За стомачен вирус антибиотик? Грешка да не си? За вирус антибиотик не оди. Да не ти го дала за уринарни инфекции децата кои често ги фаќаат на одмори од водата.
Nikogas fala bogu nemala urinarna infekcija, i nikogas nemala stomacen virus, 2,5 godini e. Dosega sme bile 2 pati na letuvanje i ednas na zinuvanje. Pred da odime odam za mene da zemam rwcept za flixonase a za nea za loearadin, i sekogas mi gi pisuvala tie dva antibiotik za nedaj boze. I gledam po pacientite vo aptekata, redovno pisuva lidaprim za stomacen virus. A vazi za Edna od po dobrite doktorki kaj nas, polna e so pacienti, se mali decinja, mnogu e slatkireciva, fina, i jas i ceruvav, pa za crveno grlo sekogas davav antibiotik, oti neli spored nea "mora da pie antibiotik"
За вирус не даваат антибиотик, за стомачен па ич. Некни имавме што се вика стомачен. Прв пат слушам за стомачен вирус дека даваат антибиотик искрено. Еве и други мајки нека кажат, може грешам.
Znam, znam deka za nieden virus ne se dava antibiotik, najmalku za stomacen virus, kade sto so antibiotik uste tolku se unistuva crevnata flora, edino ako a koprokultura ne se izolira bakterija, no mnogu roditeli sto se kaj nea ja slusaat i slepo i veruvaat, pa davaat ete i jas i veruva i za sekoe crveni grlo i temperatura davav akoksiklav. Zalno e sto vo nasiot grad nema saglam pedijatar, site se isti, ima Edna druga doktorkta sto za sekoe rasteceno nose dava inhalacii so dexazon, a za sekoj vlazna kaslica dava inhalacii so pulmikort.
Daaa, kaj nea sme, i seuste sme tamo bidejki nema kaj da odime, no Zatoa Sega za se edno nesto i dosaduvam na nadica od decko, ako ne e na smena i vrtam na Telefon, odlicna e, od iskustvo doktori te od klinika ne i se ramni
Ние 1 година како сме кај неа (претходно бевме кај Пашоска), ама јас сум ептен задоволна баш поради начинот на лекување и ставот околу антибиотиците. Нам досега ни нема препишано антибиотик, а за патување само Аериус ни рече да земеме. Додуша 2-3 пати само имаме појдено за син ми и сега бебево на мерење што го носиме... За Надица сум слушала дека е ептен добра, но немам искуство со неа.
Sigurno deteto tvoe e prilicno jakicko, pa Zatoa ne ti dala antibiotik. So M. A. Se druzine i privatno, no Sega pred nekolku meseci odnosno od koga krenavme vo gradinka, pa pocesto se razboluva, svativ deka e krs doktorkta. Mojata samo ednas do Sega bese za antibiotik, koga imase gnojna angina i bevme hospitalizirani,a ima pieno 5 pati amoksiklav ne potrebno. Od sekogas kreva visoka temperatura, i doktorkta ke ja citiram "aaa mora amoksiklav ete tesko dise, ima tahikardija, ako ne dades do utre ke kace nad 40 t, ke zavrsete na decko" jas i velam "ama dr, crp e negativno" a taa "ako grloto i e partal" Sega so malata ke vides koga ke ti rece na 4 meseci sokcinja, mora majka mora sokcinja. Pa na 6 meseci koga ke rece se neka jade samo Bob, leka, i zelka ne. Za ishranata nikogas ne ja poslusav, ama ja lazev deka davam se po nejziniot terk za da ne se luti. Moj sovet ako ne koga imas po treba za doktor za bolno dete odi kaj nadica, a kaj stojka na odelenie nikako Bas pisi mi dali je ti kaze za malata dali na 5 meseci da i davas 2-3 obroka, i ivisba kasa da ja cuvas vo frizider od sabajle do pladne za da ne bides nonstop vo kujna
Навистина како да не зборуваме за истата личност од она што јас го имам добиено како впечаток. Ќе видам баш за малата што совети ќе добиеме за понатаму, засега е во ред.
Да де, ама ти на одмор како ќе заклучиш дека е бактерија во прашање. За стомачен на одмор само пробиотик и електролити на своја рака.
Одмор прекинат дома сме. Едвај дојдовме. Од Амоксиклав дете се истури од повраќање и дијареа цела ноќ. Трчавме по болници. Хаос. Денес прво во Ремедика. Црп 90! Ни дадоа Панцеф. Ако до недела не падне малце црп ќе мора со инфузија да прима антибиотик. Грло цело загноено, дете изгоре со 39.5тем. Јас сум пред инфаркт.
Немаш време за инфаркт. Треба дете да оправаш. Јас на твое место биле лежела во болница. Би ми било страв дома.
Со помин да е. Ќе помине од антибиотикот, дајте време да делува. И моево имаше високо црп, околу 85, не се сеќавам точно, му дадоа ударна доза, Оспен на 6 саати, по 3 мл. Инаку се дава на 8 саати по 2.5мл. Ама ударната доза е битна, за да почне да намалуваат црп и леукоцитите, да прекине да се качува тт. Ќе биде во ред.
Мислев оддамна не пишуваат... бар тука по Ск.секаде имаат напишано дека за одмор аб не даваат. Па не сум ни побарала ни носела никогаш....
I samo od oko kazuva crveno grlo mora antibiotik? Ne pravi krvna slika. Moevo dva pati bese so crveno grlo od ks kazaa deka e virus ni antibiotik ni nisto pa pomina.
Понеделникот цел ден бевме со тт. Докторот рече вироза. Средата веќе немаше тт, само кашлаше... Денеска цел ден супер з си беше, кашлица нема, ама еве го сега пак со 39 тт.. Зарем од истиот вирус? Налет веќе, налет.... Поминаа 3 дена