотии со дишење ќе треба во Козле да го носиш и со урбазон да го боцкаат.
    Давај му од сирупот за да го искашла зошто не е убаво да заостане недолечено. Покриени сте со целосна терапија, доколку мислиш дека се влошува повторно на лекар.

13. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.138
    Мајки со искуство, хелллллппп.
    Детето хрчи три дена, нема секрет од носот, матичната вчера му го виде грлото, добро е, ама не слушна на гради.
    Вечерва беше малаксано и заспа додека седеше.
    Го префрлив во кревет и мерев сатурација 91-93. Кога диши цел стомак му се тресе или на момент се засркнува. Да го будам да го носам на преглед или да чекам до утре?

14. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.911
    Допаѓања:
    2.945
    Не спомна алергија, сируп шо не дава на своја рака да давам?

15. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.706
    Не ми е јасно како не го наслушала...
    Сатурацијава сигурна си дека ти е точна? Ако мислиш дека е влошено од вчера однеси го. Ама ако му е лошо мн мислам и дека ќе се разбуди. Хрчење и хрчење има разлика, најубаво ти можеш да приметиш дали е сериозно или невообичаено/чудно. За ова со мешево немам искуство и како тоа се толкува, ако мислиш на тоа дека треба и со гради да дишат не само со стомак.

Инаку и мојата хрчи, нема мрсули, како позади некој секрет заглавен е.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Prskaj mu vo nosot nekoj sprej sinomarin bilo sto ako ne tece ke odi pozadi ke razvodni. Vikaat mese ripa koa ima.opstrukcija mora da ti go cue doktor vaka samo nagagame. Ama sprej prskaj sekako nema zijan od toa

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Епа лоратадин за што му дале, ако не се сомнева на алергија, за бронхитот може само антибиотик да помогне и инхалации. Сируп избегаваат да даваат зошто сите се од билни екстракти и да не појави алергија.

На Lisandra и unearthlysarah им се допаѓа ова.
  18. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    5.362
    Ви препишаа инхалации и со вентолин и со дексаметазон?
    Инаку ние до пред една недела инхалиравме со вентолин поради бронхит. Ваљда би требало докторот да ви каже што е.
    За сируп освен проспан не ми препорачал доктор ама и тој има кога се дава.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.138
    Му прскам спреј секој ден, нема секрет, хрчи полошо затоа затоа и му мерев сатурација.
    Татко му го однесе вчера кај матичен бидејќи му се појави како некој осип под устата. Му кажав да и каже на Др за рчењето и да го прегледа, тој заборавил и само грло му видела.
    За дишењето мислев дека потешко е, како од стомакот да зема здив, цело стомаче горе долу се мрда.

20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.911
    Допаѓања:
    2.945
    Да, мешана. Рече нешто ко да слушам но веројатно не беше сигурна ни даде и време да се вратиме пак на преглед