Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Мајки искуство со тамифлу кај дете имате?

2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Што те интересира поточно?

3. deniz333

deniz333 Популарен член

Sin mi imase primeno na dve godisna vozrast. Nemase nisto za zagrizuvanje.

IRBBB likes this.
  4. Emma2

Emma2 Популарен член

здраво ...дали може користење на орс од малина/јагода кој има црвена боја да предизвика црвенило во проливчето... има скоро цела недела пролив...не се жали на стомак...испитано се, урино, корпо... имаше стрептокока во нос само...

5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Другарка инфектолог ми препорача тамифлу да земам за детето, 2 и пол години ми е, со докажана инфлуенца е. Матичната инсистираше на изопренозин, затоа сакав да слушнам мислења и искуства.
    @deniz333

6. Чанта

Чанта Истакнат член

И мојата матична ни препорача изопренозин исто и мојата е 2 и пол. Кашла,жлездичките и се малку потечени и еве веќе второ деноноќие со температура. Никско не и спаѓа веќе незнам што да правам, и јас сум деноноќно со трмпература,ужас.

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

72ч ќе трае температурата, после ќе спадни, па веројатно сува кашлица ќе се појави. Ако не се искомплицира нешто не дај Боже.
    Кај моето после 30ч спадна и еве моментално е 4ч без покачена температура. Наизменично давав блокмакс и ефералган, туширам тело со помлака вода, мачкам со разреден алкохол и се молам да голтни водичка колку може почесто. Како сварен ми е.
    Ние засега немаме ништо, ама се вакциниравме, се надевам дека колку-толку ќе не покрие вакцината полесно да поминеме и да му дадам некое антитело на бебенцето.

Со лесно и брзо да минува мама.

Чанта likes this.
  8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Тамифлу не е вакцина туку антивирусни таблети.
    Има нус појави, имам давано еднаш и никогаш повеќе на син ми кога беше 4 и пол години.

9. deniz333

deniz333 Популарен член

Подобро изопринозин. Лично јас сум ги користела и за син ми исто, веднаш има подобрување од нив ептен ефикасни.

10. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Еве ме мене по неколку дена,малата дури денес е подобро суште има по малку болка во стомачето бевме и на ехо фала богу нема ништо, докторката рече највероватно имала рота вирус ама дека била вакцинирана поминала полесно,ова ќе го паметам додека сум жива, понеделник ке и испитам и бактерија во столица сакам да си бидам сигурна дека се е во ред, ова беше тешка недела за нас а посебно за малечката болки повракање температура страшно

Cherry79 and Чанта like this.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Секогаш припазувај ја зошто и јас иста бв и на крај се воспостави дека од вирусот ми се воспалило слепо црево само кај мене болката траеше не се намалуваше, а повраќањто и температуеата беа присутни повеќе од недела дена. Со лесно да ви поминува само.

Aledarkali likes this.
  12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Знам дека не е вакцина туку антивиротик и за него прашував, конкретно за сирупчето. А вакцинирани сме јас и маж ми со вакцина против сезонски грип.

Со изопренозин почнавме. Денес е многу подобар. Фала ти.

Чанта, Kallias2 and deniz333 like this.
  13. Чанта

Чанта Истакнат член

Блазе вас,сега се каам што не се вакцинирав прелошо ми е, уште сме со температури дури ми се повраќа,ништо не ми сака душата… маливе колку толку подкаснаа денес банана и јуфки,и им давам еликтролити со шриц на секој 10 мин по 5мл. Исто давам наизменично парацетамол со ибупруфен, ќе купам акохол да ги мачкам и со тоа. А антивиротикот делува баш одма ако го дадеш во првите 24h.. затоа кај нас немаше смисла,полнав само со изопренозин.

IRBBB and Aledarkali like this.
  14. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Температура повеке немат, на болка се жалит по јадење ама не секогаш, на ехо ја виде докторката беше се во ред и леукоцитите беа во мирување, се надевам дека се ќе си биде во ред, ни препишаа да пиет бекутан капки за грчеви и од кога ги пиет има доста гасови

15. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

А колку дози на рота има примено?

Aledarkali likes this.
  16. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Давај електролити обавезно битно е да пијат течности, малата дека беше и со болка во стомаче од све што ке каснеше и што ке се напиеше ја болеше и затоа бевме на инфузии дехидрираше, единствено болката и се смируваше од ибубруфен кога и давав за температура, за болките помагаше но за температурата не, и чепчиња пробав тие пак воопшто не и ја симнаа температурата фала богу денес е 6 ден па е подобра, на болница ми рекоа немора да јаде битно течности да пиет затоа повеке течности ќе помине па ке почнат да си јадат

IRBBB and Чанта like this.
  17. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Сите три ги имат примено навреме, докторката ми рече затоа лесно поминавте, замисли ова ние што го поминавме било лесно а што може да направи да не е вакцинкрано не сакам ни да помислам

18. Чанта

Чанта Истакнат член

Да , давам електролити и чајче и сокче. Помалце и вода пијат. Туку дали и провери измет ? Неќам да те плашам ама да не е салмонела?

Aledarkali likes this.
  19. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Понеделник ќе и испитам обавезно сакам све да е испитано, јас на све се сомневав кога почна ова од слепо црево салмонела хеликобактер ама баш на све, докторката ми рече дека е рота вирус, ама мене да ми е мирна главата и да не му ја мислам обавезно ќе се проверит тоа, кај малата и кетони имаше во мокраќата, ми рекоа тоа е така дека е дехидрирана

Чанта likes this.
  20. Чанта

Чанта Истакнат член

Најверојатно процениле дека е вирус по параметрите во крвната слика. Јас имам мака со хелико, и летото имав мн дијареа ,страшни болки во желудник,гадење и де мислев од хелико дека ми е . Матичната ми рече сигурна сум дека не ти е од тоа да испитаме измет. И се испостсви дека салмонела имав. Пиев антибиотик што ми го препишаа на заразно и се преродив. Колку год има девојчето ?

Aledarkali likes this.