Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    Нас ни дадоа инхалации со пулмикорт ама пошто не најдов замена беше кортаир 7-10 дена. За 2 дена и помина ларингитот, носот и кашлањето си останаа, температура имаше 2 дена, ама на 12ч качуваше до 38,5. За ларингит давај ладно, јогурт обичен, овошен јогурт, пудинг, јас и сокче ладно давав, немој топли напитоци. И луфтирај да влезе ладен воздух да подише ладно малку.
    И јас паничев пошто пред 6 месеци лежевме во козле 11 дена, ама сега полесно помина, на 3 дена им одев на дежурство да ја наслушаат...

2. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    15.979
    Мајки тука прочитав за дечиња што подкривнуваат после вирус или сум грешка. Малово после 20 и кусур дена едно по друго ларингит, стомачен, кашлица константна, терапија со антибиотик лекоклар и инхалации со кортаир и бисолвон се потсреди конечно (пу пу) ама вчера, денес приметив ко да подкривнува и ја завлекува едната нога. Закажав на ортопед преглед, матичната вика може од вирусот така да пројави, да давам блокмакс 2х на ден и да мирува да не скока. Искуства ве молам. За колку време поминува, колку е сериозно, има ли последици?

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.732
    Допаѓања:
    104.936
    Да, тој за инхалации, инфузија, од аптека, земи мало пакување и шприц со игла.
    Да, може да е изливче ама и не мора да значи, мирување, парацетамол/блокмакс, многу течности и ќе помине.

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    Имам веќе дома. Инхалации што и правев. Фала

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    15.979
    Ти благодарам. Ќе видиме вечер на преглед за сигурно. Се надевам не е страшно и дека ќе помине брзо.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    104
    На другарка малата беше така и најдоа стрептока преку крв, ги напаѓа ноџињата кај деца, немора да значи дека е се надевам не и е ништо ама чисто да знаеш дека може да е како опција

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    Здраво
    Заради долготрајна кашлица ја боцнаа урбазон ќерка ми. 15 месеци има.
    И на белите дробови опструкција или не знам како се изрази.
    Ме интересира за урбазонов некој што знае да ми каже нешто штетно е?

8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.174
    Допаѓања:
    5.730
    Ја боцнале бидејќи има опструкција. Кортикостероид е урабзонот. Треба претпазливо со него, бидејќи е имуносупресант и го бутка имуниот систем па после негово користење треба да се работи на зајакнување на имунитетот.

Последна измена: 7 ноември 2023
  9. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    15.979
    Само што се вративме од ортопед. Има изливче, водичка како што кажа ортопедот и терапијата иста како што кажа матичната(5 дена блокмакс 2х на ден). Можно е да е од што бил болен или можеби се повредил (а не се повредил сигурно) . Во секој случај рече ќе помине после Блокмаксот. Сега ме подзамисли да не треба да се провери и тоа. Ама па ортопедот праша дали сме пиеле антибиотик и дали сме го завршиле.

10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    Опструкцијата е поштетна од урбазонот во моментот. Не мисли на тоа. Лек е.
    Брзо и лесно да ви мине.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.962
    @Tiny Love фала ви на одговорите.
    Искрено не знам од кај да почнам. Имаше јако црвено грло и кашлица, се лечевме со антибиотик пишував погоре мислам дека не се долечи. И почна пск да кашла ама ептен упорна кашлица. Бев кај матичен ама пошто тој ретко е тука секогаш е замената а таа Искрено е катастрофа. Откажа завршивме со антибиотикот ја виде рече не е толку црвено грлото ама дишењето грубо а на гради ок. А претходно матичниот пред да го почнеме антибиотикот ми кажа дека и на гради има благо спуштено.
    И оваа замената за кашлицава вика па не знам земи за алергија нешто.
    Кско да и дадам онака на своја рака кога не е утврдено дека е алергиски. Се префрлив на друго место за матичен. Таму две докторки различни смени.
    Двете различно мислење едната вчера дека е чиста на гради. Другата денеска со опструкција.
    Кое мислење е веродостојно.
    Главава турлитава ми стана.

12. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    5.362
    Зошто не отидете во Козле да ја видат/чујат? Бар за нас немале утка таму.

13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    И мене би ми било турли тава. Лекариве педијатри или општи се кај што ја носиш? Однеси ја во козле денес, само не знам дали ти треба упат кога не е дежурство. Пошто јас само на дежурство сум одела таму.
    Урбазон може и за многу кашлање да дадат некогаш, за да се смири.

14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.687
    Оди во Козле, сите прегледи нека ги направат. Урбазонот е кортико, дека нешто штета ќе направи што ја боцнале нема, но не треба често да се употребува. Кажи ова се во Козле и нека видат што како. Инаку и мојава кашла месец дена, како да неможе да се искашла, на своја рака и земав АЦЦ сируп, па гледам има подобрување од два дена пиење, почна да се искашлува, до тогаш се на природна база и бадијала беше. Некад треба и хемија, така да за Урбазонот не се грижи.

15. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    910
    Kade gi izvadivte krajnicite? Dali pred da gi vadite cesto fakase bakterija vo nos, i sega otkako gi izvadivte pak se macite so bakterii?
    Nie imame zakazano operacija a i maka macime so bakterii vo nos koi mu pravat problem na krajnicite i mislev deka ke se spasime koga ke gi izvadime ama sega me zamisli

16. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    179
    Ги извадивме во Систина кај др Македонка најискрено топла препорака за неа, во 8ми септември чекавме цела година стигнавме до сала и не можеа венска линија да и стават замислете и на крај да ми кажат не сме ние толку стручни со деца одете мајка на клиника... Инаку највеќе мораше заради третиот крајник дека веќе имаше намален слух и на двете уши и многу беше затната мислам детево се измачи дишејки на уста а гнојни ангини имаше ретко ама тонзилите и беа со нарушен епител и препорака од сите доктори беше да се вади се комплет. Е сега за бактерии во нос не ви е гаранција вадењето крајници, мојава пак се разболува имаше пак налепи како ангина го крстија, бактерија во нос, вироза некоја сега, оди во училиште инаку. Само приметувам дека симптомите се послаби сеа и побрзо и поминува. Така некако се тешам :)

17. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    179
    Мајка дали правевте пнеумослајд и каде???

18. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    910
    Kaj nas se zgolemeni krajnici i cesto e so bakterii vo nos i angini, visoka tt i bez antibiotik ne pominuvame, godinava do sega ima ispieno 10 i zatoa resivme da gi vadime

19. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    Ne pravevme ama se pravi na mikrobiologija.

20. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    Mislam deka ne se isti sostojkive ama da prasam za sigurno ksilometazolin i oksimetazolin?
    Mi treba sprej za nos a od septanazal mi se isfrli ednas..pa gledam da ja nema taa sostojka sto ja ima vo septanazalot. @fana @Annath :)