Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Мислам дека добра ти е дозата, прашај во аптека или види во упатството до колку кг е. Подобро бавно да спушти одколку наеднаш. Моето со чепче спушташе од 40 на 38.5 максимум додека не почнеше антибиотикот да делува. И сируп да дадеш не треба наеднаш да и ја спушти температурата. Али за антибиотик обавезно барај си замена.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.045
    Допаѓања:
    123.935
    Секогаш ни дава матичната по пола ампула од овие а не сум проверила колку мл се.
    Од физиолошки по 2мл.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.084
    Допаѓања:
    33.207
    Овие се хипертоничен раствор. Значи само солен раствор слично на физиолошки раствор само поконцентрирани. Затоа само таа ампула се става. На дете обично сум ставала по пола ампула (2,5 милилитри) на едно инхалирање. Сепак ако матичната рекла цела ампула тогаш цела стави ја.

На mal.ecka и Mucika им се допаѓа ова.
  4. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    786
    Забележав малечко топче позади на главата како жлезда некоја личи мислевме и е жмучка дека и падна ама не се повлекува еве 2-3недели… :wasntme:педијатар рече ништо не естрашно ама некако сакам да се осигурам како да е пораснаго сега и ич не ми се остава така.. |(
    ве молам совет кај каков доктор да ја носам за проверка, специјалист нз ни кој е стручен што може да ја види…препораки и државно и приватно не е важно

5. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.356
    Допаѓања:
    4.666
    Искуство со зарипнат глас кај 3 годишно дете? немам јас искуство ни со него, ни со мене...да давам топло? ладно? има прозирни мрсули неколку дена, трет ден кашла ама периодично само, сношти после капење кога прозборе цел зарипнат...пред капење океј беше во гласот...можно е да му било ладно? вака океј е, јади, нема температура

6. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    7.961
    150mg чепче.
    Мала ти е дозата.

Mislenje za krv.slika

Прикачени фајлови:

Последна измена од модератор: 11 декември 2023
    На Cloverrrr и Hijabigurll им се допаѓа ова.
  7. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.971
    Допаѓања:
    4.858
    Најверојатно вирусна инфекција.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  8. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    5.362
    Покачени леукоцити нели се резултат на бактериска инфекција?

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.687
    Ладно, части го сладолед.

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    И за други жаришта се покачуваат, ама кај вируси нас обично леукоцити ни биле мирни.

На unearthlysarah му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    1.371
    Покачени леукоцити и лимфоцити во прилог на вирусна инфекција,гледам и неутрофилите ниски се тие обично се покачени кај бактериска инфекција ова вака укажува на вироза,со лесно мајка.

На Snowflake92 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    7.961
    Фала многу.
    Уште поткашлува и носот и тече како вода. Веќе не знам што да и давам пошто не сакам да пишувам на долго и широко ама ретко да најдеш добар матичен. Ова сите изгледа си соработуваат со некои фирми и само препишуваат витамини антибиотици разноразни сирупи аман веќе.
    Моментално ми рекоа да давам tylol cold сируп. Не сум паметна веќе.

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.338
    Допаѓања:
    18.508
    Никако топло. Се што ќе јаде пие да биде на собна тт ,дури и ладно.
    Да бидеш подготвена,на моето му се случуваше во сред ноќ да стане со засипнат глас,да кашла да не може воздух да земе. При таков напад ако е доволно ладно на прозор да го ставиш да дише ладен воздух ако не отвори врата од фрижидер. Биди подготвена зошто малку е панична целата ситуација.
    За ларингит помага и инхалација со дексаметазон,педијатар одредува доза.
    Средете го и носот да не иритира. Поминува за 2,3 дена.

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    1.394
    Женски, син ми има стрептокок пиогенис во грло, му препишаа Зинат, 10 дена, сабајлево му е втора доза.

Прв пат го пие Зинат-ов, и ај што со триста маки му го давам, одпосле му доаѓа нагон на повраќање. Го пробав и многу е ужасен, горчи а преблаг.

Како да го маскирам некако? Некој тип анд трик?

15. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.898
    Допаѓања:
    7.632
    Искуство со Трицеф?
    Трето шише купив вчера од друга аптека и многу убаво е растворен, по течен е. Претходните две шишиња беа густи и на секое мешав по страните со шприцот, како не дорастворен да беше. Можно ли е да не бил добро растворен па да нема ефект или слаб е како сируп (прв пат го давам).
    8 дена како пие за кашлање и синоќа се разбуди со болка во уво. Морав да му дадам бруфен за да се смири.
    Нели би требало со Трицефот да е покриен и за увото? :^)

16. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.356
    Допаѓања:
    4.666
    @Cherry79 @Sofi.ja Фала ви на одговорите...ама изгледа не е ларингит..јас искрено ни кај мене ни кај него немам искуство со ларингит ама неговово кашлање не е кучешко туку е длабоко како со шлајм а шлајм до вчера немаше... 3-4 дена чистам со носко и досега имаше само прозирни мрсули, сабајлево на чистење излегоа зелени...сигурно има закачено нешто од градинка..а кашла само од време на време...го инхалирав вчера мислам дека подобро му дојде, иначе вака си е супер, јади дури и повеќе од обично што е многу необично за него зошто е страшен нејадач, расположен е, па ќе видиме..прскам спреј во нос, ќе чистам, се надевам не е ништо страшно :|

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SenzeRR

SenzeRR Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    20
    Здраво, син ми иѓа веќе четврт ден температура, не јаде ништо… оф ноќеска почна многу да кашла, крчи од плуќа како да искашлува. Попладне ќе го носам на педијатар ама ме интересира од искуство што помага кај вашите деца кога почнуваат да спуштаат на плуќа? што давате од домашна медицина или сирупи некои за кашлица?

18. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    786
    Да се надоврзам да ми пропарачате добар радиолог?

19. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    3.952
    Прво носи го да го слушнат и во зависност што ќе ви кажат тоа ќе правите. Ако има спуштено на плуќа тогаш маски ќе мора и антибиотик затоа што има и температура. Ако нема спуштено тогаш само маски ќе ви дадат, антибиотик не верувам. Од домашни лекови јас правам чаеви различни имам еден куп за секаков вид болест (facepalm), засладен со мед и лимон.
    Мачкам со балзам има за деца и за возрасни со еукалиптус и разни тревки, јас не сум во Мк и не би знаела точно кој го има таму, прашај во аптека. Мачкам на гради, грб и стапала , барем 2 пати дневно.
    Ако има секрет во нос чистам нос со шприц и физиолошки 3-4 пати на ден. Со помин.

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.084
    Допаѓања:
    33.207
    Колку години има детето?
    За најмали дури и пред година дена има балзам за мачкање гради на Експулмо. После три години изборот се зголемува со Мукоплант и такви слични.
    За помали деца (од година нагоре) има чајче од Бел Слез што смее да се даде и е прилично неутрално по вкус.
    Најбитно е чистење на нос повеќе пати во денот (со спреј со хипертоничен раствор, не со хипотоничек како физиолошки) за да нема нов секрет.
    За пуштање нос ноќе кромис расечен на парчиња блиски до главата (пример пос кревет или до кревет). Смрди ама ептен помага.

На лекар најсигурно ќе ви кажат што да правите. Ќе видат што е точно проблемот.