Мајки што да правам? Дадов Далерон почна да симнува ама на кратко и пак отиде 39 со нешто. После скоро 4,5 часа дадов блокмакс и поминаа 45 минути, а не симнува температура. Во меѓувреме мачкав со разреден алкохол и го туширав.
Пробај чорапчиња со разредена киселина ако му се топли нозете, или измати со вилушка една белка од јајце и измакај ги чорапчињата од внатрешната страна кај стапалото и облечи му ги. Исто можеш памук натопен во разреден алкохол под пазуви да држи. Јас ова го правам и влажнам чело и лице со ладна вода. Со лес.
А зошто мора да ја симнуваш намерно кога температурата е одбранбен систем на организмот, колку сирупи да давате таа ќе си оди колку треба да оди и после се спушта сама. Тоа никогаш не го разбрав , 2 деца израснав и сируп давам единствено ако се жали на болка, за температура не давам до 39.5
Па кажува дека над 39 била температурата. Јас давам и да не се жали иако над 39 неможат збор моите да изустат, ако стигне до 40 и не се спушта ги носам на инфузија. Температурата е одбранбем механизам ама кај мали деца може да биде и опасна толку висока.
Кај мали деца и со ниска температура се добива грчеви, го имам искусено и искрено не посакувам никој да го види тоа што јас го видов тие 3-4 минути, без температура беше, спиеше, во сон и штом доби грчеви отпосле качи и тоа до 38.2 само. После многу истражувања и разговори со стручни лица , го практикувам тоа што ви го пишав погоре, па секој со свој разум си прави тоа што мисли дека е најдобро за своето дете.
Дали дозата ти е ОК? Инаку не е страшно што не симнува многу, баш напротив добро е, значи се бори. Битно е додека трае дејството на сирупот да не оди повисоко од почетната. Понекогаш потребно е повеќе од саат време да почне да делува.
Среќна нова Итно ми е затоа пишувам и денес. Ќерка ми имаше залепени очи кога стануваше од спиење со секрет. Ставав тобрекс капки два пати на ден ми рече матичната. Ама не можев да и ставам точно во око затвараше очи мрдаше, кога ќе ставев во око кога на капакот. Вчера 7 дена веќе откако ставам. На Едното око и потече капакот и окото и е малку позатвирено во однос на другото. Дали е од капките што мислите,сериозно многу е? Вака не дава знаци дека ја боли, весела е расположена. Ама паметот само таму ми е, планирам да ја носам покасно на дежурен.
Кај моево тобрекс не делуваа, флоксимед му помогна само, за ден-два му се исчистија. И редовно чистење со стерилна газа натопена со физиолошки. Ги чистите ли вие?
Јас ставав тобрекс. А ги чистев со стерилна газа со чиста вода. Матичната ми рече да не чистам со физиолошки . Мене отоков ме плаши.
Тобрекс треба да исчисти за ден два. 7 дена е многу. Инаку јас и ставам во ќошот кај носот по една капка или две кога ќе ги отвори ќе влезе внатре. Обично педијатар не советувал 3 пати дневно. Можеш и Хлорамфеникол да мачкаш, и обавезно со стерилна газа и физиолошки пред капнување.
А отокот мислиш да е од долго користење на капките? Пошто имаше во несакани ефекти на лекот, оток на капакот и окото. Денес ништо не ставив. Утре ќе се консултирам дали треба други кспки да користам. А физиолошки е овој 0.9 што се става во инхалации, и колку пати на ден смее да и ги чистам? Не знам зашто матичната ме искара и ми рече со физиолошки во очи не.
За отокот не би знаела, ама обично кај мојава за ден два поминувало, а сум го користела до 5 дена за да не се врати инфекцијата, целосно да се исчисти. Јас лично Тобрекс сум користела месец дена, ама имав инфекција од раствор за леќи и мораше подолго да го користам, немав никакви нуспојави, ама не значи дека е така кај сите. Зошто ти рекла матичната да не користиш физиолошки не ми е јасно, можеби има причина. Јас и од очен лекар имам препорака да чистам очи со физиолошки раствор, така да чудно ми е. Во принцип тебе ти е бадијала стерилна газа ако ставаш вода. Физиолошки за такви работи користам оној за инфузија што е , во такво пакување.
Веќе ти кажале и нас секогаш препорака за чистење со стерилна газа и физиолошки од надвор кон внатре. А отокот може и од запушено каналче да е. Кај нас кога не е докажано бактериски тобрадекс давала матичната, ама тој е плус со кортико и не би на своја рака
Луѓе јас почнав паники да кревам, пишав овде дека пред неколку дена пред спиење син ми се жалеше на главоболка во неделата вечерта исто едвај заспа стана вчера сабајле пак го болеше, сабајлево еве само што отвори очи вели многу ме боли главчето, излеговме надвор вели не ме боли сега се вративме внатре еве го лежи пак го болела, му дадов парацетамол. И пишав на матичната ми рече да одиме утре ама јас стварно не сум раат, страв ме фаќа си велам да не е од климата дека надвор ко излезе не го болеше ама па цела сезона е пуштена не е од вчера.. Од што можи да го боли глава 4 годишно дете? 300 филма имам во глава, па уште ко ќе ми се пожали не да ме боли ми се чини ќе ми пукни мојава
Бејби стигна за во оваа тема, и прво па мушко со бронхитис и ларингит. Ко за почеток на година, бомбона. Многу е жален. Ни дадоа Кортаир, не знам како ќе се додржиме да пие сируп, еве стварно не знам. Ко телефон на вибрации е кога дише, се тресе цел кревет. Експулмо кај наоѓате сега, одамна не сум зела. Е сеа и батково ми е за во темава, Тренчевски имате ли искуство за преглед? Ми го препорачаа за преглед. Вреди ли или да си закажам кај мојата во Визија?
И јас би рекла видот да го проверите. Јас константно се будев со главоболка пред да почнам да носам очила за вид. Бев повозрасна додуша и препишував на учење навечер, читање книги доцна, сепак испадна оштетен вид.