Искуство со др,Елена Шукарова, имаме закажано кај неа ама се мислам дали да го носам бебето, некако сега е баш сезона на вируси а таму е премногу гужва.Иначе закажавме кај неа по сугестија од педијатар дека беебто е слабо има 16м а 9 кг, и крвната слика му е цело време на долна граница,хб околу 95-100. Е сега бебе јаде и плус цица ама е премногу активен, па сум на 2 памети дали да идеме.Како изгледа преглед кај детски ендокринолог, кои испитувања ги прават?
Искуство со др,Елена Шукарова, имаме закажано кај неа ама се мислам дали да го носам бебето, некако сега е баш сезона на вируси а таму е премногу гужва.Иначе закажавме кај неа по сугестија од педијатар дека беебто е слабо има 16м а 9 кг, и крвната слика му е цело време на долна граница,хб околу 95-100. Е сега бебе јаде и плус цица ама е премногу активен, па сум на 2 памети дали да идеме.Како изгледа преглед кај детски ендокринолог, кои испитувања ги прават?
Килажата ви е добра. Нема простор за грижа. А можеби крвна слика има индикатор. Побарајте второ мислење.
Можеби од што е слабокрвен не јаде многу. Поправете ја крвта. Со килажата е на долна граница. Давај му витамини
Ќерка ми е родена ви 37ма недела, 3050гр, на годината имаше 8ипол кила, значи не го ни стигна тој минимум за килажа (родилна х3 на година), ама и во висина е помала и крвната слика генерално и била добра иако јаде како пиле. Сега е 5 год со едвај 15 кила и 106см, значи како просечно 4год дете. Моја препорака е да давате витамински сируп, молерс, железо, нормално најразновидна исхрана што може. Ако има нормална крвна слика и генерално е здраво детето, само со килажата немој да се замараш, како што има покрупни, така има и поситни деца.
Ве молам за мислење искуство, дали на некоја мајка детето што имало салмонела се излечило послем една доза антибиотик? Дали една недела од прекинат антибиотик е доволно да се направи тест од измет и како би покажал?
Majki, deteto e 4 godini, I e so crveno grlo I potecen skoro spoeni krajnici I se zali deka nemoze da golta. Zvonev na pedijatar ne mi se javuva.. znam deka Bez antibiotic ne ni pominuva, bidejki cesto imame vaakov problem.. nekoj soviet dodeka da otideme na Doktor, se mislam I da zemam antibiotic od apteka
Ние бевме со малата кај докторка Елена убаво поминавме, кај нас се работеше за хормони затоа што на малата едното цице и е поголемо и многу е висока за незина возраст 105 см а има три ипол години, не прати да направиме ренген на шака испадна дека и одговара за возраст од 4 год, па ни рече дека треба да се испитаат хормони тоа било со два чаша лежење на клиника, толку време течела таа инфузијата ама таа ампулата што се ставала во инфузијата за проверка на хормони не ја имале требало сами да ја набавиме а во македонија ја нема,на мојата золва дететенцето и беше многу ситно и мало слабо не јадеше иста контрола направиле со снимање на шака одговарало на две год а детето имаше 4 год и рекоа дека треба да примат хормонска терапија ама тие одбија да ја примат и сега детето има 14 год и е супер и во висина и во килажа искрено и јас не сум за примање хормонска терапија кај деца мозеби грешам ако знае некој нешто повеке нека ни даде некој совет ова е она што јас го знам и тоа што го поминавме со нашата ќерка извинете на долгиот пост
Те имам повеќе пати читано мислам дека си загрижена за килажата на бебче. Извини ако сум те помешала. Ама ако е здрав вака, освен хгб што треба да се појача зашо се замараш за килажата? Ќерка ми точно 1 година беше 10кг, сега е ваљда поблиску до 11, ама прездрава е. И после годината ама ич не и се замарам. Башка нели си расте у висина? Па и тоа е растење
Мојот е 3години и висина од 116цм ниеден доктор не ми кажал дека детето треба да испитува хормони сосема си е здрав и крвна слика солиднА за сега. Мислам дека преувеличуваат кај нас малце одредени доктори малце совест треба да имаат за деца се работи.
Иако прашуваш за искуство кај конкретен доктор на што немам одговор, ама ќе се надоврзам за муабетов на килажава. Мојава имаше 8.600 на година, сега има 12.5 кг на 3 год. Секогаш била на долна граница со килажата, ама многу е активна, дете не застанува, освен игра пешачи барабар со мене во брзина и далечина никад не се буни за во раце или слично. Количка не користам уште пред да наполни 2 години. Крвната слика треба да ја подобрите, веќе бебе може се да јаде и користи ја таа прилика.
Здраво, ќерка ми има вакви неколку низ грбот, сега и' се вцрвенија и' ставив крем пред да ја сликам сликава, инаку се неколку само низ грб и ретко две три ниЗ меше. На друго место нема никаде, 16 месеци е, немаме ништо ново воведено, до сега се' е испробано и не е покажала алергија на нешто. Веќе и' е трет ден, прво што ми паѓа на памет е да не е од премногу топло, по дома е на боди на долги ракави, плус блуза на долги, а во соба е 25-26 па и до 27 степени понекогаш (не можеме да регулираме многу со печкава). Вака ли изгледаат од топло или можно да е некој вирус? Пак да напоменам дека на друго место нема, ни по екстремитети, ни во глава
Дали си ти исто облечена дома? Премногу е облечена само боди на долги на 24 степени максимум. Или е од топло или да не од материјалот нешто исфлена.
Тоа не... Сменив боди сега по кратки и тенки пижами, за спиење помалку е температурата, знам многу е, само ме загрижуваше да не е нешто да укажува на вирус, а друго си е се'нормално секојдневието
Мајки здраво. Дали вирусов/грипов предизвикува сува кашлица? Од пред НГ не сме мрднати од дома.. имаа температура прво едното па другото.. ама сега кашлицава ме загрижува. Со што третирате сува кашлица? Инхалирате нешто, или сируп?
Инхалации и сумамед имавме. Инхалации со вентолин, атровент и пулмикорт. Краток здив имаше навечер и слабо јадеше
Колку трае овој грип? Од 31ви никако да се оправиме неколку дена тт ќе има па ќе нема кашла многу т.е кашлаше еве правиме инхалации 3 пати дневно плус антибиотик, малку бронхит имаше, сега не кашла толку многу како порано ама сепак кашла. Еве неколку дена немаше тт синоќе 38.6 гореше колку беше топла. Ќе има ли крај веќе, ептен заглавивме. Најкриво ми е што не е јадела како што треба од не знам кога ослабе многу. И сега едвај јаде по нешто колку без ич да е.