Форумџика на годината

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    2.607
    Претпостував дека е тоа, затоа дадов и плус сируп. Ми беше страв две чепчиња по 150мг да му ставам.
    Се мислев да дадам парацетамол апче ама не знаев колку.

2. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    601
    Син ми имаше 38.4 температура, дадов далерон сируп, спадна ама еве после 2.5 саати има 38.2? Што можам да направам? На упатството пишува најмалку на 4 саати растојание да се пие втора доза. Имам и чепче дома.
    Не можам да ја добијам матичната.

3. dromka

dromka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2014
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    301
    Лади го со облоги, стави му компир или чорапи со оцет

На Pocahontas.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.081
    Допаѓања:
    179.157
    Како смирувате проливче кај децата? Имаше на два пати претпладнето и поврати.
    И сега се разбуди и во рок од 15 мин пак поврати и 3 пати проливче. Ништо не е јадена пошо и беше страв дека имаше нагони за повраќање. Утрото кроасан кој го поврати, попладнето обид за крекер кој го исплука оти доби нагон да поврати и единствено едно солено стапче само од Нутела изеде накај 9. Вода и давам по 2 голтки на некое време, сеа само што заспа. Ме исплаши последнава ситуација.

5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    4.701
    Пробиотик, електролити да не дехидрира, немој одма после повраќање да јаде и да пие. Не знам за поголеми деца ама мојата ако почнува со повраќање 2 саати не давам ништо па почнувам со електролити по малку. Или ако повраќа нон стоп минимум пола саат чекам па давам лажичка електролити и да поврати пола ќе и остане. Од храна двопек, бејкролс, соленки, супа од петел, попара, ама се по малку. Не знам колкаво е детето активен јаглен дали смее тоа смирува стомак. Само хидрирајте и електролити обавезно, нека јаде по 1 залче на 10-15 мин.

На dromka, Mother of 2boys, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.081
    Допаѓања:
    179.157
    Поврати само два пати, повеќе проливчево ме загрижува. Пред некој ден заврши со антибиотик поради една работа, по 7 дена со нови симптоми, докторот констатираше дека сега се работи за вирус и не го продолжи антибиотикот. Давав пробиотик редовно и продолжив и после антибиотикот. Од храна ништо не можам да дадам едвај можам да ја натерам вода да се напие. Не знам што не задеси вака.
    4 години е. Може јаглен, ама тоа немам, ќе пробам да најдам утре.

7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Јаглен помага кај мојот, најди утре и имај секогаш дома.

На Tiny Love и Yowannty им се допаѓа ова.
  8. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    2.053
    Ентерофорил сируп ,нз колкаво е детето. А ако си пие чајчиња ,чај од сушена кора од калинка. Кога е период на калинки си купувам да ги сушам корите и си стојат во тегла за не дај Боже.

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    26.619
    Грип е. Ќе качува така температура неколку денови. Лади го физички со облоги.

На Pocahontas.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.569
    Допаѓања:
    5.555
    До колку денови може грипот да дава температура?

11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.399
    Допаѓања:
    9.111
    Зависи од детето се е испомешано сега, обично од 3 до 5 дена се нормални за тт, ама знае и цела недела да држи.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.569
    Допаѓања:
    5.555
    Малиов цела недела го мачи температура, имаше два дена па еден ден не, па после пак качи еден ден па два дена беше ок па сега пак качи. Најчесто навечер качува. Од други симптоми само сектет од носе. Крвна слика ок, црп 10. Не знам дали може да е грип или се заредија поише вируси.

13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    3.940
    Здраво. Дали вашите дечиња се жалат на болка во нога или нозе кога имаат грип, температура?
    Мојата во петок и саботата имаше температура и се жалеше дека ногата ја боли, врискаше ноќта, од памет ме извади, ја носев на болница, ја тестираат, испадна позитивна на грип тип А и крвна слика добра и рекоа дека е од вирусот болката. Сега кога ја прашувам дали ја боли еднаш ќе каже да, еднаш не , а оди нормално, инаку од вчера е без температура.

14. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    534
    Допаѓања:
    1.919
    Да, болка особено кај листовите, тешко одеше. Совет од матичната повеќе електролити, одмор и од аптека една Алпа вода се вика, мачкање на ноџињата.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    26.619
    Да и син ми го болеа нозе и очи од грип А.

16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    3.940
    Лани баш на истиот датум закачи грип од дома седење (facepalm) истиот, тип А, ама не ја болеше ништо тогаш и во глобала лесно минавме. Сега, се пореметив, најмногу од болката во едната нога, не двете, значи едната ја кажува само дека ја боли, затоа ми беше чудно, знам од грип цело тело боли и нозе и раце и грб и се, мене барем. Нека мине само

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    26.619
    Внимавај само да не почне да се жали дека не може да оди. На блиски малата покачи некој ензим од грипот и не можеше да оди воопшто (миозитис). Тоа е многу ретка компликација од грип.

18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    3.940
    И направија испитувања некни за тој ензим преку крв, не беа воопшто покачени и затоа ни кажа докторката која беше не смена дека е од грипот болката и баш ми рече да ја следам ако се жали во наредните дека ја боли повеќе а и не може да оди да ја носам пак да и проверат крв за тој ензим. Бруфен за болката ми рече и многу течности да пие, има нема температура.
    Инаку она и игра дури( обожава да игра Ориентал :lol:) , од синоќа како е без Температура баш и затоа не знам дали и навистина ја боли, ако ја боли нема да може ни да оди, нели...ќе следиме ,дај Боже толку да е, во пуста гора нека оди, шо викаше баба ми :doh:

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    933
    Допаѓања:
    1.369
    Здраво мајки малиот ми е 14 месеци и овие денови крева тт до 38.1 му избија долни двојки ама како што знам не креваат нели тт од запчиња. Од самиот процес на никнување им паѓа имунитетот и се разболуваат ама он нема ниту кашлица ниту растечено носе само е кенкав и има намален апетит вришти кога ќе ја види лажицата ми ја трга раката.. Се посомневав на грло и матичната ми рече може да е грлото да го однесам на преглед утре,а од црвено грло многу повеќе ми кревал тт последниот пат имаше 39.8 сега над 38.1, не му се качува повеќе..Искуства? Иначе и ноќе се буди плаче.

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.455
    Допаѓања:
    76.608
    Да... малата така. При скоро секоја појака вироза со висока температура на истото ноџе се жали... доле покажува она кај глужд и напред на рис. Дури неколку пати и подрипнуваше, не сакаше и да гази..

На Kallias2 и mal.ecka им се допаѓа ова.