Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Може да ми кажеш колку плативте и колку дена седевте?

2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    9.107
    Okolu 70.000 tri dena sedevme mislam. Denot na operacija e den na priem plus dva dena. E sea plus si plakavme otposle i za dnevna bolnica odevme nekolku dena na infuzii zosto odbivase da jade i pie pa mnogu dehidrira ama toa e individualno sekako.

На Speechless и Brpbrp им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.646
    Допаѓања:
    104.525
    Оди една снимка нека ти направат, нека видат.

4. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    2.551
    И кај мене не иде во градинка, но од нас префати. Исто првите денови слабо цицаше и пиеше вода, апетит намален, дали бидејќи го болеше грлото само пасирана, полесна храна јадеше. Еве го сега подобро е, ама носето уште му е малку затнато навечер.

На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  5. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.177
    Допаѓања:
    50.610
    Од маж ми прифати џабе што носеше маска цело време.
    Мене ми е најтешко што не јаде ништо едвај неколку залчиња или лажички и тоа цел ден и нешто што ќе цица ем.
    Таман каче убаво килажа настинка ја фате и одма оди надолу.

На MeowMeow му/ѝ се допаѓа ова.
  6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    9.107
    Abe znam ama nekako nekam da go zracat uste od mal. Bi trebalo panorama da se pravi...

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.646
    Допаѓања:
    104.525
    Па нема како инаку.

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.621
    Допаѓања:
    13.907
    Една дигитална панорама зрачи колку еден краток лет со авион. Па никој не размислува на тоа ако оди на одмор во Турција.
    Незначително е зрачењето, кога си имате мака подобро да се сними и со време да се дијагностицира него да чекате да стане полошо.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    ve molam majki dali nekoj se nasol vo vakva situacija so ovoj sezonski grip virus cela snaga mi se trese od strav prven go fati golemoto detence koe ima 10 godinki sega i maloto koe ima 5 godinki 9 dena so temperatura gaslica omalaksanost samo na spienje go tera me isplasija denes rezultatite od krvnata slika leukocitite i se mnogu niski 1,40 a crp e mirno 0.3 se tresam od strav

10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    9.107
    Ama ne e samo toa treba i sinusi da snimame...epten e komplicirano kaj nas. Neznam dali so sinusi se gledaat i zabite....

11. converse.brown

converse.brown Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    103
    Здраво мајки, едно прашање доколку некој имал искуство. Син ми не е вакциниран со мрп денес направивме крвна слика и железото му е ниско. Дали утре ќе не вратат? Вредноста му е 7.4 а нормално е од 11.6-31.3

12. Eli-77777

Eli-77777 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2021
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    59
    Здраво мајки денес треба да ја примиме последната вакцина таа за 2год а воедно и систематски ќе прават прашање каде се прима во раче? Дали се крева тт досега само од мрп крена од другите

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Јас колку што имам правено и кога вадев горни 6ки се гледаа и синусните канали. Веројатно мислиш на нив тие што се долу поврзани со забите.

Не би требало да ве вратат, хемоглобинот колку е? И дали лимфоцитите и лекуцитите се во нормална граница?

На converse.brown му/ѝ се допаѓа ова.
  14. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    2.325
    Мајки вирус ли е ова и колку ли трае? Се почна завчера ноќта кога почна со ларингитично кашлање, стана од спиење и си продолжи да кашла као ларингит, му направив инхалација одма, цел ден беше супер и вечерта ми крена тт 38.1 што ја држеше долго време и не му дадов ништо пошо си беше весел. Пред спиење уште една инхалација и крена 38.6 му дадов далерон и убаво спиеше. Стана ми поврати мерам тт 38.9 пак му дадов далерон и сабајле кога стана 39.4 имаше..
    многу брзо ми качува и не му се спушта скроз.
    Значи ни нос му тече ни ништо, директ на ларингитна кашлица и сега тт.. му давам наизменично блокмакс и далерон ама давајте надеж дека трае 2-3дена, зошо ова е хаос. Цел месец не помина од кога беа болни сите и сега пак најмалово:@
    1годинка е и не оди во градинка, исто и средното не оди, ама најголемата ми е школарче, па знам дека она ни носи :?:

