Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Колку ти го наплаќа ова? Да беше веродостојно немаше сигурно сите да чекаме 2 дена за резултати.
    И јас мислам рано е направена крвната слика. Дозирањето на сируп како ти е, колку мл на која килажа? До тоа да не е? На колку време качува?

На Cherry79 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.686
    Тоа не е брис. Тоа е брз тест за стрептокока тип А (пиогенис, скарлатина). Тоа не значи чисти брисеви. Како им текнува секоја чест. И сигурно ви го наплаќаат 500 ден баш за ништо.

На dromka, elimkd, talentirana и 2 други им се допаѓа ова.
  3. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    6.152
    Браво за матичната, цел свет во амбуланта ги прават тие брзи тестови за стрептокока, само кај нас се жалите.

На mjay.yyy и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  4. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.686
    Па ги прават ако има индикации за скарлатина, не ако има температура 38-39 една вечер. Кај матичен да одам со температура една вечер ке ја слушне на гради само ќе и провери грло и толку. Ќе ми рече следите како ќе биде следниве два дена дали ќе има уште температура и нови симптоми или не. Ниту брисеви, ниту крвна слика ниту брз тест за стрептокока нема да направи. Можда брисеви ако запнам јас, ако има пријави од други родители во градинка. Во светов да одиш со дете со една вечер температура 40 нема ни да ти го примат во амбуланта, ќе ти речат чекајте 3 дена па дојдете.

На dromka, La-loca, Snowflake92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.921
    Допаѓања:
    4.701
    Дали пареата од кортаирот може да направи црвенило на белките од очите? Знам атровентот правеше. Или од ноското што влечам? Или нешто трето е.
    Благо се зацрвенети, не ми личи сериозно, ама е веќе втор ден, нема ни гуралки ни оток. Сумамед пие, да не може па и од тоа да е? Не ми се носи по лекари сега, ако треба каде би оделе или да ставам нешто превентивно?

6. Peperutka letka

Peperutka letka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    32
    Zdravo. Ve molam za odgovor.
    Sin mi ima 6 godini i pred tri nedeli imase bakterija hemofilus influenca vo oci i vo nos, so simptomi zeleno zolt sekret od nos i zelen sekret od oci bez temperatura. Stavavme kapki levuno vo oci i noc plus krema hlorofenikol. Posle 3 dena kaci temperatura i crp se kaci na 28. Maticnata pokraj lokalen antibiotik dade antibiotik pancef koj go piese 8 dena, od koi prvite tri dena dodeka go piese imase temperatura. Deteto posle toa edna nedela bese dobro i posle toa pak istite simptomi so nosot i okoto plus i go fati uvoto. Napraven bris pak e hemofilus influenca vo nos i oci, pak lokalno stavame floksimed i hlorofenikol, pak so temperatura. Maticnata sega mu dade antibiotik Tricef, plus letizen za navecer i Acc junior. Ve molam spodelete iskustvo kako ste ja izlecile ovaa dosadna bakterija, zasto citam deka obicno ne predizvikuva temperatura, a kaj nas e so temperatura i antibiotik pancef ne deluvase, sega ke vidime so tricef.

7. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.270
    Допаѓања:
    1.426
    Користите бабски лекови за деца? Конкретно за мачкање на сало на градите? Маливе пред 3 недели пиеја антибиотици за бактерија во нос и јака кашлица и еве ги сега пак со мрсули и кашлање. Цели се со секрет. Не знам дали да ги намачкам, памтам мене дека ме мачкаа.

8. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    2.900
    Да, користам лој од гуска кога кашлаат/имаат спушено и сецкан кромид кога не можат да дишат. Бабски лекови кои помогнале до сега.:D

На Viveki и MikicaBt им се допаѓа ова.
  9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.686
    Штета нема, можеш да пробаш. Инаку небабски лек замена за сало е Експулмо, барем убаво мириса и нема да ушлапаш се со сало.

На MikicaBt и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.645
    Допаѓања:
    3.941
    Користам, да. Моментално пиевме сите сок од ананас и за еден ден ја снема кашлицата (fingers)
    Не верував ама дека е природно викам ништо не не кошта ај да пробаме. И делува, испробано.
    Сок купечки од маркет ама да е 100% природен

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.325
    Допаѓања:
    7.954
    Кој сок е тој?

12. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.744
    Допаѓања:
    63.410
    Вентолин максимум континуирано може да се користи две недели, после тоа мора пауза. За кортико може долготрајна терапија и со месеци, се разбира со препорака од лекар.

На Skyler и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.325
    Допаѓања:
    7.954
    А јас мојава ја инхалирам кортаир со синомарин ампула, три дена вечерва треба да завршам.
    Ама уште ми поткашлува да продолжам уште 2,3 дена, ваљда нема да и биде ништо. Матичната не можам да ја добијам а и утре не работаат.

14. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    613
    Здраво мајки, дали слично нешто ви се десило , сега син ми јадеше и ми кажа дека го пржи јазикот, има како дамка еве и слика , настинат е моментално. Што можам да ставам освем мед… до вторник немам кај да го носам. Што може да е ова ? 9CF6BB2A-3A76-41DD-9774-4D84ACEC6363.jpeg

15. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    534
    Допаѓања:
    1.919
    Женски дајте ми ум, не можам веќе... Ќерка ми венски ја лечат со антибиотик веќе 4 ден од гнојна ангина. Имаше од сите симптоми и ок се смири уште од прва доза. Денес на 4 ден терапија ја боли глава, ушиња и крева температура... Уште утре имаме инфузија и преглед па продолжуваме од дома со антибиотик.
    Зошто место да е подобро неа и се влошува? Сте имале вакво искуство со гнојна ангина?
    Утре секако ќе ја прегледаат ама вечерва ум ќе изгубам...

16. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.744
    Допаѓања:
    63.410
    Најверојатно афта. Ништо страшно, ама може многу да боли. Мене ми помага прополис локално, ама не знам дали може за дете. Има во аптеките и проафтол спрејче, ама и тоа не знам од која возраст може.

На Чанта му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.270
    Допаѓања:
    1.426
    Од фрезидерм во Зегин има едно за афти мачкање, можи за деца мали.

На Чанта му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    613
    Ова е или тоа е друго?

Прикачени фајлови:

• image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      152,2 KB
      Прегледи:
      28
    На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Acika12

Acika12 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    39
    Здраво
    Дали е подобро тулол колд или парацетамол. Детето има 9 год. И качува тт 38.8 на 3 саати.
    Дали тулол колд може наизменично со блокмакс

20. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    I nie momentalno so cortair I Sinomarin inhaliram eve 3 dena veke, pedijatar mi kaza mozam 2 nedeli slobodno sabajle i vecer 1ml cortair so 2,5ml Sinomarin ili fizioloski, 3 meseci sme

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.