Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Давај млеко барем нема да дехидрира. Секако и витамини има во млекото.

2. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    611
    Апдејт: синоќа немаше темп. 37 само ама не ни рачунам тоа. Е стана и се изнапиј вода и плачи за грлото. После поврати 3 пати. Се нервирам сок и благо не пие/јади. А ми е страв да не му е паднат и шеќерот. Му дадов и вода со шеќер преку шриц ама по некое време поврати па заспа. Сега е станат пие чајче со мед и лимон ама ми се жали дека го болат двете стапала. 10 пати го прсшав дали ме лажи или изводи- вика не. Бара да му ги мачам со крем и да му редам ладно. Стварно незнам кај да одам овде нема ни кадар …

3. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    1.426
    Мојата денес 9ти ден со сипаници. Тие веќе сите се суви и се смислени. Вчера преку ден почна носот да и течи и вечерта на грлото да се жали дека ја боли. Сабајлево кај 5 сатот и темп имаше 37.7 и се на кашла неколку пати како за ларингит. Сега ова продолжение е на сипаниците или па нов вирус има закачено? Од дома не сме излезени освен мажот ми што оди на работа.

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.053
    Допаѓања:
    26.535
    Дали има дежурен доктор во Идадија или Букуреш?

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.074
    Допаѓања:
    40.433
    Види овде. На овој телефон не можам да отворам документ да проверам.

https://www.zplrm.mk/?cat=6

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    4.700
    Идадија во недела мислам нема. Сабота само прва мислам и тоа некогаш општ некогаш педијатар.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    7.950
    Може не е баш за овде прашањево ама да си прашам.
    Лани на ќерка ми и се појави атопичен дерматит околу 5,6 месеци имаше и од тогаш користиме биодерма маслото за бањање. Ај деновиве околу устата што се направи ко суво рапаво ај тоа ми делува ко атопичен. Ама во косава во главава многу се чеша рани се прави. И по телото така а нема ништо а само се чеша. Во главата е кај ушите во вратот позади каде што завршува косата и горе кај темето, на сончева светлина се гледа во главата како бело има на кожата не е како првут лушпи, не знам дсли објаснив добро.
    Дали може од шампонот да е, ме чуди што ова се дешава најчесто после бањање, а еве веќе година ист шампон користиме.
    Што би ми препорачале дали да сменам шампон? Некој дали имал слично искуство? Секако планирам да земам упат да ја прегледа специјалист. Пошто не можам да ја гледам како се чеша.

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Да провериш од храна да не е некоја или од топло ладно. Јас имам такпв проблем кога е ладно ќе се одерам од чешање затоа зимно време ми е смрт за на работа. Досека пак на маж ми ептен сува му станува и му се перута кожата само со уриаж ја средува. За глава што шампон користите?

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    4.700
    Да не не ја плакнеш убаво. Инаку се тоа може да е од атопикот. Позади уши, врат, глава, све се нежни места, места кои почесто се потат, "совршени" да избие.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    7.950
    И глава и тело со биодерма маслото. Не знам дали треба да земам шампон за глава посебно.
    Не знам од што е ама не можам искрено да ја гледам кога ќе фати да се чеша.

11. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    7.950
    Можно е и тоа. Пошто не сака со туш никако. Се буни и плаче. Па ја плакнам со кофа. Тогаш седи мирна. Ама па отсекогаш така ја бањам. Чудно. Баш сега ли не ја плакнам како што треба. Си мислам да не се презасити од биодермава па да не е до шампонот.

12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.897
    Допаѓања:
    11.441
    Од вчера син ми е со температура. Првпат да не ми симнува. Колку дена трае температурата со овој вирус?
    Го нудам течности, туширање, облоги ама џабе :(
    Кај мене најчесто со туширање само симнуваше, сега ништо нема ефект, што чудо од вирус ќе беше :(

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    При повреда му се укочи вратчето на една страна и со терапија му се испушти ама неможе скроз да го врти на другата страна. Сега почнавме со физикална.. некој со слично искуство. Се работи за 8ипол год дете

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.897
    Допаѓања:
    11.441
    Како давате наизменично блокмакс на пример сега од него, после 4 часа Далерон, па за 4 часа блокмакс. Така може? Не сум давала до сега вака, а од менување сирупи имам страв, не знам зошто.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.622
    Допаѓања:
    13.910
    Да, ова ти е најмногу што можеш да дадеш. Идеално е да даваш само еден сируп на 6ч бидејки и двата се даваат максимум 4 пати во 24ч, ама ако качува побрзо, се даваат наизменично на 4ч. Ако качува побрзо од тоа, само ладен туш.

На mal.ecka, anggell и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.736
    Допаѓања:
    18.432
    Парацетамол и бруфен може да даваш на 8 часа, односно комбинирано, даваш на 4. Идеално е да почекаш 6 и да даваш само еден тип.
    Пострашна е висока температура отколку да менуваш сирупи.
    Јас само еднаш сум имала потреба да давам така, качуваше над 40. Ако оди до кај 38,5-39, можеш да разладуваш со туш и да даваш на 6.
    Многу и зависи како детето ја поднесува температурата.

На dromka, mal.ecka и anggell им се допаѓа ова.
  17. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    15.766
    Сега давам така. Од вчера е со тт 39.4. 4 часа едвај издржува. Се симнува максимум до 38 и за неполни 4 часа пак 39,4.

Туку ние сме и со болки во стомак. Давав провен, waya, нема подобрување. Во аптека ми го дадоа овој пробиотик. Дали сте давале на дете од 2.5 години?
    IMG-7aa5d29ee2c23419f470e49d9ca20aa2-V.jpg

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.331
    Допаѓања:
    18.505
    Не знам за овој,ама пролајф во вакво шишенце е многу добар.

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    9.107
    Sum davala ama na pogolemo dete ne 2.5 god. Super e, eden od podobrite probiotici i ubav vkus ima

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    15.766
    Знам за пролајф ама го немаа. Ми го дадоа како сличен на пролајф, скептик сум дали е за таа возраст ок.