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.072
    Допаѓања:
    33.061
    Јас од мала имам проблем со синуси и од тоа болки во горна вилица. Треба панорамик на заби за да се види дали е нешто со забите (чисто тоа да исклучите) и посебна за синусите. За синуси може и ехо. Инаку болките се од затнатост и не поминуваат лесно. А и лек некој за цел живот нема (освен операција ама мене ми е тоа преризично). Се враќаат ако синусите се затнат. Лекарите порано лечеа со антибиотици и инхалации сега со кортикостероиди. Од се најмнону помагаат инхалации (а и најмалку нус појави имаат) кога се со природни состојки. Детево е на мене со носот и нему исто инхалации му помагаат. Штом се затне ако не инхалирам лепи бактерија по неколку дена, со инхалации е топ. Одмот на лето само на Јадран. Не знам дал е до боровите или соленоста и јодот ама само таму сум издренирала синуси неколку пати.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    9.107
    Nego nosot mu tece celo vreme, so godini da recam. Bakterii sto vikas od toa faka deka vlazna sluznica i mu se voslapluva levo uvo zosto levata strana od nosot mu e so devijacija. Antibiotici neznam ni jas kolku imame ispieno. Inhalacii so pulmikort isto, nazalen kortiko prskavme mesec dena ne pomaga. Sega bronhovaksom pie dzabe i toa. Alergotestvi nekolku pati napraveni nema nisto. Site tri krajnici izvadeni. Nema doktor i orl sto ne sme posetile. Nema babin lek sto ne sme go probale i magaresko mleko duri se napi :(Nema sto se ne ispi za imunitet, ispitavme na imunologija super e so imunoglobulinite, edino malku deficit na vit d ima ama zgolemivme vigantol ne e strasnontoa. Ostanaa samo sinusi i zabi da proverime. So sto inhaliras ti kakvi prirodni sostojki? Nas sekogas pulmikort ni davaat a nema spusteno....Mislam deka i zabite nesto problem ima zosto ima da recam jaki zabi, korenja ogromni, dolnite samo kecovite i dvojkite mu se smeneti i toa ne mu se klatat mlecnite tuku trajnite izniknuvaat na strana pa mlecnite na zabar gi vadime odvaj so anastezija zosto ima golemi korenja i toa na mlecen zab pazi. Tatko mu isto ima takvi zabi, zab nemozat da mu izvadat so operacija mu vadat koren. Gornite zabi nieden do sega ne mu se klati nit pa izniknal traen. A ima sedum ipol godini. Sestkite gorni nekako cudni mi se kako plus uste eden vrv da imaat odstrana ama nisto do sega na zabar ne mi spomnale za toa a go nosev na zalivanje. Ke mora na asalen zabar da go odnesam nekoj iskusen dijagnosticar neznam. Neznam stvarno eve ako ima vrska nesto zabite so nos tecenje so sinusi.. @Annath mislam ti bese stomatolog sto mislis? Eho na sinusi sakav i bas zakazav na orl pa ke vidime sto ke kaze, ama ne go boli glava i slicno go prasuvav vika ne. Ke si puknam veke so toj negov nos kako moze da tece celo vreme ne mi e jasno, edino koga e doma za raspust ke go opravam pa ke trgne vo skolo ista pesna isto i vo gradinka koga odese taka bese. Da i na Jadran planirame letovo zdravje Boze a i vo solena soba sakam da odime...

17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.072
    Допаѓања:
    33.061
    @TheSecret мене некогаш единствен симптом ми е болка во горна вилица. И нема врска со забите туку со синусите. Ако ме заболи глава (напред нас очи) тогаш ми се ептен затнати. Инаку и на ладно време знае да ме заболи вилицата. Тоа ми е симптом од синусите. Еве и во моментов ме боли вилицата зашто бев настината минатата недела. Инаку нос не ми тече ама ми е затнат и ми се слева кон грло. Гледам и детево се жали на исцедок во грло (и од тоа поткашлкува).

Детето го инхалирам со инхалатор на струја само со хипертонични ампули на први симптоми на настинка (и од пред некој месец одма давам Виранто). Ова чисто за да не дојде до степен да треба кортико. Не го ни носам на лекар ако нема температура туку почнувам со инхалација.
    За мене користам инхалатор со топла (вриена) вода и или капки за инхалација или во водата ставам кантарион, јод (бетадине за уста) и морска сол. Од зимава почнав и детево по малку така да го инхалирам (кратко и со поладна вода) со тоа што му ставам или од домашниот раствор или Мукоплант (од тоа за мачкање на гради) во водата.

18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    9.107
    On ne se zali na bolka vo glava, i jas toa pomisliv vikam sinusi ako se ke go boli ama ne, go prasuvam vika ne. So sinomarin ampuli li inhaliras? Site mozni lekovi sto postojat ni se probani, nema nesto sto ne znam od lek ili ne sum probala, ko apteka sum doma na sekoj kjos ima po nekoj lek :worried:
    On ne fatil do sega virus, nastinka, grip nedaj boze. Nisto fala bogu. Edni sipanici samo i toa od noga. On ima problem so bakterii. Samo bakterii faka i toa se vo nos radi sto mu tece celo vreme. Znam deka koga ke pocne da tece posle dve nedeli e so zolti zeleni mrsuli i uvo vospaleno pa antibotik obavezno. Se taka vo krug na tri nedeli e so antibiotik. Taman ke ispie deset dena posle nedela pak isto :( Bakteriite gi faka od sto mu tece nos sto e vlazna sredina taka ni kazaa. A taa bakterija nego obavezno vo sredno uvo mu odi i mora antibiotik, zosto problem so sluh ke ima taka. Nikogas ne spustil nadole na pluka fala bogu tuku nagore nakaj usi mu odi sekretot.:@

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.663
    Допаѓања:
    202.208
    Не верувам дека е од забите. Растечен нос не е поврзано со тоа.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. converse.brown

converse.brown Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    103
    Не би требало да ве вратат, хемоглобинот колку е? И дали лимфоцитите и лекуцитите се во нормална граница?[/QUOTE]
    Отидовме утрово и го боцнаа, докторката рече дека е во ред.