Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.079
    Допаѓања:
    40.441
    Јас би носела пак на контрола утре- задутре, само заради црвенотот грлото, а во случајов и кашлицата. Подобро да си мирна. Генерално јас не сум паничар, ама тоа се опуштив после 3-4 години и откако горе доле си го научив детето како ги поминува болестите.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.738
    Допаѓања:
    43.869
    А заборавив да додадам дека и многу заразни е ако немаш прележано, јас тогаш направив мини епидемија во школото, скоро цела паралелка и сите деца во маало се разболеа после мене, само што повеќето поминаа полесно од мене со оток само на една страна. Јас од мала сум склона на отекување на жлезди и многу лошо поминувам може и тоа имаше улога.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mjay.yyy

mjay.yyy Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    1.812
    Da pravevme ispituvanje bidejki kaci tt posle 3 den 41 i napravija ispituvanje imase na bubrezite leviot zdebelen srekja na vreme fateno i ne dojde so ostetuvanje zatoa sum preplasena i sega na sekoja tt nie morame da pravime urinokultira da ne e pak toa nedaj boze sega i se simna so sirup ama pak kaci sega tt utre sabajle ke ja nosam na pedijatr ke vidime

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    179
    Дете 6 год постојано болно. Во градинка оди од 9месеци сега е прваче, извадени тонзили и трет крајник во мај но пак нема спас...Нешто да сподели некој што се погодило ефикасно за заштита, веќе памет немам...

5. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    Isto spobudalev veke i psihicki i finanskski..celo vreme bolno so taa razlika samo sto kako mal voopsto ne bese bolen ama ne idese vo gradinka.
    Mesec ipol,dva e veke so nos rastecen, taman malce ke podozdrave ete pak kasla, pak temp. Na dve nedeli mi kacuva nekoja bezvezna temp :(
    Vie kacuvate li cesto?
    Jas davam molers i vitaminski sirup na doppel herz ama nema efekt.
    Sega ke zemam sambukol so cink od zegin mi go preporaca prijatelka pa ke vidime ima li efekt.

6. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    179
    Качува најчесто од ангина, извадени крајници во мај и повторно има налепи на ткивото кое останало. Лечевме 10 дена и за 2 дена се затна и обилен секрет сега има. Незнам што да пробам веќе. Бронховаксом испи цела доза и Дефендил 3 шишиња.

На butterflysk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    Pokaceni leukociti 14 i crp 7.5 na bakterija ukazuva?
    A brisevi se cisti..
    Sto da ispitame sledno ..kasla i malce temp mi kacuva

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.276
    Вирус е. Симптоматска терапија само. Цинкот е закон за имунитет, те читав дека ќе даваш, би требало да помогне.

На Mumoftwo30 и butterflysk им се допаѓа ова.
  9. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    Of jas ldam nakaj matocnava sega mislev da baram antibiotik, nz veke sto da pravam, tri nedeli kasla, ali od vcera epten, plus mi kacuva tt na dve nedeli, nz dali da baram pneumoslajd, pamet nemam veke.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.276
    Акутна кашлица може да трае три недели до месец дена.
    Пнеумослајд може и преку крв, ако мислиш дека има нешто што не го фаќа на брис.

На Mumoftwo30 и butterflysk им се допаѓа ова.
  11. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    Da za preku krv mislev. On imase vo nos streprokoka pneumoniae pred 2 ipol meseca ali nemase vakvi simptomi, sepak mackavme 10 dena hloramenficol cinam bese masta, posle 2 pati proveriv izlecena bese.
    Fala ti annath ke vidam sto ke kaze maticnava.

12. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.147
    Допаѓања:
    6.693
    Малата ( 2,5 години) има ларингит.Една недела во градинка и толку беше.Прв пат се соочувам со ова и не знам што да правам Преплашена сум, од лошо искуство од минатата година кога фати пневмонија и завршивме во Козле, а и плус имам 6 месечно бебе.Педијатарот ни рече само инхалации два дена и нешто за имунитет.Ве молам за искуство, што да и давам за јадење, за колку време се средува, може ли и малото да фати од неа?Некои природни лекови? За сега нема температура, само навечер тешко дише и поткашлува

13. new-mom

new-mom Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2020
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    47
    Знам дека е бабин лек ама кај нас стварно го решава проблемот со ларингит и кашлица - мачкање на грбчето и градите пред спиење со свинска маст со малку црн пипер. И што повеќе дишење на ладен воздух надвор, овој совет ми е од др. Обочки - пулмолог во Систина. Со лесно

На mal.ecka и mjay.yyy им се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.087
    Допаѓања:
    26.715
    Моето бебе е месец ипол, и два пати до сега префати вирус од брат му. Следи го и бебето.

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.925
    Допаѓања:
    23.902
    Големиот ми прави ларингит неколку пати (5год), него му даваат инхалации со дексаметазон и физиолошки, одма му поминува. Еднаш само имаше наод на плуќа, прва помош ако има напад е ладен воздух, одма надвор носи дете. Првиот пат беше страшно бидејќи имаше напад и неможеше да го издиши воздухот одма на итна отидовме, на 200 метра ни е амбулантата урбазон одма го боцнаја.
    Бебе е 2 и пол месеци, пред да направи 2 месеци беше мн болно, антибиотик заврши работа, по 1 недела големиот сипаници фати а 2 недели потоа е малово со сипаници. Големиот помина потешко со многу сипаници, буквално цело тело му беше исфрлено, со тт 38.5 6, а малото со 30тина сипаници поминува со тт 37.7 најмногу. И на крај големот со стрептокока е, од вчера оспен пие (facepalm) мама е за в душевна (среќа во градчево ми е блиску :D :D)

16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Не се секирај, мислам од сите вируси ларингитот најлесно се лечи. Само почесто на свеж воздух, ладна храна и пијалоци и инхалирај додека трае.

17. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    Пак јас. Ја однесов малата на второ мислење.
    Таму добив одговор дека на гради нема ништо чиста е скроз дури ни најмало секретче нема. И грлото не и било веќе црвено ,туку сосем малку благо црвено.
    Арно ама малата многу кашла и носето и тече како вода прозирно.
    Ми вели од забите :^)

18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    3.952
    Кашла од носето што и тече, чим престане да тече носето ќе престане и кашлањето, тоа оди заедно. Штом е прегледана и нема ништо на гради, тогаш ќе чистите редовно носе, со физиолошки ќе купиш од аптека од пола литро или литро, не знам како има таму, јас не живеам во Мк и тука има од литар, ќе купиш шприц од 5 или ако е поголема од 10 но, мојата е 3 и пол години и јас со шприц од 10 мл и ставам, над лавабо во веце ќе ја седнеш кај тебе во скут и ќе и шприцаш во едната ноздра и ќе излезе од другата, па после обратно, така неколку пати додека не излезе се што има внатре. 2-3 пати на ден. И ќе се смири, ќе престане носето да тече па со тоа и кашлицата.
    Моментално и јас и малата сме со секрет и кашлица, таа не толку ама јас еве 2 недели сум со упорна кашлица со шлајм, носот нон стоп си тече, не знам што вирус ќе беше, денес по втор пат бев да ме преслуша патолог, чисти гради , а кашлицата не престанува.
    Земав вчера балзам со еукалиптус, ментол и уште некои тревки па се мачкаме на гради, грб и на стапалата, викаат помага баш за кашлица и секрет па ќе видиме од утре како ќе биде.
    Не знам колкаво ти е детенцето, овој балзам е за деца над 3 години и возрасни , ама има и за помали мислам, прашај во аптека, па мачкај ја на градите и позади на грбчето, на стапалата исто и облечи и чорапи, тоа навечер пред спиење, кажуваат доста помагало, јас прв пат сега еве се мачкаме и мене и малата и баш ќе видам дали ќе има ефект.
    Со помин нека е на сите

19. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    Фала за споделеното.
    Има 15месеци. Ама многу кашла. Кашлицава дури како да се појача скоро секоја секунда се закашлува. А носот и тече како вода, ама количински не е обилно. Ама си тече.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    А каков физиолошки? Овој што е за инхалации или има некој друг за таа Намена?