Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    2.587
    Да да од козле ми рекоа, ќе видам за вирантото, од вчера е со растечен нос усвари повеќе и хрчи отколку што и тече и со носко слабо вадам.

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    1.856
    Мајки добар ден.
    Ќерка ми од четвртокот е исфрлена со некој осип ама јас не знам што може да е. Во четвртокот ја носев во болницата бидејќи матичниот ни беше затворен. Таму ми кажаа дека не е ништо страшно и дека за ден, два ќе се повлечат. Не ми даде крема, или пак сируп бидејќи по него не било ништо. Да напоменам дека нема температура, не ја чеша, на моменти се повлекуваат и потоа пак се појавуваат. Не ја боли ништо, не повраќа. Значи на детето ништо не му е, освен што има осип. Во саботата и се појавиа дрлки на очите и и беше едното око црвено, нешто слично како конјуктавитис. Тоа се повлече во вторникот и од четвртокот се појави осипот. Дали можеби е некоја алергиска реакција(иако докторот кажа дека не е, и нема плус ништо ново внесено во исхраната). На 6 ноември прима вакцини 2 дози и таму ми кажаа дека за една недела може да се појави температура и осип, но скоро цел месец е поминат и докторот и тоа го отфрли. Да напоменам живееме во Германија и затоа не и е препишано ништо. 20231209_112228.jpg 20231209_112244.jpg 20231209_112305.jpg 20231209_112332.jpg 20231209_112344.jpg 20231209_112400.jpg 20231209_112438.jpg 20231209_112447.jpg

3. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Имате искуство со јаки болки и грчеви со повраќање кај дете кое трае една недела. Мирна кс, препишуваат на вирус. Али детето е веќе исцрпено и покрај инфузии.
    Препорака за доктор гасто или дигестивна за преглед?

личи на уртикарија

Последна измена од модератор: 11 декември 2023
    На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    1.856
    Дали може нешто на своја рака да ја мачкам? Бидејќи овде докторот ми кажа дека не треба ништо, и дека ќе помине само од себе.

5. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    6.596
    Здраво, дали сте имале искуство со ваков осип?
    20231209_194449.jpg

Дете 17 месеци. Вчера му се појави, а од завчера беше настинат со температура до 39.5, нос течење и болка во уво. Вчера го носев на педијатар, ни препиша капки за уво, инхалации и амоксиклав. Го провери во устата за афти рече нема. Крвна слика и брисеви направивме, црп добро, леукоцитите малку покачени а брисеви негативни. Дали можеби е од што се лигави многу дека му доизлегуваат доле 3ки или дека му течеше носот, дали можеби вирусно?
    Што би можела да мачкам?
    Исто забележав сега и непцата малку му се како воспалени, можеби има некаква врска.

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.459
    Допаѓања:
    76.613
    Може е вирус Розеола (прогуглај, ваков е осипот), но ако е тоа.. за 2,3 дена би требало да го снема. Лорарадин немаш дома? Да и дадеш, да видиш дали би се повлекло? (Ако се повлече со Лоратадин, алергија е).

Коксаки вирус најверојатно... тој дава осип во уста и околу уста, и баш висока температура температура дава пред осипот.... Следи и по стапала и дланки дали ќе се појават...

Последна измена од модератор: 11 декември 2023
    На Tinkerbell11, Mother of 2boys и anngelique им се допаѓа ова.
  7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.331
    Допаѓања:
    7.955
    Фала многу за советите. Денеска е подобра, еднаш крена само темп 38.8.
    Баш кога имаше дневна дремка. Приметив обично во спиење крева тт.
    Инаку цел ден се трудев околу исхранава. Добро е барем јадеше нешто.
    Сабајле многу слабо јадеше. Потоа и давав овошје. Круша, банана. Бисквити. Соленки.
    Од ручекот малку касна.
    Ама вечерва изеде тањир попара кисело млеко. И пиеше и вода, сокче. Цица исто така. Така да добро е не е без ништо.

На lovely91, Mother of 2boys и Skyler им се допаѓа ова.
  8. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    1.856
    Да, малку наликува на тоа. Се надевам до понеделник ќе се повлечат. Доколку не, ќе ја носам на матичен.
    Имав лоратадин. Се си донесов од Македонија за не дај Боже. Ама во четвртокот го фрлив неотворен, бидејќи му беше поминал рокот.
    Фала ти. :hug:

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.336
    Допаѓања:
    18.508
    Ми личи на коксаки вирус. Провери стапала и дланки и таму треба да се исфрли ако е тоа. Кај моето од стапалото почнаа да избиваат.

На anngelique му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    7.385
    Види дали ќе се осипа на стапала и дланки, ако се случи тоа е коксаки, мада мојов пред да фати коксаки имаше еден вирус со ваков осип само околу устата и внатре имаше брунчиња, не можеше да јаде кутриот и изгоре од температура 5 дена. Коксаки полесно понинавме..

11. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    6.596
    Го носев пак на лекар, не било коксаки вирус, не му се појави осип на раце и нозе. Ми рекоа или е херпес симплекс или афти и воспаление на непцата од вирус. Прими инфузија и малку се подобри ситуацијата, се надевам ќе се оправи брзо

На Sofi.ja, mariz и Cherry333 им се допаѓа ова.
  12. Tamara_

Tamara_ Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    Мајки не знам што ме натера да испитам кандида во фецес. Читав се и сешто и викам да проверам зошто знаете едно нешто ќе се посомневате па мајки ко мајки 300 филмови правиме. Еве го резултатот. Не разбирам стварно
    Нели треба да има концентрација колку има за да се знае дали е над дозволеното. Ај ве молам кажете зошто ќе си пукнам

Прикачени фајлови:

13. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.445
    Zdravo, sin mi od sinoka mu solzat ocite, sega se razbudi edvaj gi otvori i dosta mu se smaleni ocinjata. Dali smeam da mu stavam kapki tobradeks dodeka da go odnesam kaj maticniot? (2 godini e)

14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.645
    Допаѓања:
    3.942
    Да, тобрекс.

15. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    76
    За каква бакетррија станува збор, и што ве советуват докторите и како понатаму. Ние имаме, ама изгледа не е излечена скроз па ме интересира што ви кажуват на вас докторите

16. albalilium

albalilium Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    19
    Кога бев помала ми се појавуваше секоја зима ваков осип и ми стоеше до пролет. Тогаш после сите кожни лекари, кортикостероидни креми итн и тестови за алергија заклучија дека е атопичен дерматит и се јавува ради намален имунитет. Бањање само со еуцерин или биодерма атодерм и редовно мачкање, плус и сируп витамински. Се надевам дека ќе ти е од помош.

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.775
    Допаѓања:
    9.490
    Ешерихија има, на панцеф е моментално. Дополнително многу течности да се прочистува. Јас чај од брусница и давам, јас така имам пиено за уринарна.

18. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.271
    Допаѓања:
    1.428
    Од ко ќе излезат првите сипаници до кога се заразни децата за околината?

19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Додека не се исушат.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.336
    Допаѓања:
    18.508
    10 дена дали се доволни да се исушат? Сум заборавила како беше кога имаше малиов.
    Во недела треба да се видиме со едни луѓе чие дете има сипаници од претходниот четврток.