Нас ни дадоа инхалации со пулмикорт ама пошто не најдов замена беше кортаир 7-10 дена. За 2 дена и помина ларингитот, носот и кашлањето си останаа, температура имаше 2 дена, ама на 12ч качуваше до 38,5. За ларингит давај ладно, јогурт обичен, овошен јогурт, пудинг, јас и сокче ладно давав, немој топли напитоци. И луфтирај да влезе ладен воздух да подише ладно малку. И јас паничев пошто пред 6 месеци лежевме во козле 11 дена, ама сега полесно помина, на 3 дена им одев на дежурство да ја наслушаат...
Мајки тука прочитав за дечиња што подкривнуваат после вирус или сум грешка. Малово после 20 и кусур дена едно по друго ларингит, стомачен, кашлица константна, терапија со антибиотик лекоклар и инхалации со кортаир и бисолвон се потсреди конечно (пу пу) ама вчера, денес приметив ко да подкривнува и ја завлекува едната нога. Закажав на ортопед преглед, матичната вика може од вирусот така да пројави, да давам блокмакс 2х на ден и да мирува да не скока. Искуства ве молам. За колку време поминува, колку е сериозно, има ли последици?
Да, тој за инхалации, инфузија, од аптека, земи мало пакување и шприц со игла. Да, може да е изливче ама и не мора да значи, мирување, парацетамол/блокмакс, многу течности и ќе помине.
На другарка малата беше така и најдоа стрептока преку крв, ги напаѓа ноџињата кај деца, немора да значи дека е се надевам не и е ништо ама чисто да знаеш дека може да е како опција
Здраво Заради долготрајна кашлица ја боцнаа урбазон ќерка ми. 15 месеци има. И на белите дробови опструкција или не знам како се изрази. Ме интересира за урбазонов некој што знае да ми каже нешто штетно е?
Ја боцнале бидејќи има опструкција. Кортикостероид е урабзонот. Треба претпазливо со него, бидејќи е имуносупресант и го бутка имуниот систем па после негово користење треба да се работи на зајакнување на имунитетот.
Само што се вративме од ортопед. Има изливче, водичка како што кажа ортопедот и терапијата иста како што кажа матичната(5 дена блокмакс 2х на ден). Можно е да е од што бил болен или можеби се повредил (а не се повредил сигурно) . Во секој случај рече ќе помине после Блокмаксот. Сега ме подзамисли да не треба да се провери и тоа. Ама па ортопедот праша дали сме пиеле антибиотик и дали сме го завршиле.
@Tiny Love фала ви на одговорите. Искрено не знам од кај да почнам. Имаше јако црвено грло и кашлица, се лечевме со антибиотик пишував погоре мислам дека не се долечи. И почна пск да кашла ама ептен упорна кашлица. Бев кај матичен ама пошто тој ретко е тука секогаш е замената а таа Искрено е катастрофа. Откажа завршивме со антибиотикот ја виде рече не е толку црвено грлото ама дишењето грубо а на гради ок. А претходно матичниот пред да го почнеме антибиотикот ми кажа дека и на гради има благо спуштено. И оваа замената за кашлицава вика па не знам земи за алергија нешто. Кско да и дадам онака на своја рака кога не е утврдено дека е алергиски. Се префрлив на друго место за матичен. Таму две докторки различни смени. Двете различно мислење едната вчера дека е чиста на гради. Другата денеска со опструкција. Кое мислење е веродостојно. Главава турлитава ми стана.
И мене би ми било турли тава. Лекариве педијатри или општи се кај што ја носиш? Однеси ја во козле денес, само не знам дали ти треба упат кога не е дежурство. Пошто јас само на дежурство сум одела таму. Урбазон може и за многу кашлање да дадат некогаш, за да се смири.
Оди во Козле, сите прегледи нека ги направат. Урбазонот е кортико, дека нешто штета ќе направи што ја боцнале нема, но не треба често да се употребува. Кажи ова се во Козле и нека видат што како. Инаку и мојава кашла месец дена, како да неможе да се искашла, на своја рака и земав АЦЦ сируп, па гледам има подобрување од два дена пиење, почна да се искашлува, до тогаш се на природна база и бадијала беше. Некад треба и хемија, така да за Урбазонот не се грижи.
Kade gi izvadivte krajnicite? Dali pred da gi vadite cesto fakase bakterija vo nos, i sega otkako gi izvadivte pak se macite so bakterii? Nie imame zakazano operacija a i maka macime so bakterii vo nos koi mu pravat problem na krajnicite i mislev deka ke se spasime koga ke gi izvadime ama sega me zamisli
Ги извадивме во Систина кај др Македонка најискрено топла препорака за неа, во 8ми септември чекавме цела година стигнавме до сала и не можеа венска линија да и стават замислете и на крај да ми кажат не сме ние толку стручни со деца одете мајка на клиника... Инаку највеќе мораше заради третиот крајник дека веќе имаше намален слух и на двете уши и многу беше затната мислам детево се измачи дишејки на уста а гнојни ангини имаше ретко ама тонзилите и беа со нарушен епител и препорака од сите доктори беше да се вади се комплет. Е сега за бактерии во нос не ви е гаранција вадењето крајници, мојава пак се разболува имаше пак налепи како ангина го крстија, бактерија во нос, вироза некоја сега, оди во училиште инаку. Само приметувам дека симптомите се послаби сеа и побрзо и поминува. Така некако се тешам
Kaj nas se zgolemeni krajnici i cesto e so bakterii vo nos i angini, visoka tt i bez antibiotik ne pominuvame, godinava do sega ima ispieno 10 i zatoa resivme da gi vadime
Mislam deka ne se isti sostojkive ama da prasam za sigurno ksilometazolin i oksimetazolin? Mi treba sprej za nos a od septanazal mi se isfrli ednas..pa gledam da ja nema taa sostojka sto ja ima vo septanazalot. @fana @Annath