Последно имавме таков вирус неколку недели траеше, во понеделникот помина, искрено ништо не помогна освен инхалации секој ден различни по шема на доктор, прво дексаметазон, па Вентолин, па кортаир на неколку дена различно ни ги даваше. Таков е вирусот напорна кашлица која го премори ако можете и вие дома некако пазетесе ние се префативме уште кашлам...
Дали има некоја мајка со искуство дете са де жали од болка во колено навечер во спиење и сабајле кога ќе стане? 2,5 год е малиот, во последни 2/3 медеци се жали рандом ноќи дека го боли ногата во сон, ја покажува истата потпчно левото колено, сега беше болен и почесто се жалеше. Испитав ASTo (ASO) негативен е резултаот, го однесов и на ортопед го гледаа на ехо викаат ништо нема а он уште се жали. Некоја препорака што може друго да биде?
Како неколку недели? Синко е два дена со кашлица, па преморен делува. Качи пак темп, 38.2. Мислам дека има спуштено на гради, едвај чекам за некој саат да отидеме на преглед кај матичната. По дишењето така ми стои за жал.
Таков е вирусот., долго трае кашлицата. И син ми го помина убедена бев дека има на плуќа, немаше ништо. Амабебе префати и спушти на плуќа
Јас прво на тоа помислив ама ортопедот ми кажа дека болки од раст не биле констатни на едно место туку шетале…
Ние се уште со кашлица, 5ти ден. Нема температура, нема на гради, а детево се дави од кашлање. КС е ок, ниско ЦРП, секретот е проѕирен... Бевме Козле саботата, Кортаирот ни го сменија со Ипратом, вчера се смири денес пак по старо... Сирупи не ни даваат, мала е. Не знам дали по приватниве да почнам или да се помирам дека трае долго?
Спуштил синко, сабајле го прегледа матичната. Ами знаев дека има спуштено, го осетив по дишењето. Да продолжиме со инхалации, и плус Лекоклар атб доби. Во меѓувреме почна да кива и нос да му тече дури сега како да настинува.
А мислиш дека нешто не фаќаат на слушалки па да го носиш на приватно? Пошто таа е терапијата, освен ако не ти личи влошено па да одите на контрола пак да го проверат. Мојата е со наод на плуќа со истиве инхалации. Прашај ги што да очекуваш, кога и колку да се смирува кашлицата. Крени го креветчето да не му се слева на гради и давај многу течности. Сируп ако мислиш за искашлување и нас никогаш не ни дале.
Не ти дадоа вентолин? Син ми кога имаше ларингит тоа беше таква страшна кашлица штом во сред зима искачавме надвор на ладно и отваравме фрижидер Сега за жал ни вентолин не помогна мораше урбазон и сируп салбутамол+кортаир РСВ хара, моите и двајцата фатија , исти беа незнам кој бетер со некоја температура 37,8 , значи 2 недели и уште поткашлуваат Со помин @Калатеа сте биле Козле дајте време. Освен ако не се смирува кашлицата , ако е неподносливо како што беше кај нас
Не, нема свирежи за Вентолин да прима. Денеска е веќе подобар со кашлицата, не е како вчера. Кашла пак суво, ама не толку често. Качува повремено темп до 37.8/38, ама се надевам ќе почне да делува атб и да биде подобар.
Ели што симптоми дава РСВ? Класично она спуштање на гради или плус нешто друго? Двајцата поткашлуваат неколку дена и имаат секрет ама со инхалации подобри се,малото посекако си е покриено со Вентолин.
Ептен се тресам да не ми спушти, а да пропуштам, значи каква анксиозност ми се болестиве страшно. Ми смени кашлање, некако почудно хрчи и само ја гледам, само ја меркам. Се тешам само што нема температура, не знам дали и без температура може да има наод?! Утре пак кај матичната ќе појдам да ја слушне.
Може син ми кога лежевме во Козле спушти без темп. Следи како што ти пиша Моник (ако дишат стомачно, е знак за аларм можеш на ју тјуб да побараш) а и се слуша на грпче. @monik55 прво им се затна носот,за ден , ден и пол кашлицата, па после качија температура. Имаа мн. ниски лимфоцити другото , во нормала но ние го потврдивме со брис. Син ми дополнително и стр.пнеумоние и така , весело После не зареди и нас еве сеа ја чекаме мајка ми да се подопраи Нема здраво дете Давај пред спиење сируп за алергија
Што да ти кажам кога и јас се тресам и не спијам и ја гледам како дише и пуштам јутјуб да споредувам дишење, сама не си. Мојата кога спушти не хрчи, туку е како зарипнато кашлањето (не како ларингит), дишењето и е плитко, и кај клучната коска вдлабнатинката многу и се собираше, така ја приметив, а и се приметуваше и на мешето. Не мора да качи температура.