Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    7.961
    Давај. Пошто обично во спиење качуваат повеќе. Барем мојава.

И јас веќе не знам што и како. Примаше урбазон. Правевме инхалации со вентолин и кортаир.
    Пиеше и сумамед 3 дена.
    Кашлицата и помина ретко се закашлува.
    Не е толку плачлива, се рссположи. Почна и да јаде. Носето уште и тече кско водичка.
    Но сега ме загрижува вчера и денес сабајле се буди со температура 38. А потос и во текот на денот има до 38.
    Дали може од забите да е? Гледам доле неколку одеднаш вади.

Последна измена од модератор: 11 декември 2023
    На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.108
    Допаѓања:
    179.447
    Не мораш да дадеш сируп ако тт не и влијае никако. Особено ако мирно спие. Може да отспие, одмори и да се избори сама. Се додека се дава сируп за тт, се пролонгира процесот на изборување со вирусот.
    Пред спиење не давам сируп. Ако качува и почнува да им смета на некој начин, нелагодно спијат, обично кенкаат, или се будат со кенкање тогаш давам. 38.5 не е тт за загрижување, не се секирај.

На MikicaBt, Cherry79, Mucika и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.108
    Допаѓања:
    179.447
    @Erika.greeneyes забите сами по себе не се причина за тт. При процесот на растење на заби може да падне имунитетот, а со тоа и да фатат некое вирусче. 38 е нормална тт, не се третира. Следи и го однесувањето, ако е расположена, ќе се избори самата.

4. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    2.587
    Еве ние сме така само што кај мојата знаи навечер до 38,5, а преку ден држе безвеза темп исто. Сируп не сум дала два дена веќе. Сега е веќе накај 6 ти ден од кога има, чекаме рез утре од брис уште да видеме, ама кс мирна беше. Јас незнам што е ова, неможам да издржам психички детево неможам да го упраам од пустата градинка.

На Rtulka, elimkd и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    26.713
    За што е 38 нормална температура?

На elimkd и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.108
    Допаѓања:
    179.447
    Нормално реагирање на телото кога е нападнато од вирус. Лесна. Не е висока. Не е за загрижување, уште помалку за треторање освен ако телото не дава поинакви знаци.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    510
    Бактерија хаемофилус во плуќа дали некој има искуство

8. SmartyWifey

SmartyWifey Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2018
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    234
    Здраво мајки. Малата е 2г и 10м. На 05.10 имаше спуштено примаше сумамед се управи. Сега во четвртокот на 09.11 направи ларингит, очекував бидејќи е склона на ларингит при промена на времето, пиеше три дена Зиртек сируп и солен раствор во носот и се раскапа кашлицата, денес бевме на контрола матичната вели дека пак почнала да спушта на градите и ни даде антибиотик. Детето освен што кашла влажно и има секрет во носот кој го вадиме со пумпа два до три пати дневно нема температура, има апетит и не е омалаксана. Каде да одам на второ мислење на приватно кај кој доктор? Не сме од Скопје и во нашиот град матичната е единствен педијатар.

9. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.971
    Допаѓања:
    4.858
    Мојов во мај јуни направи 3 пати бронхит од кои само 1 имаше температура... Во болница да идете на педијатрија за второ мислење?

10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    Не ми враќа матичната. Ми рече синомарин ампули да инхалираме, ама ме збуни аптекарката ми рече 2мл од ампулата, а матичната како 0,5 или 5мл да спомна. Инаку без физиолошки само ампула. Колку сте давале за скоро 2 години дете и дали еднаш на ден?
    Овие ми ги дадоа.

Прикачени фајлови:

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.469
    Допаѓања:
    76.626
    5ml да ти рекла матичната е многу, а па 0.5 е многу малку. Не сум инхалирала до сега со овие, а физиолошки оди 2мл. Најдобро јави и на матичната да ја прашаш колку мл и таман прашај си колку пати на ден.

12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    2мл, јас сабајле и навечер инхалирав. Нема штета од овие, солен раствор е.

На dromka, mal.ecka и Mucika им се допаѓа ова.
  13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    @mariz @Skyler фала женски. Еве сега ми пиша, по пола ампула два пати на ден.

На mal.ecka и Skyler им се допаѓа ова.
  14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.687
    Јас во Козле лежев со малава со вирусна пневмонија и не качи ниеднаш температура, ни пред ни после тоа. Дента почна да кашла и да се губи. Не мора секој пат температура да има. Во болница на тетата што носеше јадење и се радуваше и збесна од досада. Муабетов ми е весела беше, со апетит, без температура, а со пневмонија. Со децава се можеш да очекуваш. Едит: и нос не и течеше.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.174
    Допаѓања:
    5.730
    Сигурно мислела на пола од овие т.е 2.5мл

16. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    2.587
    Завршивме со ко алмацин испадна бактерија во грло, сега во 19ч и дадов прв пат арно ама за околу 50 мин исповрати обилно, а после пола саат уште еднаш. Знаци на алергија се или, дали имате искуства?
    Јас исто не пиам амоксиклав исто сум повратила и не утврдена алергија ми е, и од тогаш не пиам.
    Искуства некој дали треба да одам на болница или неможе др да биде?

17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    Да, таа ќе да беше 5ката што ме збуни, ама не ми текна на 2,5 :D.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Можеби желудникот не може да го поднесе тој антибиотик. Мојот исто имаше така повратено од еден горчлив не ми текнува сега како се викаше. Побарај друг антибиотик да ти дадат. Знаци на алергија најчести се испип на кожа и гушење, но може и повраќање да има дете. Јас сум алергична на оспен и се манифестира со внатрешно гушење без повраќање али секој човек е различен нели.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.338
    Допаѓања:
    18.509
    Исто и моето дете,сега скоро беше се исповрати од сируп Ногрипин. Два пати во рок од два саати му дадовме,два пати поврати обилно.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    2.587
    Аман веќе па и проблем си напраивме, сируп за тт неможам да дадам сега надразната е, чепче ставив ама изглеа утнав доза, прв пат ставам.
    Еферглан 80 мг едно и ставив, а е 8,3 кг и бавно спушта, изгледа мала е дозата или грешка сум?