Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    2.997
    Нема гуралки нема ништо, сигурно нешто внатрешно

2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.971
    Допаѓања:
    4.858
    Отечени му се очите?

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.338
    Допаѓања:
    18.509
    Залепени му се?
    Веројатно од секретот од нос,ако е затнат. Секретот нема од каде да излезе. Такво објаснување довив јас од педијатар кога му се лепеа очите на моето.

4. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    2.997
    Не. Еве од секрет. Преку ноќта што се има насобрано во носето.

5. Unique_name

Unique_name Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    14
    Здраво, дали има некој вирус моментално или не знам како да го наречам. Ќерка ми има температура веќе трет ден околу 38.5-39 крева на околу 6 часа и тоа навечер во текот на денот има макс до 38. Нема секрет, нема течење на нос, не кашла, бевме на преглед нема грло. Инаку весела е си игра, само ептен и е намален апетитот. Дали има потреба од паника и проверка на кс и брисеви, или едноставно да чекаме и да давам парацетамол?

6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    Па после 3-4 дена ако гледам дека не и се спушта или да и се зголемува периодот на кревање на температура јас би направила крвна слика. Може и урина би испитала. Ама во суштина може да има вирус без никакви други симптоми само со температура. Ние розеола така поминавме.

На Unique_name и dromka им се допаѓа ова.
  7. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.898
    Допаѓања:
    7.632
    Не е баш така.
    Ја прашав вчера докторката вика од 250мг ти дадов рецепта, затоа. Инаку треба 7мл од 125мг.
    Одам да купам уште еден и аптекарката на глас вика Зинат од 250мг.
    По пат зборам со маж ми и он ми вика тој дома е 125. Гледам во кесата 125мг. Се вратив и ми вика ааа па нема од 250.
    Кога и реков како може така, ти дадов рецепта за од 250, почна да ја бара и поцрвене и вика епа 7 ќе му даваш и шкртна на кутијата.
    Се изнервирав многу искрено, три дена му давав пола доза и ако не препрашав ќе продолжев така.

На Mother of 2boys, Cherry79 и Skyler им се допаѓа ова.
  8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.687
    Можно е, добро што си прашала. Кај мене знам таков случај беше. Обично и даваат 2.5 мл Алмацин, и знам за ушите и дадоа 4. Баш прашав , им напоменав дека досега помала доза примала, ОК рече за уши 4мл, повисока е дозата.

9. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    178
    Еве ние веќе втор ден сме така.Од нигде никаде во среда попладне почна да качува трмпература.Брисеви чисти а на кс ни покажа намалени леукоцити и црп 20.Ни рекоа вирус и за 3 -4 дена дека ќе помине.Докторката ми рече повеќе течности, разладување и ми дадоа виранто сируп.

На Unique_name му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    Друштво малава пак качи тт и тоа си отидовме на викенд во село, па сабајле во 3 назад за Скопје. И ја однесов во козле пошто уплав имам да не спушти, а цел месец е со мрсули ама крвна слика ок. Е сега и направија пак и ни дадоа панцеф 7 дена, ама ништо не ми објасни, само дека е за антибиотик и не треба да чека, треба веднаш да почне. Сега гледам црп-во е нормално. Ќе идам да правам брисеви за секој случај пред да и дадам да не испадне грешен антибиотик примала. За антибиотик ли е крвнава слика? Уште не се научив кој параметар што беше. 23 месеци е.

Прикачени фајлови:

11. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Црп нормално ама леукоцитите 23, почни да даваш. Може ќе се качи и црп-то зашто сега рано е направена кс.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.898
    Допаѓања:
    7.632
    Некоја идеја што може да е скриено за постојано да качува температура?
    Ајде стомачен со 100 црп, прими антибиотик, се среди. За една недела пак качи тт. Девет дена држеше во меѓувреме крвна слика добра. Кашлаше и спушти на гради и пак антибиотик. Три дена без температура и еве го сега пак качи 39. Уште е на антибиотик, на гради веќе е чист :^)
    Ова се за помалку од месец. Вкупно 10 дена дали немал температура

13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    Урина и уринокултура ми паѓа на памет да направиш.

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    3.952
    Вируси еден по друг. Така лани ќерка ми беше и заклучивме дека се вируси таман помине еден во меѓувреме закачува друг на веќе намален имунитет од претходниот и се така 2 месеца. А во градинка не одеше тоа време баш заради вирусите ја престанав 3 месеца и баш тогаш закануваше се живо и диво.

15. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.250
    Допаѓања:
    7.432
    Можно е да е некој аденовирус, мојата ја држеше еден месец + закачи бактерија од што и го намали имунитетот.

16. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    2.587
    Сега 4 утре веќе 5 ти ден уште има темп, што оди мах до 38,5 и качува на долг период веќе, ама уште ја има. Еве сега и мерам 38 а сирупче не е пиена од 1 саат преку ден имаше 38,5. Крвната слика скрос мирна во Петокот на трет ден од темп, земаа брисеви ама Пон рез, друго само црвенко грлце и поткашлува ама чиста беше. Што може да биде волку темп а со чиста кс? Докторот рече ќе и помине и темп за вчера( Сабота) ама еве веќе Недела е и 5 ден иде. С притоа е весела. Паничам :worried:

17. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    2.900
    Поголемиот до сега два пати имал по 5 дена тт и тоа 40-41, кс и плуќа чисти, ни кашлање, ништо значи само тт. Кажано од матичен и од Систина дека е вирус. Помина само со сируп за тт.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.907
    Допаѓања:
    2.937
    Zdravo Dali streptokoka ili nekoja drugs bakterija predisvikuva kaslica skoro cel mesec, grloto e super leukociti pokaceni imase piese antibiotik, pravevme razlicni inhalacii posledno so kortair prethodno so deksametazon, ventinol, Eve I denes ke pravime uste kasla utre sme na kontrola, Dali da pobaram da napravime brisevi, nosot skoro I ne teci, Dali da napravime povtorno ks. Do koga ke kasla?
    Isro I jas se prefativ, kaslam produktivba kaslica non stop, mi we napravi gnojna angina, Dali se raboti za nekoja bakterija Dali da napravime brisevi? Dali ako napravim ks so crp ke se pokazi bakterijata ili moze skrieno e pa na bris da izleze pozitivno?

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.047
    Допаѓања:
    123.936
    Урина+уриникултура
    Уво
    Пнеумослајд

20. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    36 саати немаше тт, антибиотик втор ден, прееска качи 38,3 и дадов сируп. Поминаа 6 саати ама дојде време за спиење и сега има 38. Да давам сируп или да ја легнам и да мерам на 20 мин да не качи 38,5?
    Едит: качи 38,5 :(

Последна измена: 12 ноември 2023