Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    4.903
    Искуство со др,Елена Шукарова, имаме закажано кај неа ама се мислам дали да го носам бебето, некако сега е баш сезона на вируси а таму е премногу гужва.Иначе закажавме кај неа по сугестија од педијатар дека беебто е слабо има 16м а 9 кг, и крвната слика му е цело време на долна граница,хб околу 95-100.
    Е сега бебе јаде и плус цица ама е премногу активен, па сум на 2 памети дали да идеме.Како изгледа преглед кај детски ендокринолог, кои испитувања ги прават?

2. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    4.903
    Искуство со др,Елена Шукарова, имаме закажано кај неа ама се мислам дали да го носам бебето, некако сега е баш сезона на вируси а таму е премногу гужва.Иначе закажавме кај неа по сугестија од педијатар дека беебто е слабо има 16м а 9 кг, и крвната слика му е цело време на долна граница,хб околу 95-100.
    Е сега бебе јаде и плус цица ама е премногу активен, па сум на 2 памети дали да идеме.Како изгледа преглед кај детски ендокринолог, кои испитувања ги прават?

3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.759
    Колку е родено бебето?
    Мојата е 11кг, а без малку 3 год.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.571
    Допаѓања:
    2.975
    Килажата ви е добра. Нема простор за грижа. А можеби крвна слика има индикатор. Побарајте второ мислење. Screenshot_20201231-155409_Chrome.jpg

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    4.903
    3 кг е роден во 37 недела , расне во висина ама килажата стагнира и крвната слика е цело време слаба

6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.759
    Можеби од што е слабокрвен не јаде многу. Поправете ја крвта. Со килажата е на долна граница. Давај му витамини

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.627
    Допаѓања:
    13.924
    Ќерка ми е родена ви 37ма недела, 3050гр, на годината имаше 8ипол кила, значи не го ни стигна тој минимум за килажа (родилна х3 на година), ама и во висина е помала и крвната слика генерално и била добра иако јаде како пиле. Сега е 5 год со едвај 15 кила и 106см, значи како просечно 4год дете.
    Моја препорака е да давате витамински сируп, молерс, железо, нормално најразновидна исхрана што може. Ако има нормална крвна слика и генерално е здраво детето, само со килажата немој да се замараш, како што има покрупни, така има и поситни деца.

8. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    97
    Ве молам за мислење искуство, дали на некоја мајка детето што имало салмонела се излечило послем една доза антибиотик? Дали една недела од прекинат антибиотик е доволно да се направи тест од измет и како би покажал?

9. Mala30

Mala30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    253
    Majki, deteto e 4 godini, I e so crveno grlo I potecen skoro spoeni krajnici I se zali deka nemoze da golta. Zvonev na pedijatar ne mi se javuva.. znam deka Bez antibiotic ne ni pominuva, bidejki cesto imame vaakov problem.. nekoj soviet dodeka da otideme na Doktor, se mislam I da zemam antibiotic od apteka

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Прскај про анги бејби на база на прополис е ама доста помага особено при болка во грло.

11. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    209
    Ние бевме со малата кај докторка Елена убаво поминавме, кај нас се работеше за хормони затоа што на малата едното цице и е поголемо и многу е висока за незина возраст 105 см а има три ипол години, не прати да направиме ренген на шака испадна дека и одговара за возраст од 4 год, па ни рече дека треба да се испитаат хормони тоа било со два чаша лежење на клиника, толку време течела таа инфузијата ама таа ампулата што се ставала во инфузијата за проверка на хормони не ја имале требало сами да ја набавиме а во македонија ја нема,на мојата золва дететенцето и беше многу ситно и мало слабо не јадеше иста контрола направиле со снимање на шака одговарало на две год а детето имаше 4 год и рекоа дека треба да примат хормонска терапија ама тие одбија да ја примат и сега детето има 14 год и е супер и во висина и во килажа искрено и јас не сум за примање хормонска терапија кај деца мозеби грешам ако знае некој нешто повеке нека ни даде некој совет ова е она што јас го знам и тоа што го поминавме со нашата ќерка извинете на долгиот пост

12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    23.265
    Те имам повеќе пати читано мислам дека си загрижена за килажата на бебче. Извини ако сум те помешала.
    Ама ако е здрав вака, освен хгб што треба да се појача зашо се замараш за килажата? Ќерка ми точно 1 година беше 10кг, сега е ваљда поблиску до 11, ама прездрава е. И после годината ама ич не и се замарам. Башка нели си расте у висина? Па и тоа е растење

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Мојот е 3години и висина од 116цм ниеден доктор не ми кажал дека детето треба да испитува хормони сосема си е здрав и крвна слика солиднА за сега. Мислам дека преувеличуваат кај нас малце одредени доктори малце совест треба да имаат за деца се работи.

На Mother of 2boys и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.686
    Иако прашуваш за искуство кај конкретен доктор на што немам одговор, ама ќе се надоврзам за муабетов на килажава. Мојава имаше 8.600 на година, сега има 12.5 кг на 3 год. Секогаш била на долна граница со килажата, ама многу е активна, дете не застанува, освен игра пешачи барабар со мене во брзина и далечина никад не се буни за во раце или слично. Количка не користам уште пред да наполни 2 години. Крвната слика треба да ја подобрите, веќе бебе може се да јаде и користи ја таа прилика.

15. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    564
    Здраво, ќерка ми има вакви неколку низ грбот, сега и' се вцрвенија и' ставив крем пред да ја сликам сликава, инаку се неколку само низ грб и ретко две три ниЗ меше. На друго место нема никаде, 16 месеци е, немаме ништо ново воведено, до сега се' е испробано и не е покажала алергија на нешто. Веќе и' е трет ден, прво што ми паѓа на памет е да не е од премногу топло, по дома е на боди на долги ракави, плус блуза на долги, а во соба е 25-26 па и до 27 степени понекогаш (не можеме да регулираме многу со печкава). Вака ли изгледаат од топло или можно да е некој вирус? Пак да напоменам дека на друго место нема, ни по екстремитети, ни во глава

Прикачени фајлови:

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Дали си ти исто облечена дома? Премногу е облечена само боди на долги на 24 степени максимум. Или е од топло или да не од материјалот нешто исфлена.

17. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    564
    Тоа не... Сменив боди сега по кратки и тенки пижами, за спиење помалку е температурата, знам многу е, само ме загрижуваше да не е нешто да укажува на вирус, а друго си е се'нормално секојдневието

18. Sigma*

Sigma* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    102
    Мајки здраво. Дали вирусов/грипов предизвикува сува кашлица?
    Од пред НГ не сме мрднати од дома.. имаа температура прво едното па другото.. ама сега кашлицава ме загрижува.
    Со што третирате сува кашлица? Инхалирате нешто, или сируп?

19. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    564
    Инхалации и сумамед имавме.
    Инхалации со вентолин, атровент и пулмикорт. Краток здив имаше навечер и слабо јадеше

На snegulka445 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.177
    Допаѓања:
    50.614
    Колку трае овој грип?
    Од 31ви никако да се оправиме неколку дена тт ќе има па ќе нема кашла многу т.е кашлаше еве правиме инхалации 3 пати дневно плус антибиотик, малку бронхит имаше, сега не кашла толку многу како порано ама сепак кашла.
    Еве неколку дена немаше тт синоќе 38.6 гореше колку беше топла.
    Ќе има ли крај веќе, ептен заглавивме.
    Најкриво ми е што не е јадела како што треба од не знам кога ослабе многу.
    И сега едвај јаде по нешто колку без ич да е.