Нема други симптоми, денеска и он ми рече дека личат на варичела. Чудно што нема на глава ни едно и на стомакот
Моите две недели се вака, односно вака почна. Слаба кашлица, која прерасна во многу лоша до немање здив, па завршија на урбазон, после некој ден добија конјуктивитис кој го поврзаа со респираторно. Температура имаше малиот 5 дена 39° цело време, никако не спушташе на 4ч. давав сирупи наизменично. Со инхалации се лечиме. Две недели веќе трае. Шлајм полни беа.
Jas pak ke ti recam kasnato od bolva, maz mi e alergicen na bolva i koga ke go kasne isto vaka mu se pravi krasti i cel mesec moze mu stoi, na kraj ke pocne gnoj da tece od niv. Varicela ako bese nemase posle nekolku dena da se napravat krasti tuku posle dve nedeli i ke bese edna golema glavna sipanica a okolu nea pomali. Taka idat tie od golemata mali se razmnozuvaat.. Inaku mozes vo Avicena ili Biotek da si napravis igg i igm na varicela ke ti pokaze dali e ili ne e odma.
Ne znam stvarno, od bolva vaka do sega ne bil nikogas. 4 doktora prasav site rekoa varicela. Ne sum od Skopje za da otidam do avicena, ama ke vidam od ponedelnik.
Изгледа син ми има Ларингит. Значи четвртокот многу му течеше носот, вечерта ми качи температура 2 пати по 38.5 и од вчера поручек нема температура. Од вчера носот му е само затнат, поткашлува малку и ептен му се фати гласот. Тоа е? Што да давам? Да носам итно на лекар? Да инхалирам со обичен физиолошки? До сега само чистам носе и ставам капки за затнат нос, и мачкам со крема за кашлица што е. Ај некој нека пише ве молам, многу се загрижив што му се фати гласот. Опасно е ова? Може да е знак на друго нешто, недај боже спуштајте на гради и слично? Тапа сум со медицината
Не е толку опасно колку што може да те испаничи. Биди претпазлива може ноќе да добие ларингитичен напад со кашлица да не може воздух да земе. Изгледа многу страшно,во суштина не е толку опасно. Во тој момент прва помош е ладен воздух,на прозор или во фрижидер. Дури и да му дадеш сладолед или ладна вода ќе му помогнеш. Никако топло. И утре на лекар,ќе ви дадат инхалации со дексаметазон со точно одредена доза за возраста. Гледај и просторијата кај што спие да биде поладна и воздухот да не е сув.
Ич нејќам да го носам на итна. Ќе биде лошо ако почекам до понеделник кај матичен? Тука не препишуват инхалации. Јас сама му правам дома кога треба, доктор ми кажа дека за инхалации прават посебни термини во болница. Исклучено е парното во спална ама пак станува посув воздухот сред вечер, да ставам вода до него ќе помогне малку? Имаше и некои други симптоми кога спушти или само гласот му се фати?
Нема штета и само со физиолошки да му правиш,но сепак однеси го за дексаметазон. Ние во 3 ноќе имавме авантура,легна сосема здрав ни нос растечен ни кашлица. Се разбуди со напад. Отидовме во козле го боцнаа урбазон и ни препишаа инхалации. Од тогаш имам во фрижидер резерва дексаметазон,само што дозата не ја запамтив ќе треба да барам во извештајот. Инаку пушти го парното најмалку што може и стави ѓезве со вода на него да испарува. Или во ходник на парно ако не сакаш греење во спална. Проветрувај почесто
Фала ти многу. Сега го отворив прозорот 10тина минути, ќе отварам по малку цела вечер. Подно е ама иако е исклучено секогаш во спална подот пак е топол, ставив тенџере со вода доле. Ќе се јавам утре на итна да прашам дали веднаш да го носам таму или да чекаме понеделник кај матичен. Премногу ти фала за советите
Имаше јака кашлица. И бевме на лекар ми рекоа опструкција. Примаше урбазон, и пиеше сумамед, имаше подобрување на кашлицата, ама па тогаш почна гласот да и се фаќа.
Не ти е баш точна констатацијата. Кај мојот за 10тина веќе немаше ништо. После два-три дена од појава почнуваат да се сушат, први излезени, први исушени. И ова со една главна и многу помали исто не дека е правило. Ете кај мојот скоро сите беа исти на големина. Не секогаш ларингит преоѓа во наод на плуќа. Поголемиот е склон на ларингити и до сега само еднаш спуштил. Инаку ти кажале лек за ларингит, ладно и ладни напитоци, многу течности, често проветрување, спиење на поладно. Јас одма пуштам инхалации, ама кај мојот тоа е препорака од доктор зошто имаше еден период многу често го фаќаше. Дексаметазон не би давала на своја рака, ама за физиолошки, за да дише ладен воздух еве ти кажав пуштам, ама пак ќе напоменам кај нас е по препорака да доктор зошто веќе го знаеме детето. Дексаметазон никогаш не ни препишале, обично ако има потреба рулмикорт/кортаир и сличните. Ама ова само ако препише доктор. Инаку ларингит може да е и бактериски и вирусен и алергиски така да не е лошо да го види доктор и да каже што понатаму.
Здраво мајки синко од вчера е со тт, многу ми крева а тешко спушта под 38.6 никако не се спушта..На колку можам да давам наизменично блок макс и парацетамол? Вчера и чепче му ставив соодветно за килажата ама под 38.6 не спушти па за 2 саати пак му се качи 39.5 . И кои електролити најубаво ви ги прифатија вашите дечиња? Едно време Бекутан ги сакаше па му се згадија,пробав и на Хипп му земав со вкус на јаболко ама и тие не ги сака. 1 годинка има може да дадам Алвоген или мал е сеуште?
Хидратон нео на нас ни помагаше не е толку солен на вкус поинаков е од другите. Најизменично на 3 саати смееш парацетамол сируп или чеп па поале 3 саати инбупрофен. Со чеп повеќе ќе ти симне ама јас не би дала чеп ако симнува и барем малце од сируп.
Правам инхалации само со физиолошка денес. Вака преку ден веќе е подобар и гласот му се пушти, ама во спиење многу хрчи и некако како да се гуши. Утре ќе го носам на доктор ќе видиме што ќе каже. Туку да ве прашам колку дена ги држите дома кога имат нешто вакво? Мене ми рекоа ако нема температура да го носам слободно, ама некако не ми се носи болно дете во градинка шо знам, а уште не ми е опраен скроз
Малку офф топик, ама постои ли нешто за деца што би го запрело кивањето и течењето на носот? Пример како за возрасни што е Риностоп?
Само ако е килаво детето нема да оди. Со температура нормално, ама мене ми била со енергија на минимум и од коњуктивит, и од јака кашлица. Ако јаде, игра, расположена е, ќе оди. После нова година имаше грип со температура 3 дена, еве уште поткашлува од тогаш до сега. Таман работа да не идеше во градинка преку 2 месеца за тоа.