Дојде доктор виде дете вика гнојна ангина. Даде лекоклар антибиотик, дадов 2 пати до сега, а дете е со 39,5 температура. Мислам не е погоден антибиотикот, обично ако е ќе смири одма. Што можам да правам, не сум имала искуство со гнојна ангина?
I mojata e so gnojna angina. Pie amoksiklav I vednas I se spusti temperaturata. Imase 40 skoro. Crp isto visoko. Napravete krvna slika I brisevi. Losa e anginata, mora pravilno da se tretira. Jas duri I ast proveriv.
Лекоклар е наш за респираторен и е појак од амоксиклав. После 3та доза треба да дава знаци на подобро.
Не правевме црп во странство сме на '' одмор''. Само ја виде грло цело загноено. Матична консултирав рече да сменам амоксиклав да дадам место лекоклар. Еве сега и дадов молам бога да биде подобро или се враќаме утре за МК.
Најарно да не менуваш антибиотик, ама штом матична ти рекла така, терај. Иначе Лекоклар е појак, ама ако амоксиклавот што го даваш е грчкиот Аугментин, ок е, нашиов не го бива.
Ми рече матична дека после 2 доза треба да делува, зошто не делуваше да се смени. Да Аугментин земав. Ме плаши високата температура, се надевам ќе биде подобро.
Ќе биде подобро, ама не знам баш дали после две или три дози од антибиотик, моиве на третиот ден од пиење антибиотик прекинуваат со качување тт ако е гнојна ангина во прашање. Ептен ако ја фатам на почеток ангината, кога почнуваат да се лепат наслаги тогаш после три дози не качуваат повеќе тт. Во секој случај, ќе помине штом сте со антибиотик.
После 2 дози е прерано, да не мислела на 2 дена. На антибиотик му треба 24ч да почне да делува, така ми рекоа во аптека, не може одма да има подобрување. Ама добар е за грло и Аугментин, подобар од Амоксиклав секако.
Најточни се преку крв. Антителата се "вадат "директно од крвта и така се чита. инаку да над 3год.се прават заради имунитет ,но зошто не и порано, да знам што да изолирам дури детево има алерија . Штета нема.
Од две дози не можеш да заклучиш дека не помага антибиотикот. Менување не е баш ок опција ако не е нешто што мора.
Малиот кога имаше гнојна ангина, ни дадоа оспен... Два дена терапија тој качуваше до 40 тт... веќе третиот ден почна да се намалува..
Може згрешив, немам искуство со антибиотици, детево еднаш само за ешерихија пиеше, па уште сега на одмор да ја фати ангина. Тука докторката ме прашува што пиела до сега да не направи алергија од нов антибиотик. После ми рече матичен смени. Друга опција ми беше да се враќам за МК. Школо за друг пат не тргај нигде без антибиотик.
Антибиотик, пробиотик, сируп за алергија, електролити и антипиретик! Стално имам во едно ташниче во фрижидер и без нив ни до кај мајка не одам.
Ние правевме на кожа со гребки, ама 4г е малиот. Од 24 продукти (за храна правевме само), на 11 имаше реакција. Од 23 Март пие Зиртек, значи веќе 2ипол месеци, а ке тераме подолго со сирупот. Познавам мајка нејзиното многу подолго пие и тоа појак сируп... следат аст и алт мислам само. Ние во Жан Митрев одиме, прашај си уште некој доктор ако ти е во мисла...
Јас кога и барав на матична антибиотик за на пат ми рече, ај бе мајка каков антибиотик од кај знаеш што ќе и стане па каков да земеш, не е тоа универзален напиток. Инаку сега гледам треба да се носи под итно. А не тука трчам по аптеки 2 дена.
Аман бе. Ние бевме на контрола и докторот сам ми препорача, да ти препишам да дојдеш антистаминик и антибиотик, за секој случај. Зимаш антибиотик со широк спектар. Оно сите викаат најдобро доктор да види, ама некаде нема доктор па... Јас си го знам дете, знам што да дадам.
Nasata maticna prepisuva, ne eden tuka dva, amoksiklav za crveno grlo i lidaprim za stomacen virus, sama ti prepisuva bez da i baras koga ke i kazes deka odis na odmor